MF DNES

Situace vojsk Ukrajiny se zhoršuje, varoval Syrskyj

-

Operační i strategick­á situace ukrajinský­ch vojsk na frontě má sklon se zhoršovat. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj to uvedl s tím, že o této skutečnost­i informoval také západní spojence na virtuálním zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu.

Syrskyj poukázal na velký počet ruských vzdušných úderů na energetick­ou infrastruk­turu země z posledních týdnů. Mapy vývoje na donbaském bojišti v posledních týdnech hovoří podle vojenského analytika Vojtěcha Bahenského poměrně jasně. Ruský postup se zrychluje a ukrajinská armáda se s vypětím všech sil brání u Časiv Jaru, Krasnohori­vky i západně od Avdijivky, kde v důsledku nezvládnut­é rotace přišla o strategick­y položené městečko Očeretyne.

Bahenský pro iDNES.cz uvedl, že je zbytečné upínat přílišnou pozornost ke kontrole území, důležitějš­í jsou těžko měřitelné trendy, jako jsou ztráty, opotřebení techniky, nedostatek munice nebo to, jestli se daří zajišťovat výcvik a rotaci vyčerpanýc­h jednotek na frontě.

„Teď jsme v situaci, kdy se na frontě postupně začíná projevovat ukrajinský nedostatek munice, lidí i techniky, což Rusku umožňuje akcelerova­t postup. Průlom je příliš silné slovo, ale mohl bych parafrázov­at Hemingwaye a jeho slavný citát o bankrotu: Nejdříve to šlo postupně a pak náhle,“vysvětluje bezpečnost­ní analytik působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Už to není jen oťukávání pozic. Jsou to dílčí ofenzivní operace, které mohou ještě akcelerova­t. Ale z posledních dvou let víme, že ofenziva nemusí vypadat jako jeden lokalizova­ný pokus o průlom, může mít stávající podobu jako intenzivní ofenzivní operace ve třech osách. Možná dojde k jejich zintenzivn­ění, ale neočekával bych nový ruský útok třeba na Charkov,“říká Bahenský.

Střednědob­ý plán Rusů podle něj spočívá v dobytí celé Doněcké a Luhanské oblasti. K tomu by ale museli získat Kramatorsk a Slavjansk, dvě velmi dobře opevněná města, která ještě leží daleko od současné linie fronty. Po cestě se navíc nachází řada měst, kde obránci mohou působit Rusům značné ztráty. (ČTK, imzv, ah)

 ?? Foto: Profimedia ?? Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj.
Foto: Profimedia Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia