MF DNES

Oceláři oPĚT mistrem

Dechberouc­í popáté! Třinec zase přepisuje rekordy, ale nenudí. Letošního play off si važme

- Dan Hübsch hokejový reportér MF DNES

Omračující fyzička. Monopol na ty nejcennějš­í zkušenosti. A stále dokola omílaná obětavost. Může se zdát, že příběh Třince v hokejové extralize už je za uběhlé roky vypleněný a že výsledky tuzemského play off vypadají monotónně. Vždyť včera Třinec po výhře 2:1 v prodloužen­í oslavil pátý titul v řadě a vyrovnal legendární vsetínský zápis. Tahle radost ale pramení z dosud nepoznanéh­o.

V čase 83:51 se puk dostal do branky zničehonic, těžko by tam skončil, kdyby unikajícíh­o Davida Ciencialu nestrhli k ledu bránící Lukáš Radil s bekem Liborem Hájkem. Právě díky této síle kotouč jen proklouzal pod Willovy betony. Vyprodaná a nepřetržit­ě rachotící enteria arena zcela utichla. Ani jedno z tleskátek, která diváci nafasovali, se už neozvalo.

Mezitím se nezastavit­elní borci s drakem na dresech roztrhli na dvě skupiny. Jedna jela za mimořádně šťastlivým střelcem Ciencialou a povalovala se v rohu kluziště. Druhá zamířila k dalšímu hrdinovi Ondřeji Kacetlovi, který opět deptal soupeře ve velkých šancích. Až po chvilce se obě party sjely k sobě. Opojené mimořádným nadšením.

„Úžasné pocity, nemám slov. Ukázali jsme neskutečný charakter,“soukal ze sebe přímo na ledě střelec vítězného gólu. Za zmatkem a nevídanými emocemi se skrývalo asi největší úsilí, které Slezané museli při některém z posledních pěti zlatých putování podstoupit.

Když Petr Vrána včera ve druhé části přesnou tečí udeřil a načal skóre, asi jste si i vy díky zkušenoste­m z posledních let říkali, že je hotovo. To by ale nebyl letošní Třinec, aby nedopustil vyrovnání.

Vítězná mašina

A tak duel putoval do prodloužen­í, v němž obhájce rozhodně neměl navrch. „Jsme na ta dramata už specialist­i,“hlásil přesně Patrik Hrehorčák už při semifinále.

Vždyť k maratonům proti Budějovicí­m, Spartě a nyní ve finále proti Dynamu už chybělo snad jen pětizápaso­vé předkolo. Ani enormní vytížení obávanou družinu neskolilo.

„Nevšímám si, že by jim docházely síly, což mi přijde neskutečné,“uchechtl se nevěřícně v rozhovoru pro MF DNES během finále Josef Jandač, ačkoli jako bývalý kouč Sparty poznal třineckou hru až dost dobře.

Stěží lze asi jinak demonstrov­at, jak jedinečné vyřazovací boje jejich hegemon prožil. Motákovi svěřenci absolvoval­i jedenadvac­et utkání ve třiačtyřic­eti dnech. Pochyby je provázely už ve čtvrtfinál­e, kdy s Motorem promrhali vedení 3:0, aby jej nakonec rozsekli v závěrečném rozuzlení. Proti Pražanům naopak z hrozivé pozice dotahovali.

S Východočec­hy se pomalu diskutoval­o, zdali rozhodnutí přinesl již čtvrtý zápas, kde Třinec zahodil osm přesilovek, nebo duel číslo pět v enteria areně. Oceláři poprvé vzbuzovali dojem, že dál nemůžou. Opravdu toho měli dost. Jenže se probrali. Zlom tkvěl ve zkušenoste­ch, které poněkud zakřiknuté­mu

Dynamu chyběly, což lze pochopit. Nikdo nemůže mít takovou praxi v ošidných momentech jako právě Třinečtí, u nichž každý rok jen upravujeme adjektivum s počtem titulů.

Ale že zrovna „pětinásobn­í obhájci“zapsali šestnáctou vyhranou sérii v řadě? Nezapomeňm­e, že letos se mistr ocitl na hraně vyřazení hned sedmkrát. Uspěl také v sedmém zápase po sobě.

K nevídanému obratu v O2 areně z 0:3 na 4:3 připojil na stadionu dalšího soka historicky první finálovou otočku ze stavu 2:3 na zápasy. Přestože poprvé padl v páté partii, která za vyrovnanéh­o klání vždy rozhodoval­a o jeho osudu.

Poradil si také bez klíčových zraněných obránců Jakuba Jeřábka s Martinem Marinčinem. Střelec Martin Růžička absentoval či vysedával na kraji střídačky, aby se alespoň zapojil do početních výhod. Z posledních dvou duelů sezony už vypadl i Andrej Nestrašil.

Když se vás pevně drží štěstí, klubové bilance, rekordy ani zranění zjevně nečiní překážku.

Stejně jako jistá míra nepopulari­ty. Úspěšným často nebývá přáno. Ještě když se jedná o Slezany, kteří s oblibou zalezou a využívají past ve středním pásmu. Je ale nutné připomenou­t, že si ještě předtím musí náskok vypracovat. Asi nikdo v soutěži neumí

 ?? Foto: ČTK ?? Ani Pardubice je neskolily. Třinečtí hokejisté ovládli play off hokejové extraligy popáté v řadě, včera rozhodl David Ciencala.
Foto: ČTK Ani Pardubice je neskolily. Třinečtí hokejisté ovládli play off hokejové extraligy popáté v řadě, včera rozhodl David Ciencala.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia