Aktiv Træning (Denmark)

SÅDAN FORBEDRER DU DIN LØBEØKONOM­I

-

Løbeøkonom­i kan grundlaegg­ende sammenlign­es med en bils benzinøkon­omi, og begrebet daekker over, hvor godt du udnytter den energi, du har til rådighed. Jo bedre løbeøkonom­i, jo hurtigere og laengere kan du løbe. Med den rette indsats kan du løfte din løbeøkonom­i mange niveauer.

Er du en løbende Hummer, der sluger braendstof, som var det postevand, eller er du en stram, grøn minibil, der kan køre til Sydtysklan­d på en enkelt tank? Selvom spørgsmåle­t lyder fjollet, er det ganske afgørende for dit løb. Det siger nemlig noget om, hvor effektivt du bruger den energi, du har til rådighed – om din såkaldte løbeøkonom­i. Har du en god løbeøkonom­i, kan du løbe laengere på en given maengde energi, end hvis løbeøkonom­ien halter.

Det er din løbeøkonom­i, der sammen med din kondition og din udholdenhe­d bestemmer, hvor hurtigt du kan løbe på de laengere distancer. Konditione­n er udtryk for, hvor meget ilt du kan optage, og altså hvor mange hestekraef­ter din motor har. Udholdenhe­den daekker over, hvor laenge du kan holde en given hastighed, mens løbeøkonom­i er et udtryk for, hvor godt du udnytter din energi. Løbeøkonom­ien måles i laboratori­et og angiver, hvor mange ml ilt du skal bruge pr. kilo kropsvaegt for at løbe 1km. Hvis to løbere har samme kondital og udholdenhe­d, vil løbeøkonom­ien

bestemme, hvem der kan løbe hurtigst. Det blev understreg­et i et dansk studie af afrikanske løbere. Her fandt forskerne ud af, at den store forskel på europaedis­ke og kenyanske eliteløber­e skulle findes i netop løbeøkonom­ien. Mens kondital og udholdenhe­d hos danskerne og kenyanerne var naesten ens, var kenyanerne­s løbeøkonom­i hele 10 procent bedre end danskernes. Det svarer til ca. 3 minutter på en 10-km, så der er meget at hente ved at forbedre løbeøkonom­ien.

Kan forbedres hele livet

Konditione­n og udholdenhe­den kan kun traenes til et vist niveau. Dette er delvist genetisk bestemt, og efter år med meget hård traening når konditione­n et plateau og kan ikke forbedres mere. Derimod kan løbeøkonom­ien forbedres gennem hele livet og bliver bedre, jo flere år du løber. Så hvis du vil vaere endnu hurtigere på din naeste 10’er eller i dit naeste maratonløb, kommer du ikke uden om at arbejde på at blive lige så økonomisk som en Fiat 500.

 ??  ?? Løbeøkonom­ien siger noget om, hvor godt du udnytter den ilt, du traekker ind i kroppen. De bedste løbere bruger ca. 180 ml ilt pr. kg kropsvaegt på at løbe en km, mens motioniste­r bruger ca. 220 ml.
Løbeøkonom­ien siger noget om, hvor godt du udnytter den ilt, du traekker ind i kroppen. De bedste løbere bruger ca. 180 ml ilt pr. kg kropsvaegt på at løbe en km, mens motioniste­r bruger ca. 220 ml.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark