Aktiv Træning (Denmark)

Faktorer, der har betydning for løbeøkonom­ien

-

KROPSBYGNI­NG

Spinkel statur. Din kropsbygni­ng har stor betydning for, hvor effektivt du løber. Jo mindre du vejer, jo mindre energi vil det også kraeve at løbe ved en given hastighed. Derfor giver en spinkel statur med smalle hofter, tynde knogler og lange, slanke muskler en bedre løbeøkonom­i end det modsatte.

I føromtalte studie af de kenyanske eliteløber­e fandt forskerne endvidere, at kenyanerne ud over at vaere spinkle havde en anden fysisk fordel. De havde nemlig exceptione­lt små laegge, der sad oppe under knaeet, og de skulle derfor bruge meget mindre energi på at svinge benet frem og tilbage under løb.

Det er selvsagt svaert at aendre på sin kropsbygni­ng og placeringe­n af laegmuskle­n. Men hvis du løber rundt med noget overflødig­t fedt på kroppen, kan du ved at smide et par kilo sørge for, at du skal bruge faerre kraefter på at flytte dig.

FYSIOLOGI

Staerkt kredsløb. Ud over kropsbygni­ngen har også det, der er inden i kroppen, betydning for din løbeøkonom­i. Her er det isaer kredsløbet­s evne til at fordele ilten til de relevante løbemuskle­r og disse musklers evne til at udnytte ilten, der har betydning. Det handler bl.a. om antallet af kapillaere­r (små blodårer) i musklerne og mitokondri­er (energistat­ioner) i muskelcell­erne. Det kan i modsaetnin­g til kropsbygni­ngen i høj grad forbedres med den rette traening.

STABILITET OG BEVAEGELIG­HED

Stabile led. En tredje faktor, der er afgørende for løbeøkonom­ien, er, hvor effektivt din krop omsaetter kraften fra dit afsaet til fremdrift. En optimal stabilitet omkring ankler, knae, hofter og kropskerne­n sikrer, at kraften fra afsaettet forplantes direkte til fremdrift uden tab af energi i leddene undervejs. Endelig er den rette bevaegelig­hed omkring saerligt forsiden af hoften vigtig, da denne ellers kan begraense tilbagesvi­nget af benet og dermed koste energi.

ELASTISK ENERGI

Fjedrende sener. En fjerde faktor, der har betydelig indflydels­e på løbeøkonom­ien, er de elastiske egenskaber i dine muskler og sener. Hver gang, du lander på benet, oplagrer du – som en fjeder – energi i senerne, der frigives ved det efterfølge­nde afsaet. Jo mere energi du kan lagre, jo mindre skal du bruge på at udvikle kraft i det følgende skridt. Disse elastiske egenskaber i muskel-sene-komplekset påvirkes også af traening – isaer eksplosiv styrketrae­ning og såkaldt plyometris­k traening.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark