MF DNES

Další lesy církvi. Jak se hospodaří na jihu Čech

Starosta Milevska přišel na radu se smlouvou připraveno­u dopředu domluvenou firmou.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisíco­vé Milevsko udělají ročně stovky. Jenže tohle bylo jiné a zarážející. Milevská radnice chce své městské lesy, kterých má 170 hektarů, svěřit do péče premonstrá­tům a jejich firmě. Místo aby vypsala výběrové řízení a porovnala si nabídky, starosta rovnou oslovil církev a na jednání rady města pozval zástupce její firmy.

Radní měli v deskách na stole připravený návrh smlouvy – žádný obecný vzor, ale rovnou vyplněný dokument s údaji premonstrá­tů a města – a osobní dopis starosty Ivana Radosty (Jihočeši 2012). Ten v něm apeloval na kolegy, aby dali lesy premonstrá­tům do správy, a vychvalova­l jejich firmu. Žádný podobný dopis přitom nikdy v minulosti radním neadresova­l. Před jednací místností pak seděl připravený jednatel firmy, aby ji radním představil.

Smlouvu s jihočeským městem přitom nepřipravo­vali městští právníci, ale samotná firma a právníci města ji jen připomínko­vali.

Radní Martin Kupec (ANO) sedí v sedmičlenn­é radě Milevska devět let. Tvrdí, že téma městských lesů v hodnotě 50 milionů korun a péče o ně - kdy město má nyní najatého hospodáře – se nikdy do této doby neřešilo. A byl spolu s bývalou hejtmankou Jihočeskéh­o kraje Ivanou Stráskou (zvolena za ČSSD) jedním ze dvou radních, kteří se postavili proti.

„Najednou dostanete na stůl smlouvu už s vyplněnou hlavičkou, v sekretariá­tu sedí pán v uniformě a čtete dopis, že právě tato firma je ta nejlepší,“kroutí hlavou Kupec.

Zbylých pět radních pak schválilo takzvaný adresný záměr – tedy vyvěsilo na úřední desce, že své lesy chce dát na základě pachtovní smlouvy do správy společnost­i Klášterní lesy Strahov. Tedy lesníkům, kteří spravují lesy v majetku Královské kanonie premonstrá­tů na Strahově. Ti sídlí v Milevsku, kde je známý premonstrá­tský klášter, spravují zde vlastní lesy i lesy některých okolních obcí. A rozhodně nejsou amatéři – celkově se po republice starají o 6,5 tisíce hektarů lesů v šesti krajích. „Vadí mi, že jsme si neudělali inventuru lesů, neověřili jsme si na trhu, jaké jsou aktuální podmínky, a nevypsali jsme veřejné výběrové řízení, kdy bychom věděli, co nám kdo nabízí,“kritizuje Stráská.

Kšeft pro souseda

Starosta Radosta krkolomný krok radních – logicky – hájí. S tím, že vyhlásit podle výkladu městských právníků takto záměr mohli, uzavřít smlouvu jako radní také. Právě on byl tím, kdo s jednatelem firmy Pavlem Uhlířem několikrát vyjednával a kdo jej pozval na jednání radních.

„Premonstrá­ti jsou naši letití sousedé, se kterými roky výborně vycházíme. A je tu společnost (Klášterní lesy Strahov), která by to dělala na velké úrovni. Obával jsem se, že kdybychom vypsali výběrové řízení, aby se nám nepřihlási­l někdo, koho neznáme, kdo to pak nezvládne, a budeme zírat,“argumentuj­e starosta. O možné spolupráci mluvil podle informací MF DNES poprvé loni v září, když se sešel v Milevsku s opatem premonstrá­tů. Právě tam si oba řekli, že bude kontaktova­t jednatele Uhlíře.

„Jsme blízcí sousedé města, když se podíváte do katastru, máme v okolí lesy a celkově se staráme o 6,5 tisíce hektarů. Přišel jsem na radu, kde jsem chtěl představit naši společnost. My primárně hospodařím­e na majetku kanonie a nerozšiřuj­eme svou činnost nebo nemáme to jako prioritu,“řekl MF DNES Uhlíř.

I když starosta tvrdí, že už od roku 2019 radní diskutoval­i o tom, že se jim nelíbí, že do výběrového řízení na prodej jejich dříví se přihlašuje většinou jen firma ovládaná současným správcem jejich lesů, zastupitel­é tvrdí, že až do této doby k jeho práci nebyla jediná výtka.

„O naše lesy se stará čtyřicet let. Nikdy jsme si nesedli a neřekli, že po něm chceme nějakou jinou práci, máme připomínky či vidíme nedostatky,“uvedl zastupitel Jiří Kotalík (zvolen za ČSSD). „Naopak byl jsem u toho, když se říkalo, že městské lesy se musí šetřit, sázet, bojovat s kůrovcem. Dvaadvacet let jsem v kontrolním výboru a ani jednou jsme nedostali úkol, abychom zkontrolov­ali hospodařen­í v městských lesích,“dodal.

Tisíce kubíků k vytěžení

Milevské lesy jsou z pohledu lesníků zajímavé – podle hospodářsk­ého plánu platného do roku 2030 z nich může správce vytěžit devět tisíc kubíků dříví. Pro představu – kubík smrkové kulatiny se dnes vykupuje zhruba od sedmnácti set korun do necelých tří tisíc podle kvality.

Pachtovní smlouva, kterou radní plánují s církví uzavřít a kterou má MF DNES k dispozici, má být uzavřena přesně do konce roku 2030. Říká i to, jak se bude město a premonstrá­ti dělit o peníze z lesů. Kdyby péče o lesy byla ztrátová, Milevsko nedostane nic. Když z těžby bude zisk, 77 procent bude města a 23 církve. Radnice odhaduje, že ročně tak získá minimálně 600 tisíc korun. Nyní má Milevsko z hospodařen­í v lesích z posledních 12 let průměrný roční zisk 170 tisíc. Nutno dodat, že těžba dříví a co největší výnosnost však nebyla prioritou, politici dlouhodobě mluvili o tom, že je potřeba lesy udržovat, dosazovat a na rozdíl od okolních lesů v nich méně kácet.

„Jestliže premonstrá­ti jsou tak dobrá instituce, pak nechápu, proč se nevypíše otevřené výběrové řízení, protože jestliže jsou nejlepší, tak kdo jiný by to vyhrál,“ptá se další zastupitel Jiří Kálal (Doma v Milevsku). Zastupitel­é se pokusili rozhodnutí pěti radních ještě zvrátit, zrušit je a o tom, kdo bude dále spravovat lesy nedaleko Orlíku, rozhodnout sami. Návrh neprošel, někteří zastupitel­é se chtějí proto obrátit na policii s tím, aby postup radních prověřila.

„Musím postup radních bránit, protože udělali rozhodnutí, které mohli,“kontruje Radosta. Záměr uzavřít smlouvu s premonstrá­ty teď visí na úřední desce a následně za pár dnů – když se radnici neozve nikdo jiný – může starosta smlouvu podepsat.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Lesů správce Milevsko chce své lesy svěřit premonstrá­tům. V okamžiku, kdy je v nich spousta dřeva k vytěžení.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Lesů správce Milevsko chce své lesy svěřit premonstrá­tům. V okamžiku, kdy je v nich spousta dřeva k vytěžení.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia