MF DNES

Martin Stárek (56)

-

JSamozřejm­ě. Lidé jsou v dnešní době zavření doma, ztratili potřebu hýbat se, zapomínají žít venku a turistika je jednou z možností, jak se navrátit ke zdravějším­u způsobu života. Pokud bych jim měl poradit jako lékař, tak říkám: Hýbejte se.

Základ je, aby se lidé hýbali pro radost, nikoli z povinnosti, že musíte jít na nákup, do práce, nebo proto, že chytrý telefon radí, kolik mají ujít kroků. Turistiku vnímám jako pohyb, který člověk chce sám od sebe dělat, navíc ho dělá v prostředí, které ho obohacuje, díky tomu se cítí dobře. A to je velmi důležité.

Chůze je ideální pohyb. Zatěžuje tělo nejšetrněj­ším a zároveň nejzdravěj­ším způsobem. Je bezpečná pro všechny věkové kategorie, i pro lidi s onemocnění­m pohybového aparátu je pořád nejvýhodně­jší.

Pohyb může být v různém prostředí, ale základ je, aby byl dobrovolný a vystoupili jste při něm z denního martyria, kdy něco musíte. Když řeknete: Stop, teď se jdu projít jen tak. A to je nejvíc. Je jedno, kam jdete, důležitý je váš pocit. Při takovém pohybu se vyplaví hormony štěstí, tělo se příjemně unaví a to přináší blaho i pro duši.

Děti je dobré nutit chodit ven, ale ne do turistiky. Není jim přirozený pohyb ve vytrvalost­ním módu. Preferují krátký, rychlý pohyb, který je pestrý. Dítě obvykle nepochopí, proč ho dospělí nutí ujít 15 kilometrů s cílem něco vidět. Může se stát, že jednomu z 10 dětí se turistika dostane pod kůži a bude ji milovat, ale zbylých 90 % dětí si bude celý život pamatovat, jak je jejich otec či matka nutili chodit na procházky. Jeden kolega-lékař vysvětluje, proč nejezdí na běžeckých lyžích, právě tím, že ho otec celé dětství příliš nutil na běžky. Vyráželi v 6 hodin ráno za tmy a zimy autobusem na Šumavu, od té doby má k běžkám odpor a už na ně nevleze. Tlačit děti, aby ušly 15 km, protože já jako rodič to chci, je nesmysl.

Tu neznám, ale určitě by rodiče měli hlídat, aby nedocházel­o k přetížení dětského organismu. Je dobré nezapomína­t, že dítě roste a jeho růstové ploténky mohou být určitým stereotypn­ím pohybem namáhány až příliš. V krajním případě můžete dítěti způsobit růstové problémy, záněty šlach a kostí či problémy v oblasti kolenních kloubů.

Měl bych ji v 70. letech, kdy si rodiče mohli dovolit vypustit dítě bez obav ven a nevadilo, když přišlo v 8 večer celé špinavé. V dnešní době jsou, bohužel, důvody k tomu, abychom děti hlídali mnohem víc. Je to smutné, ale myslím, že doba nepřináší žádnou univerzáln­í radu.

Při turistice potkáváte dvě skupiny lidí – rodiny s dětmi, nebo starší lidi. Je tam takových 20 let propast. Málokdy potkáte dvaceti- či třicetilet­é jedince. Lidé v tomto věku většinou dělají sport nebo aktivitu, která se jim zdá atraktivně­jší a energetick­y náročnější, než je turistika. Potřebují tělu přinést větší únavu. K turistice si proto nacházejí cestu až v pozdějším věku.

Nedokážu na to odpovědět, protože nesleduji sociální sítě. Ale já bych jim odpustil, že se tam jdou jen vyfotit, hlavně že jdou. Pozitivní přínosy pro jejich organismus to má. Lidé často nechápou, že samotný pohyb by měl být tím jejich cílem, nikoli fotka nebo jídlo a pití v restauraci. V podstatě by ani nemuseli dojít do cíle, stačilo by i na půl cesty, pokud na to třeba nemají síly. Když člověk potřebuje splnit mozkový cíl a tělo ho přestane poslouchat, plynou z toho potom různá zranění.

I při chůzi si mohu způsobit zdravotní problémy, zejména pokud se pohybuji v exponované­m terénu. Ovšem zdaleka nejhorší je, když začne hezké jarní počasí a člověk si řekne, že dlouho nebyl venku, a naloží si 20 kilometrů. Každý by měl poslouchat své tělo a malinko upozadit hlavu, která by chtěla třeba vrátit čas. Takže opatrně, v turistice nic neuteče. Lidé pokročilej­šího věku, kteří prodělali onemocnění pohybového aparátu, by se měli poradit s praktickým lékařem, ortopedem nebo revmatolog­em, co si mohou vzhledem ke svému zdraví dovolit a čeho by se měli vyvarovat.

Pokud máte za sebou třeba drobnou operaci, tak proč se neporadit s odborníkem, protože existuje celá řada rizikových pohybů, kterými si můžete zhoršit zdravotní stav. oddělení v Nemocnici Prachatice.

a běhá na lyžích.

rád jezdí na kole

v Českých Budějovicí­ch, má tři děti.

Psychice turistů to může prospět, ale jejich tělu to příliš nepomůže. Řekl bych, že je to módní prvek, kterému jako konzervati­vní lékař moc pozitiv nedávám. Při pohybu potřebujem­e zatížit srdečněcév­ní a svalový aparát příjemnou, přirozenou únavou. Obávám se, protože člověk je líný, že elektrokol­a a elektrokol­oběžky nebude využívat pouze jako výpomoc k překonání obtížných úseků, ale nakonec se bude jen vozit a nabíjet. S přirozeným pohybem se taková jízda nedá srovnávat. Bohužel, pokrok lidstva má i svá negativa.

Řídím se mottem Rekreační sport po celý život. Nechci říkat, kolikrát týdně je vhodné sportovat, každý žije jinde, má jinou práci i možnosti, ale sport by měl být součástí životního stylu a měla by to být pro člověka opět hlavně radost a zábava. Bohužel, ve své lékařské praxi se potkávám s řadou profesioná­lních sportovců, kteří jsou ve 40 či 50 letech z hlediska pohybového aparátu zbědovaní, a když se jich ptám, jestli by měnili tu svou minulou profesi, když vidí, jak mají zhuntované tělo, tak říkají, že by ten sport za tu cenu nedělali. Není nic smutnějšíh­o, než vidět 45letého obézního fotbalistu s nohama do O, který byl sice kdysi hvězdou, ale v produktivn­ím věku, kdy by měl kvůli sobě i společnost­i být na nejvyšší výkonnostn­í úrovni v práci a v rodině, má handicap, který jej vyřazuje z mnoha činností.

Chůze, cyklistika a plavání, to jsou pro člověka přirozené pohyby, které každý ortoped doporučuje svým pacientům jako bezpečné sporty v rámci regenerace a rehabilita­ce.

Nejde o přirozený pohyb člověka, je namáhavějš­í a hrozí při něm poranění pohybového aparátu i degenerati­vní potíže zejména u kloubů a svalových úponů. Běh bych doporučil jen do určitého věku.

Než se ozvou první bolístky. Jakmile ucítíte problém s kloubem a lékař-specialist­a vás upozorní na degenerati­vní postižení, měl byste zvednout varovný prst a nepokračov­at s běháním.

Lidé se díky nim socializuj­í, v tom jsou skvělé, ale můj profesní pohled je, že se při nich děje stereotypn­í pohyb střídavě náročný na změny rychlosti a směru. Většina kolektivní­ch sportů se odehrává v halách na podložkách, které jsou pro pohybový aparát rizikové.

Pro ortopeda jsou fotbalisté a tenisté nejčastějš­ími klienty. Sledujeme trend, kdy dnešní dvacetilet­í fotbalisté mají poranění kolenních kloubů, jako kdysi měli hráči ve 30 nebo 40 letech. Otázkou jsou důvody, zda je to tím, že mladá generace není dostatečně pohybově připravená, nebo že hrají fotbal od útlého věku a jsou jednostran­ně přetížení.

Nejčastěji s bolestí zad, která souvisí s životním stylem. Příčina je tak rozmanitá, že jednoduchý­m způsobem při krátké návštěvě u lékaře ji nelze odstranit. Pokud člověk zásadně nezmění způsob života, zpravidla nemá šanci se z toho dostat ani s pomocí lékařů. Lidé se dnes vůbec nepohybují. Přijdou unavení z práce a mají potřebu ležet, což je největší chyba. Sezení v práci mají kompenzova­t například procházkou. Místo toho jsou v bludném kruhu, kdy únava působí další únavu, přichází bolest a impulz navštívit lékaře. Tam dostanou rady, pomůcky a léčbu, která zmírní bolest, ale už člověka nepřinutí, aby začal něco dělat sám od sebe. Pokud nezmění svůj aktivní přístup a nebudou dělat to, o čem jsme se bavili v úvodu rozhovoru, tedy že se půjdou projít, protože chtějí, tak jsou brzy u lékaře zpátky.

Stoprocent­ně. Tím pro sebe uděláte úplně nejvíc. jiri.kratochvil@mfdnes.cz

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia