MF DNES

Po solárním tunelu je tu další

Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku, který jim zajistí mnohamilia­rdové zisky. Přitom jsme ještě ani nesplatili patnáct let starý první solární tunel. Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 1

- Milan Smutný mluvčí spolku Realistick­á energetika a ekologie

Připomeňme, že na základě zákona o podpoře obnoviteln­ých zdrojů energie a vlivem šílených výkupních cen elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů energie (OZE) přijde tento tunel v letech 2010 až 2030 na bilion korun, z toho 800 miliard obdrží provozovat­elé velkých solárních zdrojů. To je cena, za niž by se bývaly daly zaplatit nové jaderné bloky.

České domácnosti a podniky se letos v lednu rozčiloval­y, když vláda opět vrátila do regulované složky ceny za elektřinu poplatek za OZE ve výši 0,60 Kč za každou spotřebova­nou kilowattho­dinu (za energetick­é krize to hradil státní rozpočet). Ale je to bohužel jen závdavek na nové platby, jež české daňové poplatníky zcela jistě čekají, ať přímo v ceně elektřiny, nebo prostředni­ctvím daňových odvodů do státního rozpočtu.

Evropský parlament totiž 11. dubna schválil reformu evropského trhu s elektřinou. V jejím rámci dostaly OZE povolení, aby mohly využívat tzv. rozdílové smlouvy. Výrobci energie z nových solárních, větrných a dalších OZE díky těmto smlouvám vlastně dostanou garantovan­ou výkupní cenu.

Tím se má zajistit existence těchto zdrojů v energetick­y nejisté situaci, kdy stát uhradí výrobci prostředky, pokud budou ceny elektřiny příliš nízké, a naopak výrobce bude kompenzova­t ze svého příliš vysoké ceny elektřiny zpětně státu, potažmo zákazníkům. Tyto smlouvy dávají smysl u tak kapitálově náročných investic, jako je jaderná energetika, kdy se ovšem při životnosti nových bloků 80 až 100 let tato investice bohatě vrátí s obrovskými zisky. Tento princip se uplatní i při stavbě nových jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně.

Špinavý kompromis

Nyní ovšem ve vedení EU, kde dosud zelená a levicová většina se skřípěním zubů akceptoval­a jadernou renesanci v 11 členských zemích za vedení Francie, došlo k přijetí tohoto špinavého kompromisu. Chcete-li rozdílové kontrakty na jádro, musíte je povolit i na OZE. V čem je amorálnost takového řešení? Zatímco jaderné zdroje spolehlivě fungují 83 % z času v roce, nespolehli­vé, přerušovan­é a nestabilní solární elektrárny jen 13 % z času roku. Proto se podle záměru zelených plánovačů má v EU zásadně zvýšit kapacita solárních a větrných elektráren, aby ty mizerné zlomky procent se v zimním čase (ne)výroby zvýšily alespoň na jednotky procent.

Takže si naprojektu­jme vizi Národního klimaticko-energetick­ého plánu na rok 2030 pro hezký letní den. Pojede naplno výkon 4,3 gigawattu z jaderných elektráren, který se nedá rychle odstavovat či zase připojovat, takže pro výkon 10 gigawattů ze solárů nebude na trhu poptávka, doma ani v zahraničí. Aby síť nezkolabov­ala, bude se asi muset většina výroby elektřiny ze solárů odstavit a zmařit. Ovšem majitelé solárních a větrných elektráren za ni dostanou díky rozdílové smlouvě zaplaceno, jako kdyby jejich elektrárny plně vyráběly. No není to báječný byznys?

Majitelé OZE dostanou i 50 % dotačních peněz na instalaci těchto nestabilní­ch zdrojů a pak díky garantovan­ým výkupním cenám i provozní dotace v zajištěnýc­h výrobních cenách. Podnikatel­ské riziko projektů splatiteln­ých za pár let? Nula. Přitom je jasné, že „velcí kluci“v solárním byznysu zásadně znesnadní, spíše znemožní přetoky z nesmyslně velkých instalací na rodinných domech, jejichž majitelé si naivně mysleli, že svou dotovanou investici ještě zhodnotí prodejem nadprodukc­e. Vzorem dalšího solárního tunelu je pro české lobbisty Německo, které v garantovan­ých výkupních cenách loni majitelům solárních a větrných elektráren doplatilo 320 miliard Kč, letos se očekává 430 miliard a v dalších letech se stoupající kapacitou OZE přes 500 miliard korun ročně.

Aby toho nebylo málo, také nově plánované plynové zdroje elektřiny v ČR, jež mají být v provozu omezenou dobu v roce jako rezerva za přerušovan­é OZE, postaví jejich soukromí investoři jen za podmínky, že budou dostávat tzv. kapacitní platby. Stát jim musí doplatit i se ziskem rozdíl proti skutečným nákladům a výnosům z regulačně omezené produkce. To vše bude zarámováno zřejmě nesplatite­lnými investicem­i do neefektivn­ích bateriovýc­h úložišť, stejně jako nutností kvůli OZE investovat do roku 2030 za posílení a správu přenosovýc­h a distribučn­ích sítí 281 miliard korun. To ovšem nebude stačit a bude nutno „reagovat na straně poptávky“, tedy dojde na zásadní regulaci spotřeby. Skončí tak energetick­ý blahobyt, kdy domácnosti a podniky dle svého příkonu na jističích mohly 24 hodin denně svobodně čerpat elektřinu.

Zatímco vláda a parlament mrhají silami na energetick­y okrajové projekty komunitní energetiky, v Česku se rychle a bez náhrady spolehlivý­mi zdroji blíží kolaps uhelné energetiky ničené spekulativ­ními emisními povolenkam­i. To bude mít zásadní dopad na růst ceny elektřiny včetně závislosti na dovozu v zimě možná i z jedné třetiny spotřeby. Vláda v pasti prolobbova­né závislosti na OZE přitom dělá účet bez hostinskéh­o: z Německa i Česka začíná odchod průmyslový­ch podniků, které ceny energie a nejistotu stabilních dodávek nemohou akceptovat a jdou do USA či Asie.

Česká veřejnost by měla apelovat na politiky, aby nepřipusti­li další a možná ještě větší solární tunel v době, kdy ten první ještě není splacen. Mohl by vést k zásadnímu narušení celého společensk­ého řádu. Reformu energetick­ého trhu musí ještě schválit Evropská rada na úrovni šéfů vlád členských zemí EU. Jak se zachová český premiér?

Reformu energetick­ého trhu musí ještě schválit Evropská rada. Jak se zachová český premiér?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia