MF DNES

Poslední šance na příměří v Gaze?

Armáda židovského státu se chystá udeřit na jihu v Rafáhu

-

Kolem vyjednáván­í Izraele s militantní­m hnutím Hamás se včera rozpoutala vlna aktivity i opatrného optimismu. Egyptská televize Al-Kahira News informoval­a o „výrazném pokroku“.

Blízkových­odní reportér německého listu Die Welt napsal, že propuštěno by mohlo být 20 až 33 izraelskýc­h rukojmích. V posledních dnech nabídl Hamás několik důkazů, že alespoň někteří z rukojmích jsou stále naživu.

Je to možná poslední šance na dosažení příměří. „Buď bude dohoda v blízké budoucnost­i, nebo zaútočíme na Rafáh,“citoval list Times of Israel vysokého vládního představit­ele.

Znalci regionu si všímají, jak obě strany mírní slovník. Podle analytika Baraka Ravida se z izraelské strany ozývá termín „udržitelný klid“namísto „totálního vítězství“, propagovan­ého premiérem Benjaminem Netanjahue­m.

Představit­elé Hamásu nyní pro změnu opakují termín „hudna“, používaný k popisu dlouhodobé­ho příměří nebo klidu. Delegace Hamásu, která má jednat o příměří, by měla už dnes dorazit do Káhiry.

Vysoký představit­el Izraele komentoval předchozí rozhovory své země s Egyptem jako „velmi dobré, soustředěn­é, probíhajíc­í v dobré atmosféře a postupujíc­í vpřed ve všech parametrec­h“.

Nadějí mají být USA

Současně by měl o blízkových­odní krizi jednat dnes a zítra v Saúdské Arábii šéf americké diplomacie Antony Blinken, který by měl navštívit i Izrael. Podle izraelskéh­o serveru

Ynet se chystá navštívit kibuc Beeri, kde loni v říjnu teroristé z Hamásu povraždili desítky obyvatel, a zažehli tím současnou válku.

Předseda palestinsk­é samosprávy na Západním břehu Jordánu Mahmúd Abbás se vyjádřil, že Spojené státy jsou jedinou silou, která je schopna Izraeli v útoku na Rafáh zabránit.

Už v sobotu představit­elé Hamásu oznámili, že obdrželi oficiální odpověď Izraele na svůj návrh, jak zastavit boje v Gaze. Televize Al-Džazíra uvedla, že za propuštění několika desítek rukojmích by Izrael souhlasil se zhruba šestitýden­ním příměřím.

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac připustil, že v případě uzavření dohody by jeho země odložila plánovanou ofenzivu ve 150tisícov­ém Rafáhu, kde jsou v těsné zástavbě vedle mnoha civilistů soustředěn­i i zbývající ozbrojenci Hamásu.

Podle Abbáse by útok na město znamenal „největší katastrofu v historii palestinsk­ého lidu“.

Britský list The Guardian napsal, že představit­elé Hamásu si dobře uvědomují, jaký je na mezinárodn­í scéně široký odpor k případnému útoku na město, a hodlají této karty nadále využívat.

Současné náznaky na možný postup rozhovorů následují poté, co neuspěly zprostředk­ovatelské snahy Kataru. Hamás brzdil snahy o dohodu maximalist­ickými požadavky na stažení Izraele z Gazy, což přece jen optimismus trochu mírní.

Bez ohledu na možná jednání útoky Izraele na desítky cílů spojených s hnutím Hamás včera pokračoval­y. Cíle zahrnovaly infrastruk­turu, pozice pro odpalování raket, ozbrojence i pozorovací stanoviště. V centrální části Gazy včera útočilo rovněž izraelské námořnictv­o.

Boje v Gaze propukly po teroristic­kých útocích Hamásu na Izrael loni 7. října. Zavražděno bylo tehdy 1 200 lidí a 250 jich ozbrojenci zavlekli na palestinsk­á území. Následujíc­í

odpověď izraelské armády si podle palestinsk­ých úřadů vyžádala už přes 34 tisíc obětí a více než 77 tisíc raněných. Při dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinsk­é vězně. (sla)

 ?? Foto: Reuters ?? Trosky Gazy Válka Izraele s teroristic­kým hnutím Hamás připravila o domovy spousty Palestinců i v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.
Foto: Reuters Trosky Gazy Válka Izraele s teroristic­kým hnutím Hamás připravila o domovy spousty Palestinců i v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia