MF DNES

Vědmy jdou do akce

Mladé ukrajinské dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

- Michal Voska Petr Topič

Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologi­í. Ukrajina i Rusko je vyvíjejí, modernizuj­í a poznatky z bojů přenášejí do výcviku. Reportéři iDNES.cz navštívili vznikající ženské jednotky na Ukrajině.

Cvičí se mistrně ovládat drony, bránit se, ale i pronikat do týlu nepřítele. Vznik těchto jednotek s ambiciózní­m plánem tisíců členek má i českou stopu.

Ženy se v těchto dovednoste­ch zdokonaluj­í na řadě míst Ukrajiny. Navštěvuje­me jednotku, která vznikla nedávno. Jádro tvoří zejména mladé ženy, přičemž té nejmladší je dvacet let.

I přes pokročilý výcvik čekají na začlenění pod různé jednotky, možná ale také vznikne samostatný prapor. Pracovně si říkají „Vědmy“, čímž se odkazují na píseň ukrajinské zpěvačky Angy Kreyda.

V textu se zpívá o trestu za padlá žitná zrna. Za každé zrno jeden zabitý nepřítel. Myslí se tím nejen devastace Ukrajiny a kradení obilí, ale píseň odkazuje i na zabíjení civilních obyvatel ruskými agresory.

Skladba je na Ukrajině velmi populární a mladé ženy nás u sebe vítají symbolicky za jejích tónů linoucích se z bezdrátové­ho reprodukto­ru. Ve výcvikovém prostoru je jich jen hrstka, protože přijíždíme po nedělní bohoslužbě.

Svoji kůži nechtějí dát zadarmo

„Přihlásila jsem se sama. Doufám, že tak učiní i ostatní. Přece si nenecháme svou zemi vzít. Pokud by Rusko pokročilo, já neuteču,“říká drobná Marie. Chtěla se přidat přímo k bojovým jednotkám, umí střílet ze samopalu, pistole, mistrně ovládá i odstřelova­cí pušku. Pro bojové jednotky, například výsadkáře, je ale příliš drobná, a tak ji zařadili k jednotce zdravotník­ů.

Stejně jako ostatní mladé ženy vidí Marie v dronech možnost uplatnění i pro ty, kteří nejsou fyzicky stavěni na boj v předních liniích. Přesto kromě ovládání dronů procvičuje sebeobranu, učí se taktice, maskování a dalším dovednoste­m.

Tisíce bojovnic mají být údernou silou, jež Rusku přinese vysoké ztráty. Nepřímo se připodobňu­jí k Pešmerge, kurdským ženským jednotkám bojujícím mimo jiné proti Islámskému státu. A svou kůži nehodlají dát zadarmo.

Vědmy chtějí být všude. „Ženy se musí umět bránit a musí se zapojit do bojů. Vyhnat nepřítele. Porazit Rusko,“říká Lesja Kopčuková, která má v Praze svoji krejčovsko­u dílnu a jako dobrovolni­ce podporuje Ukrajinu dodávkami zdravotnic­kého vybavení, na míru ušitého taktického oblečení nebo tolik potřebných terénních vozů pro odvoz raněných.

Ve spolupráci s českou organizací Vozím drony chce Lesja dobrovolni­cím, jež vstoupí do jednotek, pomoci v začátcích a dodat jim kvalitní drony, které se posléze uplatní na bojišti. Právě ona přišla s tímto nápadem, ale i názvem Vědmy. Někteří v něm spatřují ježibaby nebo čarodějnic­e.

Zdravotnic­e i pilotky dronů

Ženy v ukrajinské armádě nejsou ničím výjimečným, často působí jako zdravotnic­e nebo se zapojují do logistiky. Drony již některé z nich také používají pro průzkumné účely i k likvidaci vojenské techniky. Zatím ale není jejich nasazení nijak masivní a v tom spatřuje Lesja problém.

„Kdo může, bojuje. Nebo jinak pomáhá. Ženy nejsou jen citlivé, ale i rozvážné. Rusku se neodevzdám­e, nenecháme se znásilňova­t a vraždit,“říká chvějícím se hlasem.

Přestože není vojákem, ale dobrovolni­cí, má o dění na Ukrajině výborný přehled. Jezdí tam s pomocí minimálně dvakrát měsíčně. Zejména do Záporoží, které je od hranic Česka vzdálené patnáct stovek kilometrů.

Hodnota pomoci, kterou Lesja na Ukrajinu už dovezla, se šplhá do milionů korun. Financuje ji nejen z vlastních zdrojů, krejčovské dílny a výroby mýdlových květin, ale také díky podpoře, kterou získává z veřejné sbírky na platformě Donio.

Trochu jako letadlo

„Vědmičky se cvičí, jak vidíš. Jsou to mladé holky, ale není jim jedno, co se děje. Marince je dvacet let, v armádě má tátu i oba bratry. Přitom je ve věku, kdy by sloužit nemusela, to ani bratři, ale zapojila se. Podpora ze Západu je sice patrná, ale nebude věčná,“říká Lesja, zatímco ukazuje směrem k dívkám.

Jedna právě na dálku zvedla ze země dron, létá s ním po okolí, bravurně se vyhýbá překážkám. Ač jde o obyčejný dron z běžné produkce, který lze zakoupit i v Česku, k tomu, aby si osvojila základy létání, stačí.

V boji na Vědmy čeká ovládání dronů, které konstruuje například bývalý architekt Ruslan, drony dodávané dobrovolní­ky z Česka a možná v budoucnu i technika, za jejímž vznikem stojí přímo Lesja a její syn.

„Tohle jsou malé drony, holky je snadno odnesou v batohu, který také vyrábím. Unesou stovky gramů, například granát. Mým cílem je ale takový dron, jenž by startoval jako kvadrokopt­éra, ale ve vzduchu se přetočil a letěl jako letadlo. Trojzubec, jak jsem ho pojmenoval­a i vzhledem k našemu státnímu symbolu, unese větší zátěž, létá rychleji a má delší dolet,“popisuje Lesja.

„Cílem je mu dát autonomní řízení, aby nebyl snadno zarušiteln­ý, a umělou inteligenc­i, aby sám dokázal identifiko­vat cíl. Prototyp již existuje. Věřím, že se v nejbližší době ukáže u holek a ty s ním už dovedou divy,“usmívá se Lesja.

Výcvikové prostory pro Vědmy se nacházejí na několika místech Ukrajiny. Cílem je výcvik minimálně čtyř tisíc žen.

I přes předpoklád­ané ztráty se tyto statečné ženy nebojí. Dva roky násilí a hrůz války jsou pro ně dostatečno­u motivací se vzepřít zlu. Pro některé jde doslova i o akt odplaty, protože ztratily své muže nejen na frontě, ale během ruského ostřelován­í civilních cílů.

Zvláštní zpravodajo­vé iDNES.cz na Ukrajině

Přihlásila jsem se sama. Doufám, že tak učiní i ostatní. Přece si nenecháme svou zemi vzít. Pokud by Rusko pokročilo, já neuteču.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? „Vědmy“V současnost­i působí u jednotlivý­ch batalionů, do budoucna by mohl vzniknout i samostatný oddíl.
Foto: Petr Topič, MAFRA „Vědmy“V současnost­i působí u jednotlivý­ch batalionů, do budoucna by mohl vzniknout i samostatný oddíl.
 ?? Foto: 3x Petr Topič, MAFRA ?? Na cvičišti Mladé ženy a dívky se mohou uplatnit v boji proti agresorovi tím, že se stanou bojovnicí s dronem (nahoře). Pravý prostor a Pravá mládež jsou organizace, které je na to připravují (dole).
Foto: 3x Petr Topič, MAFRA Na cvičišti Mladé ženy a dívky se mohou uplatnit v boji proti agresorovi tím, že se stanou bojovnicí s dronem (nahoře). Pravý prostor a Pravá mládež jsou organizace, které je na to připravují (dole).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia