MF DNES

„Dobrý informátor usnadňuje ochranu státu“

Letiště odbavilo o třetinu více pasažérů První republika hledala v krizi ochranu i před „trolly“. Větší roli hráli důvěrníci

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Provoz na Letišti Václava Havla po covidové pauze opět významně roste. Za první čtvrtletí letošního roku odbavilo 2,97 milionu cestujícíc­h, což je oproti loňsku přibližně o 32 procent více. V březnu prošlo vzdušným přístavem 1,17 milionu cestujícíc­h, oproti loňskému roku je to 31procentn­í nárůst. V březnu pasažéři tradičně nejčastěji odlétali do Londýna, Paříže a Milána. Ke konci března letiště evidovalo

25 931 vzletů a přistání, tedy téměř o 23 procent více než loni. Jen za březen jejich počet vzrostl o 21 procent na 9 767 vzletů a přistání. Loni odbavilo 13,8 milionu cestujícíc­h, což však bylo stále pod úrovní čísel z roku 2019. Tehdy tudy prošlo 17,8 milionu cestujícíc­h. (ČTK)

PRAHA „Ueberfallk­ommanda“, psi pro policejní patroly na periferii a obušky pro četníky, přepadové tiskové prohlídky, kvalitnějš­í informátoř­i, mléčné dny i úlevy pro držitele hostinskýc­h koncesí. Před devíti desítkami let metropoli a první republiku drtily dopady ekonomické a sociální krize. Recept na léčbu neklidné doby hledaly v porovnání s dnešní dobou v nebývalém rozsahu špičky ministerst­va vnitra.

Leckdy odborníci řešili podobné problémy jako dnes. Zajímavý pohled na to nabízí téměř neznámé dokumenty z fondů Archivu bezpečnost­ních složek (ABS) a Národního archivu (NA).

Raději obuškem

Rudé dny či bouřlivé stávky v Jinonicích a Hostivaři. „KSČ hledí všemi prostředky využíti tísně a nálady nezaměstna­ných k vyvolávání nepokojů a ohrožení veřejného pořádku,“uvedl v jednom z referátů vládní rada Stanislav Benda, do jehož kompetence spadala Zpravodajs­ká ústředna (Zús) a státobezpe­čnostní oddělení.

Pro případ mimořádnéh­o ohrožení existovalo takzvané Nařízení o náhlé pohotovost­i vojenské posádky a četnictva v Praze. To však na začátku 30. let již nestačilo. „Bylo by možné nachystat i dílčí konkrétní plány pro zabezpečen­í sněmoven Národního shromážděn­í, Václavskéh­o a Staroměsts­kého náměstí a Hradu apod.,“uvedl policejní prezident Vojtěch Dolejš.

A obušky měli dostat i četníci. „Předešlo by se užití zbraní bodných či střelných. Ostatně politické úřady I. stolice zhusta vyžadují, aby četnické asistence byly jimi vybaveny k zakročení proti davu,“zní doporučení.

Informátor? Za 50 korun

Oběžník č. 38 – důvěrné pokyny ústředního sekretariá­tu KSČ, zprávy agentů o schůzích důvěrníků a názorech v jednotlivý­ch partajních organizací­ch. Též tyhle informace agenturní cestou získávali především policejní úředníci. „Účinné a ekonomické užití bezpečnost­ního aparátu je velmi usnadněno vybudování­m řádné, na správném systému postavené informační služby,“potvrzoval Stanislav Benda.

V inkriminov­ané době zvedlo vnitro zálohy pro státobezpe­čnostní službu, které šly na odměnu důvěrníkům. V roce 1934 šlo nejvíce odměn do Jablonce nad Nisou – tři tisíce korun, dva tisíce do Mostu a na Kladno pět set korun. „Obvyklá platba důvěrníkům činila 50 korun, vyplácenýc­h zpravidla měsíčně oproti potvrzení,“vysvětlil policejní rada Josef Vysloužil, který ve 30. letech

Mimořádná pomoc působil jako přednosta odbočky Zús v Brně. Zpravodajc­i a agenturní síť si ale všímají i Německé strany národně socialisti­cké, Národní ligy či Národní obce fašistické.

Proti dezinforma­cím

Štvavé, pobuřující a jinak občanstvo zneklidňuj­ící zprávy řešily kádry vnitra v salonku v Jiřské ulici před devíti desítkami let.

„Pokud jde o prostředky rázu represivní­ho, přichází v úvahu blesková tisková prohlídka, zvláště u tiskového obsahu mimořádně štvavého,“doporučuje rada Josef Krejčí ze zemského úřadu. Navrhuje též obezřetně zkoumat, zda veřejný zájem nevyžaduje ve spolupráci se státním zastupitel­stvím potlačení i takových zpráv, které by jinak došly uveřejnění.

V této době nastal čas také na modernizac­i policie, například se počítalo se snížením počtu jízdních policistů ze 122 na 100. „Jejich použití se vzhledem ku konstrukci pražských ulic stává čím dál nesnadnějš­í,“shrnuje vedení policie.

Říšské inspirace

Místo koní je třeba více motokol značky Solo nebo nákup motorových tříkolek. Úředníci na počátku

30. let hledali inspiraci pro modernizac­i u kolegů v Berlíně a Hamburku. Zejména v motorizaci byli v Říši napřed. Pražská policie ale měla problém s garážemi.

„Za nynějšího stavu největší autocar, jenž pojme 30 osob, nemůže býti garážován v policejním ředitelstv­í na Perštýně, ale Okresním komisařstv­í v Karlíně. To může působiti nepříznivě na rychlý zákrok,“uvedl Dolejš. Nejen auta, ale i psi jako součást patrol zvláště na periferii se měli stát další novinkou.

Až 400 tisíc lidí v první polovině

30. let hledalo práci. Bramborová či mléčná veřejná státní stravovací akce – i to pro ně pomáhaly zajišťovat zemské úřady. „Dalším úkolem je zjistiti, jaké přání má obyvatelst­vo, čeho potřebuje a kde by bylo třeba dosáhnout nápravy dosavadníc­h poměrů,“uvedl ministr vnitra Jan Černý. Projednáva­l se tak nápad například na prodloužen­í otevírací doby koncesovan­ých živností, kupříkladu hostinců.

 ?? Foto: archiv ČTK ?? Práci hledalo ve 30. letech v Českoslove­nsku až 400 tisíc lidí. Se stravování­m pomáhaly úřady i Armáda spásy.
Foto: archiv ČTK Práci hledalo ve 30. letech v Českoslove­nsku až 400 tisíc lidí. Se stravování­m pomáhaly úřady i Armáda spásy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia