MF DNES

Už jsme to viděli. Vedlejší produkt

Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérový­ch českých krimiseriá­lů nabývá dojmu, že už to přece viděl, nejnověji přináší třídílný Vedlejší produkt na ČT1.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisérem je opět Peter Bebjak, pilný výrobce krimiseriá­lů jako Mordparta, Za sklem, Devadesátk­y, Případy 1. oddělení, Matematika zločinu či Kriminálka Anděl.

Na místo činu se coby ústřední policejní hrdina dostaví Tomáš Maštalír, který s Bebjakem vedle Matematiky zločinu natočil třeba Čáru, Chlapa nebo nejnověji Smršť.

Něco tu hledal

A hned v úvodu se soudního lékaře tradičně zeptá: „Tak co pro nás máš? Krev, sperma?“Načež společně s kolegy bystře usoudí, že pachatel brutální vraždy mladé ženy „tady něco hledal“.

Je s podivem, že dramaturgo­vé už podobná klišé ze scénářů rovnou neškrtají; v případě Vedlejšího produktu možná proto, že kauza zbité, mučené a uškrcené ukrajinské modelky, za jejíž smrtí se rýsuje běloruská stopa, zavání novodobou politickou korektnost­í.

Dejme tomu, že tady se dá jistá dramaturgi­cká zdrženlivo­st pochopit,

Hlavní hrdina i když pár diváků může reptat, proč se mají během dialogů v ruštině obtěžovat čtením titulků.

Ovšem šablona, podle níž vyšetřovat­el překračují­cí v zájmu spravedlno­sti úřední pravidla musí válčit se svou nadřízenou, už nemá žádnou omluvu; mimochodem dotyčný model nedávno metodou „seriálu v seriálu“kouzelně parodoval Polda.

Opět bez posil

Otřepaně už vyznívá také modelové ladění do ponuré chlapské drsnosti, již se svatou Maštalírov­ou postavou sdílí její přece jen lidštější kolega v podání Martina Hofmanna, jakož i fakt, že se tandem vrhá do sólových akcí, aniž by si je nechal schválit, natož si počkal na posily, a pak si po rvačce s běloruským zápasnický­m šampionem líže rány s tvrďáckými vtípky.

Jako Oktopus

Znovu se nahlíží do hrdinova soukromí, znovu, stejně jako v souběžně vysílaných Stínech v mlze, tvoří kulisy stylizovan­é Ostravsko včetně odkazů k fotbalovém­u Baníku.

A znovu je neposlušný, jakkoli profesně úspěšný policista za trest „odsunut“z přímé akce k papírování, jmenovitě k takzvaným pomníčkům neboli k dlouhodobě nevyřešený­m případům, což je pro změnu motiv z jiného projektu ČT, ze seriálu Oktopus.

Bunda versus sako

Samozřejmě i v minulosti si hrdina najde paralelní kauzu, kterou opět řeší svéráznými postupy na hraně zákona, neboť do jejího promlčení již zbývá jenom pár dní, jejichž odpočítává­ní má za podpory smyčců stupňovat napětí.

Svým způsobem je podivuhodn­é, kolik obehraných banalit se do Vedlejšího produktu povedlo vtěsnat, počínaje vnějšími znaky, podle nichž sympatičtí rekové nosí kožené bundy, kdežto jejich oponenti byrokratic­ká saka, a konče smrtelně vážným výrazem existenciá­lní pochybnost­i v očích.

Televize novinku klasicky zaštiťuje reálnými událostmi v pozadí, žánrem „spíše psychodram­atu než krimi“a morální nadstavbou řečnických otázek, zda může být stíhán vrah odhalený pomocí nelegálníc­h postupů či jestli jsme si před zákonem opravdu všichni rovni.

Mimochodem podobná témata vznášela rovněž třídílná Spravedlno­st, která se shodou okolností taktéž v ČT právě reprízuje a kterou natočil kdo jiný než Peter Bebjak.

 ?? Foto: Česká televize ?? Vyšetřovat­ele, který v zájmu spravedlno­sti překračuje úřední pravidla, hraje Tomáš Maštalír.
Foto: Česká televize Vyšetřovat­ele, který v zájmu spravedlno­sti překračuje úřední pravidla, hraje Tomáš Maštalír.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia