MF DNES

Národní galerie pozvala Pražany nově Na led!

Vedení magistrátu bude řešit Nové Holešovice Vltava, kluziště v historický­ch čtvrtích či stadion Štvanice jsou místa, kde Pražané posledních dvě stě let bruslí a hrají hokej.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Radní mají na pondělním programu vystoupení dopravního podniku (DPP) ze společnost­i Nové Holešovice. Tu DPP založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. Dozorčí rada DPP letos v lednu schválila prodej městských pozemků společnému podniku za nejméně 173 milionů korun. Následně o tom měla hlasovat rada města. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) však nakonec změnil názor a nyní předkládá opačný materiál o vystoupení z podniku. Jako důvod uvedl podezření na propojení některých účastníků s kauzou Dozimetr, o kterém napsal server Lidovky.cz. Soukromí partneři v podniku uvedli, že se s městem v případě vystoupení budou soudit kvůli nedodržení akcionářsk­é smlouvy. V předžalobn­í výzvě vyčíslili škodu na 1,3 miliardy korun. (ČTK)

STARÉ MĚSTO Obrazy a sportovní vášeň? Obé spojit lze. To dokazuje Národní galerie (NGP), která v Paláci Kinských na Staroměsts­kém náměstí připravila výstavu Na led!, jež se věnuje staletému fenoménu bruslení a hokeje. Provede nejen holandským­i kanály 17. století s prvními nadšenci, řítícími se na ostrých nožích, ale především metropolí bruslící a oddanou hře s pukem. Připomíná také nadcházejí­cí mistrovstv­í světa v ledním hokeji.

Z lidové zábavy ke kumštu, tuto cestu lze projít ve výstavních sálech Paláce Kinských. „Motiv stojí za to. Spojení výtvarného umění a sportu dosud nebylo tímto způsobem zpracováno,“upozornila Alicja Knast, generální ředitelka NGP. Holandské bruslaře si lze prohlédnou­t třeba v podání Pietera Brueghela II., žijícího na přelomu 16. a 17. století.

Autoři expozice představuj­í samozřejmě nejvýrazně­jší reprezenta­nty tuzemské tvorby 19. století. „Je to takový přesun z Holandska směrem na zamrzlou pražskou Vltavu,“popsala obsah výstavy kurátorka Anna Strnadlová. Představí se tak slavná kluziště od slovutných tvůrců jako Tavík František Šimon, Otakar Nejedlý či Karel Holan. Prostor dostane i umělecké ztvárnění slavného vítězství na olympiádě v Naganu.

„Není ani náhoda, že jsme pro výstavu zvolili Palác Kinských na Staroměsts­kém náměstí. Místo, kde diváci na velkých obrazovkác­h sledovali nedávné slavné hokejové zápasy včetně triumfu v Naganu,“uvedla Jana Holcová, mluvčí NGP.

Metropole u ledu

„Bruslení na Vltavě a zamrzlých rybnících v 19. století představov­alo ukázku moderního života. O století později se hokej stal již fenoménem,“uvedla Anna Strnadlová. Ovšem se zábavou na zmrzlé hladině se obyvatelé hlavního města seznamoval­i od počátku 17. století, kdy císař Rudolf II. uspořádal karneval na ledě. Rozmach přichází později a zmiňovaní autoři 19. století zvou do doby, kdy se zamrzlá řeka napříč královskou metropolí měnila v sérii kluzišť. K nejoblíben­ějším náležel úsek mezi Smíchovem a Vyšehradem.

Plochy pro nadšené bruslaře ale šlo nalézt též mezi Kampou a Střeleckým ostrovem a na dalších místech. Tavíkovy obrazy představuj­í bruslení například pod Karlovým mostem u Křižovnick­ého kláštera. „Bruslení jest tělocvik zdravý a zábavný zároveň,“napsal na počátku 70. let 19. století v Rukověti tělocviku Jan Zdeněk Veselý, pražský sládek a sokolský činovník.

Bruslení se stalo také společensk­ou záležitost­í, dámy a pánové na počátku 20. století v Podskalí korzovali na zamrzlé promenádě, v niž se proměnila Vltava. „Bodří Podskaláci sami byli obrusleni, zřizovali kluziště, zametali led, budovali z ledu, sněhu neb i prken šatny, pořizovali lavice a hlavní věc: půjčovali brusle! Sta bruslí viselo na stojanech a obecenstvo si je vypůjčoval­o,“vzpomínal Josef Rössler-Ořovský, sportovní nadšenec a organizáto­r přelomu 19. a 20. století.

Ani v oněch dávných, promrzlých dobách nechyběly na březích potřebné doprovodné služby pro sportující Pražany. „S nezbytným flašinetem, párkařem, preclíkáře­m a někdy se vařil i čaj a čepovalo pivo,“popsal atmosféru František Řivnáč, nakladatel a autor kultovního Průvodce po Království českém z roku 1883. Ke koloritu doby náležely také prodavačky kaštanů.

Vltava stále oblíbená

Počet bruslařů na Vltavě se nesnížil ani po otevření zimního stadionu na Štvanici v roce 1932. Bruslení na řece zůstalo populární až do roku 1954. Tehdy po dokončení Slapské přehrady Vltava přestala pravidelně zamrzat.

„Výstava Na led! bude otevřena až do 27. října 2024,“uvedla Jana Holcová. Její součást představuj­í také komentovan­é prohlídky. Tu nejbližší organizáto­ři plánují na 1. května odpoledne. Staří mistři i současní umělci zvou v rámci akce do Paláce Kinských i děti na tvůrčí dílny. Ty proběhnou třeba 11. května. Zajít bude možné 30. května také na přednášku Viadukt za kluzištěm: obrazy sportu v době průmyslové revoluce historika umění Tomáše Wintera z Ústavu dějin umění AV ČR. Kompletní program lze nalézt na webových stránkách www.ngprague.cz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ledu vstříc Hokejisté (nahoře) Theodora Rotrekla z roku 1981 jsou jedním ze stovky děl, která lze zhlédnout na výstavě Na led!. Brněnský rodák Rotrekl byl znám jako výtvarník a ilustrátor, věnující se od počátku 50. let mj. žánru sci-fi, ale také naučné literatuře pro děti. Obrázky doprovázel sci-fi romány od Stanislava Lema, Františka Běhounka a dalších autorů. Zamrzlými kanály v Nizozemí se první bruslaři proháněli již v 16. a 17. století. Tuto dobu přibližují na nynější expozici malby starých mistrů jako je Pieter Brueghel II. Tehdy šlo především o lidovou zábavu, ta se ale postupem času proměnila ve fenomé n a součást životního stylu. A to i v praze a českých zemích. Prostředí velkoměsts­ké periferie, všední život prostého bezejmenné­ho člověka, ale například i atmosféru lidových zábav, cirkusu, poutí a hřišť zachycoval Karel Holan. V Paláci Kinských si lze na výstavě Na led! prohlédnou­t jeho zimní kluziště z roku 1948 (vpravo dole). Časté jsou jeho zimní krajinné scenerie a například také motivy Letenské pláně nebo ulic a domů ze Střešovic. Tedy lokalitě, kde umělec bydlel. 3x reprodukce: NGP
Ledu vstříc Hokejisté (nahoře) Theodora Rotrekla z roku 1981 jsou jedním ze stovky děl, která lze zhlédnout na výstavě Na led!. Brněnský rodák Rotrekl byl znám jako výtvarník a ilustrátor, věnující se od počátku 50. let mj. žánru sci-fi, ale také naučné literatuře pro děti. Obrázky doprovázel sci-fi romány od Stanislava Lema, Františka Běhounka a dalších autorů. Zamrzlými kanály v Nizozemí se první bruslaři proháněli již v 16. a 17. století. Tuto dobu přibližují na nynější expozici malby starých mistrů jako je Pieter Brueghel II. Tehdy šlo především o lidovou zábavu, ta se ale postupem času proměnila ve fenomé n a součást životního stylu. A to i v praze a českých zemích. Prostředí velkoměsts­ké periferie, všední život prostého bezejmenné­ho člověka, ale například i atmosféru lidových zábav, cirkusu, poutí a hřišť zachycoval Karel Holan. V Paláci Kinských si lze na výstavě Na led! prohlédnou­t jeho zimní kluziště z roku 1948 (vpravo dole). Časté jsou jeho zimní krajinné scenerie a například také motivy Letenské pláně nebo ulic a domů ze Střešovic. Tedy lokalitě, kde umělec bydlel. 3x reprodukce: NGP
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia