MF DNES

United Islands of Prague oslaví 20 let ČR v EU

- — Tereza Hrabinová

PRAHA

Na Slovanském a Střeleckém ostrově, Janáčkově nábřeží a dalších lokalitách v hlavním městě vystoupí řada hudebníků. „Na nádherných místech, některých i nečekaných, se představí více než sto účinkující­ch z celé Evropy. Věřím, že i letos si přidáme do svých playlistů nové hudební objevy,“říká producent festivalu United Islands Martin Voňka.

Další akce „s přínosem“

K akcím podpořeným zmíněnou dotací patří i umělecká instalace s názvem We should Have a Talk v podchodu pod ulicí V Zářezu a podchodu pod ulicí Radlická v Jinonicích. Jejím cílem je oprostit palčivá témata jako emancipace nebo feminismus od předsudků a upozornit na komplexnos­t problému a dopady nerovností.

„Mezi podpořeným­i projekty bych rád zdůraznil zejména výstavu Cosmos. Jedná se o špičkovou iniciativu českých designérů, která bude originální­m způsobem reprezento­vat sklářský průmysl na Milano Design Week 24,“říká Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora pro kulturu.

Výstava Cosmos vznikla u příležitos­ti 25. ročníku pražského mezinárodn­ího festivalu Designblok. Deset skleněných děl z dílny deseti předních českých designérů je nyní až do 21. dubna k vidění zdarma v centru Milána. „Mým cílem bylo vytvořit pořádnou show, pojízdný cirkus, který představí návštěvník­ům design v trochu jiném světle, než jsou zvyklí, a přitom nabídne audiovizuá­lně působivý zážitek,“komentuje svůj příspěvek do výstavy Jan Plecháč.

Poslední podpořenou událostí je Folklorní festival Národopisn­é dny, který se zaměřuje na prezentaci české, moravské a slezské lidové kultury v Praze.

 ?? Foto: Jiří Rygel ?? Jedním z lákadel United Islands je irské duo 49th & Main nebo francouzsk­á kapela Télépagail­le. Českou scénu budou reprezento­vat například Good Times Only nebo Severals.
Foto: Jiří Rygel Jedním z lákadel United Islands je irské duo 49th & Main nebo francouzsk­á kapela Télépagail­le. Českou scénu budou reprezento­vat například Good Times Only nebo Severals.
 ?? Foto: archiv Praho! project ?? Na stěnách podchodu v Jinonicích jsou QR kódy, které odkazují na on-line edukativní obsah. Autorkou kreseb je absolventk­a UMPRUM a ilustrátor­ka Lucie Lučanská.
Foto: archiv Praho! project Na stěnách podchodu v Jinonicích jsou QR kódy, které odkazují na on-line edukativní obsah. Autorkou kreseb je absolventk­a UMPRUM a ilustrátor­ka Lucie Lučanská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia