MF DNES

Třinecké mistrovské příběhy: pět způsobů, pět titulů

Nadvláda hokejistů z Třince stále trvá, nikdo jiný se z prvenství od roku 2019 neradoval. Přitom Oceláři ani jednou nevyhráli základní část

- Jakub Hromada hokejový reportér MF DNES

Zdálo se prakticky nemožné, aby někdo dokázal napodobit šílenou dominanci Vsetína z konce minulého století. Mezi lety 1995 a 1999 získal pět titulů v řadě. Nikomu se dlouho nepodařilo slavit ani dvakrát za sebou. Vlastně jen Spartě a Brnu.

No a taky Ocelářům. Včera zase zvedli nad hlavu Masarykův pohár, jak jsou v posledních letech zvyklí. Už popáté. A zase trochu jinak než v předešlých případech.

Ani jednou nešel klub ze Slezska do play off jako vítěz základní části. Poprvé to bylo z druhého místa. A vyřazovací část tehdy začal skvěle, čtyři zápasy s Vítkovicem­i hráčům moc sil neubraly.

To se nedalo říct o semifinálo­vé sérii s Plzní, do které Třinec vstoupil vyloženě bídně. Oba domácí duely prohrál a nebýt skvělé odpovědi na západě Čech, o finále by si mohl nechat zdát. Tři vítězství v řadě znamenaly mečbol. První sice Oceláři nevyužili, na domácím ledě v sedmém duelu už uspěli.

Při postupu do finále se hráčům jistě vybavily vzpomínky z předcházej­ícího ročníku, jak sledovali radující se Kometu. Tentokrát favoritem proti Liberci nebyli, což si tehdejší kouč Václav Varaďa pochvalova­l.

Rozhodoval­y detaily. Mnohdy i vlastní góly, kterým shodou okolností třinecký útočník Petr Vrána otevřel skóre posledního, šestého utkání. Třinec ale zápas otočil, vyhrál 4:2 stejně jako v sérii a získal druhý titul v klubové historii.

V prvním případě se Varaďa radoval ještě v hokejové výstroji, podruhé už jako trenér. „Teď mě to stálo víc nervů. Připadám si hodně starý,“vtipkoval v televizním rozhovoru. To ještě nevěděl, že je teprve na začátku něčeho unikátního.

Další radosti se Třinec dočkal s roční odmlkou po covidové pandemii. Do play off zase postoupil z druhého místa, nestačil pouze na Spartu. Stejně jako dva roky dozadu zvládl čtvrtfinál­e hravým způsobem (4:0 proti Brnu), následně zdolal Mladou Boleslav. Ve finále se opět utkal s Libercem, jenž na takticky skvěle připravené­ho soupeře dokázal vyzrát pouze jednou.

Nebylo to ale tak, že by si Oceláři došli pro titul bez větších překážek. Semifinále proti Bruslařům nabídlo několik svízelných a sporných momentů. Nechybělo moc a Třinec skončil pouze s bronzem. V sedmém duelu rozhodně nebyl lepší, klíčovou roli sehráli rozhodčí.

Ti nejprve neuznali branku Marise Bičevskise, když se na popud trenérské výzvy šli podívat na video. Ve třetí třetině pak unikajícíh­o lotyšského útočníka hraničně zastavila dvojice Marcinko–Stránský. Sudí nevylučova­li. Místo toho Oceláři krátce poté využili přesilovku pět na tři a Boleslav se na reakci nezmohla.

Kouč Středočech­ů Pavel Patera zuřil, dokonce skončil na tribuně. Po vítězném finále se už ale ke kontroverz­nímu sedmému semifinále nikdo vracet nemusel, třinecká nadvláda pokračoval­a.

O rok později přerostla do zlatého hattricku. Základní část Oceláři opět zakončili na druhém místě, play off ovládli z titulových sezon nejsuverén­nějším způsobem.

Ve dvou rolích

Bez prohry proti Vítkovicím i Mladé Boleslavi, ve finále na Oceláře čekala Sparta (4:2). Kromě čtvrtého mače, kdy v pražské O2 areně inkasovali pětkrát, zase fungovali precizně dozadu. A když už chybovali, podržel je Ondřej Kacetl v brance.

Stejně jako v sezoně minulé, v ní si Třinečtí zavařili nejvíce. Svěřenci Zdeňka Motáka totiž museli pouť začít už v předkole, jenže právě v něm se ocelářská garda opět rozjela. Odnesl to Litvínov, pak stejní dva soupeři jako letos. Favorizova­ná Sparta 4:2 na zápasy, vítěz základní části Pardubice padl v sedmém duelu.

Vzpomínáte? Kacetl tři vteřiny před koncem vychytal nájezd Tomáše Hyky a zachránil tím své spoluhráče od prodloužen­í. Škoda, že finále mnozí přikládali minoritní pozornost. Třinec v něm byl proti Hradci navzdory postavení v tabulce jasným favoritem, a přestože Mountfield sérii z 0:3 zdramatizo­val dvěma výhrami, otočit ji nedokázal.

Každý titul měl jiný příběh, spojovalo je ale jedno: ať už se řadíte k třineckým fanouškům, nebo nikoliv, Ocelářům patří jeden velký obdiv.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Václav Varaďa s Třincem kraloval extralize hned čtyřikrát jednou coby hráč, třikrát jako hlavní trenér.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Václav Varaďa s Třincem kraloval extralize hned čtyřikrát jednou coby hráč, třikrát jako hlavní trenér.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia