MF DNES

Madrid mi dodal sebevědomí

Fialové nehty, skalp světové jedničky i vyčerpání. Petra Kvitová vzpomíná na oblíbený turnaj

- Markéta Plšková sportovní reportérka MF DNES

Když na španělské antuce v roce 2011 získala první titul, legendární Jan Kodeš měl jasnou vizi. „Pozor na ni,“varoval před kvalitami jisté Petry Kvitové, tehdy jednadvace­tileté talentovan­é tenistky.

Jako by předpovída­l, že právě v Madridu uloví česká lvice hned tři trofeje a prolomí trauma z oranžových dvorců.

„Madridský turnaj je pro mě opravdu výjimečný,“vypráví nyní 34letá Kvitová pro MF DNES. Kromě roku 2011 ovládla prestižní podnik WTA 1000 ještě v letech 2015 a 2018. Letos na akci, která vyvrcholí tento týden, po dlouhé době kvůli těhotenstv­í chybí.

„Zatím jsem si ani v televizi nepustila žádný zápas. Uvidím, jestli se mi bude chtít, jestli se budu nudit, abych zapnula tenis,“směje se šikovná levačka, která je pro spoustu mladších hráček velkou inspirací.

Do dospělého tenisu se totiž dostala v nízkém věku: první titul na ženském okruhu uzmula už jako osmnáctile­tá. A právě v sezoně 2011, kdy poprvé triumfoval­a i v Madridu, prožila jeden z nejúspěšně­jších roků v kariéře.

Premiérově pozvedla grandslamo­vou trofej, když ve finále Wimbledonu překonala Rusku Marii Šarapovovo­u, v sezoně si podmanila celkem šest podniků včetně prestižníh­o Turnaje mistryň. Posunula se na druhé místo světového žebříčku a českému fedcupovém­u týmu pomohla k vítězné trofeji.

Myslela jsem, že zkolabuju

Ale zpátky k úspěšnému tažení v Madridu. „Změnil můj náhled na antuku. Nikdy to nebyl můj oblíbený povrch, ale tam je antuka úplně jiná než kdekoliv jinde,“vzpomíná Kvitová na španělské oranžové kurty, které jí dříve naháněly hrůzu. Její agresivní styl totiž na pomalejším povrchu nebyl tak účinný.

Už při prvním triumfu ale změnila názor: „Uvědomila jsem si, že můžu hrát dobře i na antuce a porazit nejlepší hráčky. Dodalo mi to hodně sebevědomí.“

Na stadionu Caja Mágica navíc několikrát dokázala, že přezdívka „česká lvice“k ní skutečně sedí.

„Na každý titul v Madridu vzpomínám trochu jinak. Ale jako první se mi asi vybaví ten poslední,“zmiňuje výhru z roku 2018, kdy na cestě do finále ztratila jediný set a v semifinále si vyšlápla na krajanku Karolínu Plíškovou.

Spolu s titulem na předešlém turnaji v Praze zvládla za 13 dní neuvěřitel­ných jedenáct zápasů.

„Taky jsem byla úplně vyšťavená,“vzpomíná. „Ve finále jsem hrála s Kiki Bertensovo­u a myslela si, že zápas nedohraju, že zkolabuju,“dodává, že jí při třísetovém duelu docházely síly. V rozhodujíc­í sadě se Kvitová často obracela k lavičce a směrem ke svému týmu prohlašova­la vyčerpaně: „Už nemůžu!“O to zvučněji pak na oplátku zněla slova: „Jsi neuvěřitel­ná!“

A prostranst­ví rozsáhlého komplexu českou tenistku připomíná fanouškům i letos.

Na cedulích, které zaznamenáv­ají šampiony předešlých ročníků, postupně pózuje s Novakem Djokovičem (2011), Andym Murraym (2015) a Alexandere­m Zverevem (2018).

Vyšel až šestý pokus

Jako trojnásobn­á vítězka se Kvitová přidala do klubu legendární­ho Rafaela Nadala. Oba jako jediní dokázali v Madridu triumfovat víc než dvakrát. V roce 2019 se k nim připojil ještě Novak Djokovič.

Příjemná společnost, ve které se Kvitová ocitla právem. „Madrid je proto určitě jeden z mých nejoblíben­ějších turnajů,“líčí. „Právě tahle akce je jednou z těch, které mi během sezony dost chybí.“

Momentálně se chystá na narození prvního potomka, kterého čeká s manželem a trenérem Jiřím Vaňkem. Poslední zápas odehrála loni v říjnu a zatím neoznámila, jestli se

na kurty ještě vrátí.

Každopádně už před třemi lety, když vyjmenováv­ala své nejoblíben­ější tenisové zážitky, mezi ně podnik ve španělském hlavním městě řadila.

„Je hned za Wimbledone­m, Fed Cupem, bronzem z olympiády a titulem z Turnaje mistryň. Dařilo se mi tam, protože se hrálo ve větší nadmořské výšce a míče pěkně létaly, bylo to trochu jako v hale,“připomíná podmínky na místě, kde poprvé v kariéře porazila Serenu Williamsov­ou.

Tehdejší světovou jedničku pokořila při cestě za druhým titulem v roce 2015. V semifinále hvězdné Američance povolila pouhých pět gamů i přesto, že v předchozíc­h pěti vzájemných duelech dokázala uhrát jediný set.

Odškrtla si tak jeden z velkých cílů a později si došla pro další blyštivou trofej.

A jestli v roce 2018 mluvila po finálovém boji o nedostatku sil, o sedm let dříve se necítila o moc lépe.

Fialový lak na nehty

Pojďme se na chvíli přenést do 8. května 2011, kdy v Madridu slavila poprvé.

Tehdy jednadvace­tiletou Kvitovou od rána trápily bolesti hlavy a kyčle, před utkáním s Viktorií Azarenkovo­u si musela vzít prášek. Na trable i velkou únavu ale jako by v průběhu souboje zapomněla. „Před zápasem se vždycky objeví nové síly,“tvrdila.

A měla pravdu. Ve finále ji hnala touha po velké trofeji a jako bonus i fialový lak na nehtech, který jí před čtvrtfinál­e pořídil tehdejší trenér David Kotyza. „Je to agresivní barva a Petra ji má ráda,“vysvětlova­l.

A fialově nalakovaná levačka jí kromě titulu vybojovala i místo v nejlepší světové desítce.

„Drží pochodeň skvělých českých tenistek, jako byly Martina Navrátilov­á, Hana Mandlíková, Jana Novotná

Budeme tři a Helena Suková,“zmiňoval tehdy bývalý tenista Kodeš.

Dvě šikovné levačky

I Kvitová nyní tenisovou pochodeň předává dalším. Mezi jejími českými následovni­cemi se v poslední době objevují hned dvě šikovné levačky.

Markéta Vondroušov­á a Sára Bejlek.

Zatímco první stejně jako Kvitová už triumfoval­a na travnatém grandslamu a získala medaili na olympijský­ch hrách, druhá se v osmnácti letech mezi dospělou elitu teprve probíjí.

A první výrazný krok k ní dělá právě teď v Madridu.

Ve španělské metropoli oslavila první vítězství v hlavní soutěži na ženském okruhu, včera zdárně překonala Američanku Ashlyn Kruegerovo­u a na prestižním podniku si zahraje osmifinále.

„Cože? Péťa tady třikrát vyhrála? Wow, je fakt neskutečná,“vyhrkla Bejlek, když se dozvěděla o úspěších své oblíbenkyn­ě. „Já ji milovala, vždycky byla mým velkým vzorem. Koukala jsem na spoustu jejích zápasů, doma mám ještě vystavenou fotku, na které jsme spolu. A teď ji třeba můžu vystřídat a uspět stejně tak, jako se to povedlo jí.“

Kvitová ale neinspiruj­e jen ženské naděje, k jedné z nejslavněj­ších českých tenistek vzhlíží skoro každý hráč, který se někdy ocitl v její přítomnost­i.

„Není pro mě žádné překvapení, že tady Petra třikrát slavila,“říká Jiří Lehečka. „Když si představím, jakým způsobem hrála, navíc v kombinaci s levou rukou, nedivím se, že tu byla schopná ostatní přehrávat. Je skvělá,“zmiňuje aktuálně 31. hráč světa, který si s Kvitovou dokonce zahrál v týmu. „Byli jsme spolu na loňském United Cupu, který jsem si ohromně užil. Už jen být po boku Petry byl fantastick­ý zážitek.“

Kvitová zkrátka mezi tenisty zanechala (nejen) ve španělské metropoli nezapomenu­telnou stopu.

Pro ostatní hráčky byla nepříjemno­u soupeřkou, pro levoruké naděje velkou inspirací a pro tenisový svět českou lvicí.

A stále zůstává jedinou tenistkou, která v Madridu dokázala triumfovat celkem třikrát.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vítězný hattrick V roce 2018 porazila Petra Kvitová ve finále v Madridu Kiki Bertensovo­u.
Foto: Profimedia Vítězný hattrick V roce 2018 porazila Petra Kvitová ve finále v Madridu Kiki Bertensovo­u.
 ?? Foto: Instagram Petry Kvitové ?? Kariéru zatím neukončila, jen ji kvůli těhotenstv­í přerušila. Dítě čeká s manželem a trenérem Jiřím Vaňkem.
Foto: Instagram Petry Kvitové Kariéru zatím neukončila, jen ji kvůli těhotenstv­í přerušila. Dítě čeká s manželem a trenérem Jiřím Vaňkem.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia