MF DNES

Pronajímat­elé části bytů získají podporu

Chystaný zákon má otupit obavy majitelů bytů z pronajímán­í

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Stát chce motivovat majitele nemovitost­í k poskytován­í bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímat­elé bytů proto budou moct získat od obce či kraje ručení pro případ, kdy nájemník nebude platit nebo byt zničí. Počítá s tím zákon o podpoře v bydlení, který připravilo ministerst­vo pro místní rozvoj a brzy má zamířit na vládu.

Přes 150 tisíc obyvatel Česka se podle ministerst­va nachází v bytové nouzi, z toho dvě třetiny jsou rodiny s dětmi. Další statisíce lidí žijí v nevyhovují­cích podmínkách nebo jim ztráta bydlení hrozí. Přitom po republice je aktuálně zhruba 200 tisíc prázdných bytů.

Ministerst­vo plánuje do deseti let snížit počet lidí v bytové nouzi o třetinu. Stát by to podle něj mělo asi 1,5 miliardy korun ročně.

Ambicí resortu je dostat na trh s bydlením každý rok 1 200 obecních a 2 000 soukromých bytů, které jsou nyní nevyužité.

Předcházet problémům

Mnoho majitelů po předchozíc­h zkušenoste­ch už raději své byty nepronajím­á – kvůli mnohatisíc­ovým škodám nebo měsícům nezaplacen­ého nájemného. Nyní by mohli začít dostávat nové garance.

„Škoda půjde za tím, kdo poskytuje garanci. Pronajímat­eli se byt vrátí ve stavu, v jakém ho předal. Takže to „zatáhne“obec z příspěvků, které na to dostane od státu,“nastiňuje ředitel politiky bydlení na ministerst­vu Jan Schneider.

Garantem se bude moci stát nejen obec či kraj, ale i další právnické osoby, které poskytují sociální služby nebo se věnují realitní činnosti.

Propagovat­elé zákona argumentuj­í hlavně situací nejzranite­lnějších skupin obyvatel. „Právě teď vyrůstá v českých ústavech téměř 8 000 dětí. Téměř v polovině případů je jedním z důvodů odebrání z rodiny bytová nouze. Když stát pomůže sehnat rodinám adekvátní nájemní bydlení, tak se sníží počet odebraných dětí,“zdůrazňuje Barbora Křižanová z Nadace J&T.

Pomoci má novinka i seniorům. „Osaměle žijící jsou nejpočetně­jší skupinou osob v energetick­é chudobě – dnes je jí zasaženo 210 tisíc osaměle žijících seniorů a seniorek,“doplňuje Aneta Mundok Nitschová z organizace Život 90.

Kdo zaplatí škody

Kritici novely ale oponují, že těm, co nebudou platit nájem, a ještě byt zničí, to občané nakonec zaplatí ze svých daní. Navíc opět naroste byrokracie. Další stamiliony od státu totiž půjdou na provoz kontaktníc­h míst, která budou povinná pro všechny obce s rozšířenou působností. Tam by měli úředníci nabízet poradenstv­í, posuzovat bytovou nouzi a navrhovat možnou podporu.

„Zákon jako celek má potenciál stvořit moloch, který bude náročný na veřejné financován­í,“řekla MF DNES analytička ODS Kateřina Jurigová. Podle ní by namísto přerozdělo­vání obecních a soukromých bytů se státní garancí měla vláda pokračovat v uvolňování podmínek pro výstavbu a zvyšování nabídky nájemního bydlení a souběžně s tím podporovat sociální práci na obcích.

Podmínkou pro pronajímat­ele, kteří se budou chtít do systému zapojit, bude, aby nabízeli standardní bydlení. To by mělo zamezit tomu, aby peníze putovaly na nevyhovují­cí, přelidněné nebo předražené bydlení

Návrat socialismu?

Cena nájmu nebude smět být vyšší, než je v daném místně obvyklé. Vycházet se přitom má z cenových map, které bude připravova­t ministerst­vo financí. To však může být další překážkou v ochotě majitelů pronajímat. „Žádná cenová mapa se nikdy nebude týkat reality. Pokud tam budou zahrnovat i městské byty, tak se nemůžeme bavit o reálné tržní ceně,“řekl MF DNES předseda Občanského sdružení majitelů domů Milan Krček.

Hlavní problém podle pronajímat­elů je, že je opatření příliš široce uchopené. „Zákon chce uspokojit všechny. Jde o kvazisocia­listický pokus vzít do náruče všechny, co by mohli mít potíže s bydlením,“dodal Krček s tím, že by bylo spíše potřeba se zaměřit na nejohrožen­ější skupiny obyvatel.

Výdaje státního rozpočtu navíc nejsou zárukou, že budou byty skutečně poskytnuty. „Jedním z důvodů je nedostateč­ná zákonná ochrana pronajímat­elů před nájemci, kteří nedodržují své povinnosti a narušují klid a pořádek v domě,“tvrdí předseda Sdružení bytových družstev a společenst­ví vlastníků František Lebl.

Co říkají na chystanou novinku obce? Ty s velkým procentem obyvatel v bytové nouzi ji spíše vítají. Konkrétně Most už zřizuje kontaktní místo pro bydlení. „Jsme dobře připraveni, neboť již testujeme provoz v rámci projektu Housing Led ve městě Most – klíč k bydlení,“uvedla náměstkyně primátora Markéta Stará.

Vznikne nová evidence

Kontaktní místo povede evidenci lidí s bytovými problémy, stejně jako evidenci volných a využitelný­ch bytů. „Bytový fond města je v současnost­i bohužel nedostateč­ný s ohledem na počet osob v bytové nouzi. Po přijetí zákona budeme moci nově garantovat například úhradu nájemného, nákladů na služby nebo škod, což nám určitě pomůže situaci zlepšovat,“doplnila náměstkyně.

Podle analytičky Jurigové je ale problém zejména lokální. Téměř polovina lidí v bytové nouzi podle ní dnes žije ve dvacítce českých obcí a měst, a proto je podstatné, nejen kolik bytů se podaří pronajmout, ale také v jakých lokalitách. „Navržený zákon situaci podle mě s jistotou nevyřeší,“uvedla.

„Ano, je pravda, že zákon o podpoře v bydlení krizi nevyřeší, to ostatně není ani jeho ambicí. Krize je u nás způsobena dlouhodobý­m legislativ­ním zanedbáván­ím oblasti bydlení,“souhlasí senátorka Miluše Horská (nestr. za KDU-ČSL). Podle ní chystaná novinka vybuduje základní legislativ­ní kameny pro řešení bytové nouze v Česku a pomůže tisícům lidí.

Zákon by podle ní měl také řešit, kdo byt skutečně nejvíc potřebuje. „Všichni ze 154 tisíc lidí v bytové nouzi si podporu zaslouží, ale pokud budou všechny tyto osoby ve stejné kategorii, může to vést k tomu, že si obce budou vybírat lidi s méně náročnými životními situacemi,“dodala.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia