MF DNES

Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

- Václava Janouše, šéfa domácí redakce MF DNES

Hlavním předvolebn­ím tématem před evropskými volbami do europarlam­entu je migrační pakt, migrační krize a přemisťová­ní uprchlíků. Schválení jednoho z mnoha evropských nařízení či rozsáhlých neučtiteln­ých a nesrozumit­elných dokumentů Evropské unie mohlo možná českou veřejností jen prošumět. Ale ministr vnitra Vít Rakušan svými slovy o tom, jak se Češi nemají ničeho bát, protože v paktu mají zaručenou výjimku, z něj udělal téma číslo jedna.

Putin je při chuti

Samozřejmě Češi žádnou striktně danou a jistou výjimku nemají, v paktu se jen píše, že země, které budou pod migračním tlakem, mohou o takovou výjimku požádat. Kterákoliv ze zemí evropské sedmadvací­tky. Vše začne platit za dva roky a žádosti bude posuzovat komise podle dat za rok zpětně. Říkat dnes, co bude za dva roky a jestli bude mít Česko výjimku, bude platit do evropského fondu nebo poskytovat jinou, třeba materiální pomoc, je čiré věštění z křišťálové koule. A nerozhodne o tom ani nikdo v Evropské unii.

Klíčové bude, jestli do té doby padne Ukrajina a přijde mnohamilio­nová uprchlická vlna. Dost často, když slyším debaty o Ukrajině, nevím, jestli si lidé dostatečně uvědomují, před jakou hrozbou stojíme.

Že se Putin nezastaví na Ukrajině a bude při chuti uzmout další území, varují všechny největší tajné služby světa, Amerika posílá další pomoc v hodnotě miliardy dolarů a rakety s delším, až třistakilo­metrovým doletem. Že se s pádem Ukrajiny už teď statisíce vnitřně vysídlenýc­h Ukrajinců dají do pohybu a půjdou směrem na Slovensko, do Polska a k nám, je snad nad slunce jasné.

Podpora Ukrajiny je drahá a složitá, jen my jsme poslali už zbraně (zejména staré sovětské) za osm miliard korun, ale pořád je levnější než uprchlická vlna a její řešení v Evropě. A připravme se, že válka na Ukrajině rozhodně nekončí, Vladimir Putin je podle mého názoru za každou cenu připraven bojovat minimálně do konce roku. To se totiž v listopadu odehrají v USA prezidents­ké volby, které ukážou, jak silným partnerem a zejména jak ochotným dodavatele­m zbraní a další pomoci Ukrajině dál USA budou. To je klíč k tomu, kdo tuhle nesmyslnou válku vyhraje – bez pomoci totiž Ukrajina padne.

Těžko si poradíme

Samozřejmě je trochu naivní věřit, že Ukrajinci Rusy vyženou z každého kilometru své půdy, které jim Rusko zabralo. Ale jakmile je nezatlačí zpět, nastane něco, s čím si střední Evropa bude umět jen těžko poradit. A všechny migrační pakty, dohody a plány, co s uprchlíky, budou k ničemu.

Vždyť si vzpomeňme, že Česko si neumělo poradit ani s pár desítkami ukrajinský­ch Romů, kteří přijeli do Prahy cíleně pro českou pomoc a přespávali na nádraží či v parcích. Neumí si poradit ani s uprchlíky, kteří sem zvenčí přicházejí. A iráčtí křesťané, které jsme v roce 2015 přijali, ubytovali v rekreačním zařízení a bytech na Jihlavsku, se po pár dnech sebrali a utekli do Německa. A nebyla síla, která by je vrátila zpět.

Stejně tak to bude s celým migračním paktem. Uprchlíci si dál budou běhat Evropou směrem do Německa, Francie či Švédska za štědrými sociálními dávkami a otázkou je jen to, jestli k nám budou proudit další stovky tisíc Ukrajinců. Tak jednoduché to je.

Hvězda s temným osudem. V roce 1986 sesadila z trůnu po devítileté­m kralování Hanu Zagorovou, zlatou slavicí se pak stala ještě v letech 1990 a 1991. Stále více ale začala být Iveta Bartošová na prvních stránkách novin spíše kvůli svým psychickým problémům, závisloste­m a partnerský­m eskapádám. Před deseti lety, 29. dubna 2014, ukončila ve věku 48 let svůj život skokem pod vlak. (mk)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia