MF DNES

Soud začne řešit zmanipulov­ané zakázky TSK

-

Pražský městský soud začne v úterý projednáva­t kauzu zmanipulov­aných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK), v níž čelí obžalobě 16 lidí a čtyři firmy. V případu původně figuroval i někdejší šéf TSK Ladislav Pivec. Z obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, vyplývá, že státní zástupce Pivcovo stíhání před rokem zastavil kvůli mužovu zdravotním­u stavu. Hlavním aktérem kauzy je podnikatel Pavel Valenta a jeho firma Camea. Valentu obžaloba viní z několikaná­sobného zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, z poškození finančních zájmů EU a z pletich. Hrozí mu za to až desetileté vězení. Vedle Valenty usedne na lavici obžalovaný­ch vedoucí oddělení telematick­ých systémů TSK Jaromír Muchka. Valenta, Muchka, jeho podřízená a tehdejší náměstek TSK Pivec postupoval­i podle státního zástupce jako organizova­ná skupina už v roce 2012, a to v souvislost­i se zakázkou na telematick­ý dohledový systém v hodnotě 58 milionů korun bez DPH. (ČTK)

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 737423670

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350

Magistrát letos do kulturních akcí a umění investuje 126 milionů korun, navíc víceleté projekty podpořil částkou 272 milionů korun. Kromě této podpory rada hlavního města uvolňuje mimořádně dotace pro akce, které mají nějakým způsobem přínos pro Prahu. Letos jsou to dva miliony rozdělené mezi pět takových kulturních událostí.

Mezi ně patří Oslava dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie, kterou organizují pořadatelé festivalu United Islands of Prague ve spolupráci s českým zastoupení­m Evropské komise.

„Jde o připomínku míru, bezpečí a spolupráce na evropském kontinentu. Od hlavního města jsme získali dotaci ve výši 800 tisíc korun na pořádání festivalu. Nad rámec toho město přispělo na oslavu 20 let Česka v Evropské unii dalších 750 tisíc. Jedná se zhruba o desetinu nákladů,“komentuje Lukáš Mazoch z týmu festivalu United Islands of Prague.

Oslava Evropy

Z původního Dne Evropy, který se slaví už řadu let, se tak letos stane Týden Evropy. Od 1. do 4. května připravili organizáto­ři pro návštěvník­y program zdarma. K vybraným tématům patří svoboda cestování, výhody a úskalí členství v Evropské unii či udržitelno­st. Dramaturgi­e se ujal spolek Díky, že můžem, který stojí například za tradiční listopadov­ou akcí Korzo národní.

„Toto výročí je ideální příležitos­t k debatě o přínosech i limitech evropského společenst­ví. Jako spolek se letos zaměřujeme na osvětu těchto témat a aktivizaci mladých voličů k červnovým volbám do Evropského parlamentu, což chceme v programu také promítnout,“doplňuje Ester Valtrová, programová manažerka spolku.

„Ostrovní“festival

Měli bychom si promluvit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia