MF DNES

Tim Burton se v květnu vrátí do Prahy. Svěrák ukáže robotku

- Diář Moniky Zavřelové

● Equus se loučí s ČINOHERNÍM KLUBEM. Slavná hra, kterou před lety proslavila nahota Daniela Radcliffa, představit­ele Harryho Pottera, tam uváděli od roku 2020 s Ondřejem Rychlým v hlavní roli. Drama o temných zákoutích duše od Petera Shaffera, scenáristy Formanova Amadea, bude naposledy k vidění 21. května.

● Do divadla směřuje i další tip. Režiséru Janu Svěrákovi se prkna, která znamenají svět, zalíbila a společně s Ondřejem Sokolem, Alenou Dolákovou, Annou Polívkovou nebo Janem Vlasákem nazkoušel svou autorskou hru DOBRÉ RÁNO S FINDOU. Diváci prý mají čekat „nekorektní komedii o hyperkorek­tnosti“. A taky jednu robotku první třídy (Findu), která se nebude bát lidstvu nastavit zrcadlo.

● PETE DOHERTY nepřekvapi­l a na projekci svého dokumentu v Praze nedorazil. Budiž mu však odpuštěno. Společně se svými spoluhráči z The Libertines totiž nahrál skvělou novou desku. Nese název All Quiet on the Eastern Esplanade a dokáže posluchače během pár sekund přenést zpět do zlaté éry této svérázné anglické kapely, která, vypadá to, odolává času.

● Filmařů, jejichž rukopis by dokázali jednoduše rozeznat lidé po celé planetě, není moc. Režisér TIM BURTON, tvůrce filmových fenoménů Střihoruký Edward, Ospalá díra nebo Velká ryba, jím však rozhodně je. Připomenou­t si jeho jedinečný styl nyní bude možné i v Praze, neboť zde bude po deseti letech znovu vystavovat, konkrétně v Obecním domě. Expozice nese název Návraty a otevře se 1. května.

● Co udělat s městským prostorem, který je na omezenou dobu nevyužitý? Dát mu život, přece! Příkladů u nás i v zahraničí jsou už spousty. Ať už jde o různé gastronomi­cké nebo kulturní projekty. A možností je ještě víc. Architekti sdružení v rámci projektu PUBLIC SPACE LAB se tématu věnují v rámci aktuální výstavy v Galerii Jaroslava Fragnera. K vidění je až do 9. června. Tak se běžte podívat, třeba vás napadne, jak využít obdobných míst i ve svém sousedství.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia