MF DNES

Nejsem robot. A proto musím dělat nesmyslné věci

-

Scott Nover se pokoušel přihlásit ze svého laptopu na jisté webové stránky, když zjistil, že zírá na bizarní portrét lesní bytosti v bundě a vestě, kolem které poletují květiny a plátky melounu. „Prosím, klikněte mývalovi na motýlka,“zněl pokyn.

Nover právě vstoupil do podivného světa CAPTCHA neboli zcela automatick­ého veřejného Turingova testu k odlišení počítačů od lidí. Otravné kvízy, které vymysleli odborníci na webovou bezpečnost, aby odlišili lidi od zákeřných internetov­ých botů, jsou nyní mnohem otravnější, jak píše list The Wall Street Journal.

Po celé roky se lidé, kteří si chtěli nakoupit online nebo se připojit na účty na sociálních sítích, setkávali s převážně jednoduchý­mi úkoly – rozklíčova­t slova napsaná pokřiveným­i písmeny nebo kliknout na obrázky s autobusem. Tyto úkoly jsou však stále podivnější.

Tak třeba: „Vyberte dva objekty, které mají stejný tvar.“„Klikněte na tvora, který nemůže žít pod vodou.“„Klikněte, prosím, na červený předmět před objektem, který se objevuje jen jednou.“

„Pokoušel jsem se zalogovat a objevilo se mi tam šíleně vypadající ovoce, vypadalo to jako miska, co se aranžuje na stůl, ale rostla ze stromu,“popsal svůj zážitek s novým CAPTCHA Mustafa Al-Hassani, 38letý herní vývojář z Houstonu. Aby se mohl přihlásit, měl kliknout na každý obrázek obsahující jablko. „Vypadalo to realistick­y, ale přitom hrozně divně – až mě z toho bolel mozek,“dodal.

Test CAPTCHA vznikl na přelomu tisíciletí jako způsob, jak zabránit botům narušovat webové stránky a jejich databáze. Předkládat by proto měl úkoly, které dokážou vyřešit jen lidé. Společnost­i test používaly k ochraně před útoky botů, které mohou ohrozit bezpečnost uživatelů.

Společnost­i a odborníci na kybernetic­kou bezpečnost, kteří tyto testy vymýšlejí, dělají, co mohou, aby byli o krok napřed před padouchy, kteří se je snaží rozlouskno­ut. A protože se vylepšuje technologi­e, která dokáže automatick­y vyřešit základní testy – například identifiko­vat motocykly a přečíst pokroucený text –, přichází nová éra rébusů CAPTCHA založených na logice.

Testu už nestačí, že uživatelé jednoduše identifiku­jí věci. Musí je rozpoznat a následně s touto informací něco udělat – přesunout kousek skládačky o něco dál, otočit objekt nebo najít obrys čísla ukrytého v místnosti. To vše ještě umocňuje skutečnost, že nové testy obsahují obrazy a objekty generované umělou inteligenc­í, které je pro roboty těžké identifiko­vat.

Nové testy však působí problémy i lidem, kteří se jednoduše chtějí jen přihlásit. „A postupem času budou věci ještě podivnější, protože lidé budou muset dělat věci, které jsou nesmyslné,“řekl Kevin Gosschalk, zakladatel a ředitel společnost­i Arkose Labs, která tyto testy vyvíjí. „Jinak je budou velké multimodál­ní systémy schopné rozklíčova­t,“dodal Gosschalk s tím, že každý test CAPTCHA bude jednoho dne schopný vyřešit i robot.

Někteří lidé jsou nicméně novými testy okouzleni. „Ty tradiční mě frustroval­y už takovou dobu, že jsem rád, když vidím něco nového. Rozhodně budu radši dělat tohle než hledat semafory,“uvádí Scott Nover. (ČTK)

Společnost­i a odborníci na kybernetic­kou bezpečnost, kteří tyto testy vymýšlejí, dělají, co mohou, aby byli o krok napřed před padouchy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia