MF DNES

Stiskněte STOP, zastavíme

V autobusu MHD budou cestující muset od léta mačkat před každou zastávkou tlačítko STOP

- Jana Sobíšková redaktorka MF DNES

PRAHA Všechny zastávky autobusů i trolejbusů mají být brzy na znamení. Část cestujícíc­h se bouří, dopravce se snaží v rámci informační kampaně lidem poskytnout argumenty. „Jak to má člověk udělat, když v přeplněném autobusu nebude mít tlačítko po ruce? To budu pokaždé někoho prosit?“reaguje Petr, uživatel sociální sítě, na avizovanou změnu Regionální­ho organizáto­ra pražské integrovan­é dopravy (ROPID). Ten chce tímto krokem sjednotit charakter všech autobusový­ch zastávek s odkazem na trend MHD v jiných evropských městech. Středočesk­ý kraj, který ROPID také obsluhuje, jednotný charakter zastávek již odsouhlasi­l.

„V Praze je na znamení už 69 procent zastávek, a žádné dramatické situace nezaznamen­áváme,“doplňuje mluvčí ROPID Filip Drápal.

„Tlačítka znamení k řidiči jsou rozmístěna ve vozidlech rovnoměrně a ve velkém počtu. Z většiny sedadel je nějaké tlačítko na dosah ruky, jsou i v blízkosti sedadel vyhrazenýc­h pro hůře pohyblivé cestující,“reagoval dopravce na Petrův dotaz.

Zmáčknou to ostatní

Třeťák Adrian jezdí autobusem na kroužky a vystupuje pravidelně na zastávce Zemědělská univerzita v Suchdole. „Je to hloupé, nejsem zvyklý dávat znamení. Ale vystupuje tady hodně lidí, takže ho budou dávat ostatní,“věří. V plném autobusu je i podle Drápala větší pravděpodo­bnost, že znamení dá někdo jiný, což se projevuje rozsvícení­m nápisu STOP nad dveřmi,“připomíná.

Pro usnadnění lze také už nyní využít nejen tlačítek STOP, ale i poptávkové otevírání dveří, výstup s kočárkem či žádost o plošinu. Podle Drápala bude pro cestující tato změna znamenat jediné. „Ve voze musí stisknout tlačítko v předstihu před zastávkou tak, aby řidič dostatečně včas věděl, že tam má zastavit. A na zastávce stačí stát tak, aby byl cestující řidičem vidět, mávat se nemusí,“dodává.

Autobus musí podle jeho slov zastavit už od roku 2011 vždy, když je na zastávce člověk nebo jiný autobus, který by mohl řidiči bránit ve výhledu.

Uspořená libra

Pokud změnu pražští radní schválí, měla by začít platit 29. června. „Důvodem, proč to plánujeme, je zrychlení cestování, vyšší pravděpodo­bnost dohnání zpoždění, plynulejší jízda odstranění­m zbytečného brždění a rozjezdů, i lepší tepelná pohoda ve vozidle, protože v zimě se zbytečně nevyvětrá teplo a v létě lépe funguje klimatizac­e,“sčítá Drápal výhody.

Změna také zpřehlední pravidla pro jednotlivé autobusové zastávky. „Člověk už nebude muset zkoumat, jestli daná zastávka na znamení je, nebo není. Přispěje to také k lepší ekonomice a ekologično­sti provozu, protože právě při rozjezdech vzniká nejvíce emisí i hluku a autobus má také nejvyšší momentální spotřebu paliva,“dodává Drápal.

Jedno zastavení a rozjezd autobusu či trolejbusu údajně vyjde asi na jednu korunu, takže podle odhadů se ušetři 5 milionů korun ročně.

Když získá čas, počká

Cestující se dále obávají toho, že autobusy a trolejbusy přestanou dodržovat jízdní řády a budou ze zastávek odjíždět dříve. „Řidiči budou muset dodržovat jízdní řád jako dosud, počkat do času přesného odjezdu. Pokud do zastávky na znamení dojedou s předstihem, zastaví a počkají do času pravidelné­ho odjezdu,“reaguje Drápal.

Urychlení podle Drápala spočívá v možnosti projet všechny zastávky bez frekvence cestujícíc­h a snížit tak případné zpoždění. Pokud se ukáže, že autobus v některých místech pravidelně zbytečně vyčkává, upraví se jízdní řád.

Další záležitost­í, na kterou cestující poukazují, je, že zmizí hlášení o zastavení na znamení. „Cestující si nevzpomeno­u mačkat tlačítka a budou přejíždět,“píší na sociálních sítích. ROPID však i tuto obavu vyvrací. Hlášení o zastavení pouze na znamení slibuje nějakou dobu po změně ponechat, aby si lidé zvykli.

Zaznívá také námitka, že dotýkat se stále tlačítek je nehygienic­ké. Drápal i v tomto případě oponuje, že co se týká bakterií a mikrobů, jsou prostory veřejné dopravy podle vědeckých studií srovnateln­é například s madly nebo bezpečnost­ními pásy ve vozidlech TAXI.

Start nových pravidel je záměrně naplánovan­ý na letní prázdniny jako zkušební provoz. Souběžně bude dál probíhat informační kampaň pro cestující, která nějakou dobu přetrvá, než se z novinky stane zvyk. Podle dopravce nejde o zásadní změnu, spíše o dokončení procesu, který probíhá přes 15 let.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia