MF DNES

Parta vesmírných trdel

Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští herci Craig Charles a Chris Barrie, tedy Dave Lister a Arnold J. Rimmer z kultovního britcomu Červený trpaslík.

- Text Jindřich Göth

Na rozhovory tváří v tvář sice vzhledem k nabitému časovému plánu obou jmenovanýc­h nedošlo, ale i tisková konference s nimi byl pro všechny milovníky britského suchého vtipu gurmánský zážitek mnoha chuťových odstínů a barev.

„Cesta byla skvělá a v Praze se mi moc líbí, je to senzační město,“pravil hned na úvod Chris „Rimmer“Barrie. A neúprosně pokračoval: „Zaslechl jsem zvěsti, že tu před lety byl nějaký nezbedný Rakušan s knírkem. Praha prý bylo jedno z jeho nejoblíben­ějších měst, takže na ni neshazoval tolik bomb jako na jiná. Ale možná jde jen o babskou povídačku. Každopádně jsem šťastný, že tu jsem.“

Komediální chemie

Za popularito­u Červeného trpaslíka, která je mimochodem v Česku srovnateln­á s domovskou Velkou Británií, stojí kromě skvěle napsaných dialogů a postav právě ústřední herecké duo Chris Barrie a Craig Charles. Rimmera a Listera v nich vidíme i v civilu. Barrie občas udělá ksicht přesně jako Rimmer a Charles je od prvního momentu, kdy vejde do dveří, uvolněný a rozesmátý pohodář jako Lister. Jejich vzájemná chemie je nepřehlédn­utelná, byť se podle vlastních slov před začátkem natáčení seriálu osobně neznali.

„O Craigovi jsem věděl jako o začínající­m televizním herci a básníkovi, ale poprvé jsme se setkali až před natáčením Trpaslíka. Vzájemně jsme si sedli, což bylo pro zdar seriálu podstatné. Ale stejně tak důležité bylo, že jsme si rozuměli i s Dannym (Johnem-Julesem, představit­elem Kocoura – pozn. red.) a Robertem (Llewellyne­m, který hrál Krytona – pozn. red.). Ale největší kus práce odvedli Rob Grant a Doug Naylor, kteří psali tak skvělé scénáře,“říká Chris Barrie.

Smějete se příliš nahlas

Slovo si bere Craig Charles, jehož, stejně jako Chrise Barrieho dlouholetá a neutuchají­cí obliba seriálu udivuje.

„Mysleli jsme si, že natočíme pár epizod a pak si každý půjdeme po svém. Jenže sledovanos­t rostla, lidi si to zamilovali, Rob a Doug přicházeli se stále lepšími a lepšími scénáři a postupem let si fenomén Červený trpaslík začal žít vlastním životem,“vysvětluje Craig Charles. A na otázku, která je jeho oblíbená epizoda, odpovídá se širokým úsměvem, že všechny, kde je „jeho“Dave Lister vtipný.

„Ale kdybych měl jmenovat jednu, byl by to Návrat do reality z páté řady. Líbí se mi, jak si pohrává s tím, co je a co není skutečné. Posádka Červeného trpaslíka se v ní ocitne ve videohře, což mě hrozně zaujalo. Mohl bych ale jmenovat i další ,“říká Craig Charles a znovu jmenuje tvůrce seriálu Roba Granta a Douga Naylora jako ty, kterým by měly především patřit vavříny za stvoření kultu jménem Červený trpaslík.

„Nic se nevyrovná tomu, když od nich dostanete scénář plný skvělých dialogů a hlášek a ty na place řeknete přesně tím způsobem, který si představov­ali při psaní. A srazí je to smíchy do kolen. To je skvělý pocit. Občas se mě lidi ptali na to, jestli smích, který v seriálu slyšíte, je nahraný, nebo jestli je to živé publikum. Vemte jed na to, že bylo často živé až moc. Vážně, občas se lidi při natáčení smáli tak nahlas, že je režie musela krotit, aby se trochu ztišili,“dodává Craig Charles.

Zoufalci a génius Atkinson

Jakkoliv je Červený trpaslík sci-fi seriál, v jádru je jeho humor ryze britský v tom smyslu, že přivádí na scénu partu naprostých loserů, kteří jsou ve svém urputném pachtění neskutečně směšní.

„Je to tak, jsme parta zoufalců. Lister se svým snem o farmě na Fidži, Rimmer se svým upjatým obličejem a plnou pusou direktiv a komandován­í. Britská komedie je podobných trapáků plná, ať už si vzpomenete na Hotýlek, nebo třeba Only Fools And Horses,“vypočítává Craig Charles. Nebo třeba Černá zmije v hlavní roli s Rowanem Atkinsonem, v jejíž jedné epizodě se objevil Chris Barrie.

„Byla to úžasná práce, i když jsem hrál jen v jednom díle. Rowan Atkinson je génius. To, jak hlídal každičkou řádku dialogu, jak se snažil o co nejpřesněj­ší herecký projev, jak vše piloval k dokonalost­i. První řadu psal Rowan s Richardem Curtisem (autorem filmů Láska nebeská, Notting Hill nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb – pozn. red.), k dalším přišel scenárista Ben Elton a nakopl sérii do neuvěřitel­ných komediální­ch výšin. Když máte kolem sebe takové profíky, můžete si být jisti, že jste v těch nejlepších rukou,“pochvaluje si Chris Barrie.

Čas vypršel. Balíme si své smartphony a iPhony, na které jsme si povídání nahrávali. Craig Charles mává na rozloučeno­u a Chris Barrie nám ukazuje svůj stařičký tlačítkový mobil. Hologram Rimmer je zkrátka ukázkový staromilec. Jindrich.Goth@idnes.cz

 ?? ?? Lister a Rimmer Chris Barrie a Craig Charles hrají hlavní postavy ve sci-fi seriálu Červený trpaslík. Foto: Jen Pešek, MAFRA
Lister a Rimmer Chris Barrie a Craig Charles hrají hlavní postavy ve sci-fi seriálu Červený trpaslík. Foto: Jen Pešek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia