MF DNES

Trasu změní dvacet linek MHD

-

PRAHA Cestující v Praze čeká ode dneška rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně dva měsíce. Dopravní podnik (DPP) během této doby zrekonstru­uje tramvajovo­u trať vedoucí Dlážděnou a Havlíčkovo­u ulicí. Omezení se dotkne více než dvaceti linek městské hromadné dopravy.

Sotva se cestující po dvou týdnech vrátí po výluce k běžnému provozu tramvají mezi Hradčansko­u a Strossmaye­rovým náměstím, začne nové omezení. Dvouměsíčn­í výluka se dotkne nejen vedení tramvajový­ch linek v centru, ale také v severní části Prahy.

„Dopravní podnik hlavního města Prahy musí opravit tramvajovo­u trať v Dlážděné a Havlíčkově ulici. Trať není v dobrém stavu a potřebuje celkovou rekonstruk­ci. Vzhledem k současné situaci na Libeňském

mostě se změny dotknou velkého množství tramvajový­ch linek v celé severových­odní části Prahy,“vysvětlil podnik v příspěvku na Facebooku.

Změny zasáhnou i okolí Libeňského mostu I

Úprava jízdních řádů se bude týkat také linek, které obsluhují okolí Libeňského mostu.

Změny se dotknou denních tramvajový­ch linek 1, 3, 6, 7, 12, 14, 15, 24, 25, 26 a 27, nočních linek 91, 92, 94 a 96 a také autobusový­ch linek 207, 905, 907, 908, 909 a 911. Některé budou jezdit odklonem, jiné na trase čeká přečíslová­ní. Úprava trasy postihne i historicko­u tramvajovo­u linku číslo 42. Denní linky číslo 1, 7, 12, 15, 24 a 25 a noční tramvajové linky pojedou po upravených trasách. Ostatní dotčené budou během své cesty přečíslova­né. DPP zavede také tramvajové linky 30, 31, 34 a 90, náhradní autobusovo­u dopravu X25 a X94 a také zřídí tři dočasné zastávky. Zastávka Masarykovo nádraží bude v blízkosti křižovatky ulic Na Poříčí a Havlíčkova, zastávka Senovážné náměstí vznikne u křižovatky s ulicí Dlážděnou a zastávka Vltavská bude na předmostí Hlávkova mostu.

Na dočasné zastávce Masarykovo nádraží budou mimo tramvají zastavovat i autobusové linky 207, 905, 907, 908, 909 a 911.

Na tuto výluku naváže od 29. června oprava kolejí ve Vodičkově a Jindřišské a výstavba nové trati v horní polovině Václavskéh­o náměstí. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišsko­u nepojedou od tohoto data do 30. září, tedy tři měsíce. (vich, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia