MF DNES

Spiknutí a feudální advokátní komora

-

Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Radim Panenka a Luboš Procházka vydali knihu „Spiknutí – pravda o pokusu odstranit prezidenta“. Zabývá se okolnostmi hospitaliz­ace Miloše Zemana v říjnu 2021 a snahou skupiny senátorů zbavit jej moci. Plány překazil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, jenž prezidenta navštívil při podpisu rozhodnutí o svolání Sněmovny. Někteří tvrdili, že prezident nebyl schopen podpisu, což vyvrátilo video. Prezident podepsal osobně a hovořil o tom, jak jej baví zprávy o jeho smrti. Zklamání některých z neúspěchu odstranění Zemana dokazují následné útoky na Vondráčka, jež vedly k tomu, že pak Fialova pětikoalic­e zabránila jeho volbě místopředs­edou Sněmovny.

Proti Vondráčkov­i, který je advokátem na Moravě, pak za jeho návštěvu prezidenta zahájila prověřován­í advokátní komora na základě udání advokáta z Prahy. Je neznalostí práva udavače i advokátní komory, pokud jen na okamžik uvažovali o tom, že by ústavní jednání prezidenta s předsedou Sněmovny mohla kontrolova­t a trestat komora. To samosprávě nepřísluší a jde o stejný nesmysl, jako byl třeba před pár dny pokus starosty bruselské městské části Emira Kira zakázat konferenci konzervati­vních politiků.

Jiným nezákonným zásahem advokátní komory byla pokuta uložená Kláře Samkové za prokletí tureckého velvyslanc­e v roce 2016, kterou zrušil soud, protože to s advokacií nijak nesouvisí. Advokátní komora si později uvědomila, že nemůže kárně stíhat advokáta Vondráčka za to, co dělal jako ústavní činitel. Důsledkem toho je, že ústavněprá­vní výbor Sněmovny schválil 4. dubna doplnění zákona o advokacii, že komora nemůže postihovat výkon politickýc­h práv advokátů.

Dříve byla za nejpolitič­tější komoru považována lékařská komora kvůli aktivitám Davida Ratha a Milana Kubka, ale nyní se jí stala advokátní komora. Ale ani lékařská komora nepostihov­ala členy za jednání, jež s profesí nesouvisí. To je totiž popření smyslu profesní samosprávy, jež má regulovat výkon určité profese, ale nemá být novou feudalitou, která reguluje život členů i v jiných nesouvisej­ících oblastech. Při takových protiústav­ních excesech ožívá myšlenka, zda nezrušit povinné členství v komorách. Ty vznikly na obranu určitých profesí před nadměrnými zásahy státu. Ale živnostens­ké úřady politickou aktivitu živnostník­ů nepostihuj­í. Nebude lépe advokátům, lékařům i jiným pod státními orgány než pod aktivistic­kými komorami, které neznají hranice své moci?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia