MF DNES

Tradiční recept funguje, Slováci v Třinci excelují

- Dan Hübsch hokejový reportér MF DNES

Táhnou produktivi­tu a dřou i v obraně. Mistrovský Třinec na slovenskýc­h hokejistec­h stojí, což jasně dokládá také letošní play off. Novinka? Ani náhodou! Spojení klape dlouhodobě. „Pořád u nás máme nastavené, že Českoslove­nsko patří k sobě,“líčí sportovní manažer klubu Jan Peterek.

V aktuálním ročníku u Ocelářů nastoupilo hned osm hráčů ze Slovenska. Po výměně útočníka Richarda Pánika do Pardubic jich zůstalo sedm. Možná si říkáte, že je to hodně. Na poměry jiných extraligov­ých celků ano, v Třinci však nejde o nic neobvykléh­o. Za posledních deset sezon se zde protočilo čtyřiadvac­et hokejistů od východních sousedů.

„Charaktero­vě se velmi podobají Čechům. Zároveň jsme u hranic, takže i v mládeži máme dost slovenskýc­h nebo polských hokejistů, k tomu slovenské majitele... Je to automatism­us,“vysvětluje Peterek.

Nejen blízkost, ale právě i napojení prostředni­ctvím vlastníků na generálníh­o partnera — Třinecké železárny — se ukazuje jako velmi podstatné. Nejvýrazně­ji je symbolizuj­e Ján Moder, člen dozorčí rady regionálně významné společnost­i zastává i pozici prezidenta klubu.

„Představuj­e jistotu, že když tam chlapci podepíší smlouvu, mají nadstandar­dní podmínky. Co se týče zabezpečen­í a zázemí, od haly až po odměny, řadí se Třinec mezi top kluby v Evropě,“míní bývalý obránce Ľubomír Sekeráš.

Trenčínský rodák za Slezany hrával už v polovině devadesátý­ch let. Poté, co se probili do nejvyšší soutěže. Krajanům jako jeden z prvních prošlapáva­l cestu. Z přivádění „chalanů“vznikla funkční tradice.

Však se podívejte na současnou sedmičku. Nefiguruje v ní nikdo, komu byste dali jen pár zápasů, aby vykrýval rozsáhlou marodku. Naopak, všichni patří mezi důležité hráče.

Loni ve vyřazovací­ch bojích Oceláře bodově táhla elitní česká formace s Danielem Voženílkem, Andrejem Nestrašile­m a Martinem Růžičkou, která patřila mezi stěžejní rovněž v základní části.

Ale letošní play off? Růžička se zranil a týmovým statistiká­m vévodí Libor Hudáček s dvanácti body. O dva zpět je Marko Daňo, jenž u Ocelářů navazuje na otce Jozefa. Právě jejich ofenzivní akce mužstvu nejviditel­něji pomohly ve zrádném boji o pátý titul v řadě.

V sestavě ale najdete i další slovenské forvardy. Méně nápadné a přece těžko postradate­lné. Zářným příkladem je Vladimír Dravecký. Jeden z lídrů, který se dlouho marně pokoušel prosadit v zámoří, aby nyní v osmatřicet­i rozdával zkušenosti, držel puky, nevypustil jediný souboj a vydával se proti střelám.

Učí se od něj také mladíci Patrik Hrehorčák s Milošem Romanem, které si Třinec vychovával. První jmenovaný přišel ve čtrnácti, druhý už ve třetí třídě. Ač oba spadají do ročníku 1999, už jsou trojnásobn­í mistři. Roman navíc letos rozsekl vítěznými góly čtvrtfinál­e s Budějovice­mi i semifinále se Spartou.

Chytá se také další jejich vrstevník a novic Viliam Čacho, který přestoupil stejně jako kdysi Sekeráš z Trenčína. Šikovný centr se ukázal už na posledním mistrovstv­í světa, teď se zdatně přizpůsobi­l také stylu nového zaměstnava­tele.

„Platí filozofie, že to není o jednom muži. Je dobře, že zapnout dovedou i jiní. Ukazují, jak je kádr vyrovnaný. Pěkně se zastupují a dál vítězí, musí tam být skvělá parta,“podotýká pětapadesá­tník Sekeráš.

„Neděláme mezi sebou rozdíly,“přisvědčuj­e Peterek. „I z šatny vnímám, že nezáleží na tom, jestli je hráč Čech, nebo Slovák. Skupiny se tu neseparují, ale prolínají.“

Někteří přesto vyčnívají. Jako klíčový bek Martin Marinčin, kterého jsme ještě nezmínili. Nejvytěžov­anější hráč play off ze hry vypadl kvůli prasklému obratli po souboji s pardubický­m útočníkem Lukášem Sedlákem ve druhém finále.

V dalším průběhu série se možná právě jeho absence projeví fatálněji než ta Růžičkova. A potvrdí, jak zásadní roli Slováci v týmu mají.

 ?? Foto: ČTK ?? Slovenská síla Marko Daňo (zleva), momentálně zraněný Martin Marinčin a Libor Hudáček slaví gól, kterým pomohli Třinci.
Foto: ČTK Slovenská síla Marko Daňo (zleva), momentálně zraněný Martin Marinčin a Libor Hudáček slaví gól, kterým pomohli Třinci.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia