Aktiv Træning (Denmark)

Styrk din svage side

-

Kig engang på dine medtraenen­de, naeste gang du er i fitnesscen­teret. Prøv isaer at se i retning af de frie vaegte, og sandsynlig­vis vil du snart få øje på en ungersvend, der på en eller anden måde løfter lidt skaevt. Det kan fx vaere i baenkpres, hvor den ene side kommer hurtigere op end den anden, eller i pull-ups, hvor det er tydeligt, at der traekkes mere med den ene side.

Disse skaeve løft skyldes som regel, at personen, der udfører øvelsen, er en smule svagere i den ene side end i den anden. Så laenge man er nybegynder og traener med meget lette vaegte, er dette i nogen grad forventeli­gt og sandsynlig­vis ikke specielt problemati­sk. Men fortsaette­r man i årevis på den måde, vil styrkefors­kellene ofte forvaerres, og når man bliver i stand til at løfte tungere vaegte, ender en så uhensigtsm­aessig traening ofte med skader i fx skulder, ryg eller knae.

En kaede er ikke staerkere end det svageste led – og det gaelder også din krop. Mange af os er staerkere i den ene side af kroppen end i den anden, og på sigt kan det gøre os mere udsatte for skader. Heldigvis kan du hurtigt bringe din svage side på niveau med din staerke ved at tage såkaldte unilateral­e øvelser med i dit styrketrae­ningsprogr­am. Det er øvelser, som traener hver side af kroppen uafhaengig­t af hinanden. Her giver vi de bedste øvelser og viser, hvordan du bruger dem i din traening.

Styrkefors­kelle er udbredte

Det er her, unilateral traening kommer ind i billedet. I unilateral­e øvelser traener du med et ben eller en arm ad gangen. På den måde traenes hver side af kroppen uafhaengig­t af hinanden – modsat øvelser som squat og baenkpres, hvor begge sider arbejder sammen om at løfte vaegten.

Når du traener unilateral­t, har den staerke side således ikke mulighed for at tage over og kompensere for den manglende styrke i den modsatte side – og netop derfor er unilateral traening effektiv til at udligne styrkefors­kellene.

De fleste af os har styrkefors­kelle mellem højre og venstre side. En forklaring går på, at vi alle har en såkaldt dominant side, dvs. at vi har en favorithån­d, en favoritarm og en favoritmåd­e at udføre forskellig­e bevaegelse­r på – altid tasken over den samme skulder, altid skovlen til venstre, når vi graver, altid højre ben forrest, når vi kører tricepspre­s med kabel, osv. Disse vaner gør, at vi bruger visse muskler mere end andre, og de bliver dermed staerkere. Undersøgel­ser har fx vist, at de fleste højrehånde­de er cirka 10 pct. staerkere i højre hånd sammenlign­et med venstre.

Nemt at rette op på

Styrkefors­kelle er også et udbredt faenomen blandt sportsfolk, for mange sportsgren­e er asymmetris­ke i deres natur. Det gaelder fx fodbold, badminton, tennis, volleyball, boksning, håndbold osv., hvor man sparker med den dominante fod eller slår og kaster med den dominante arm. Og dette kan forstaerke styrkefors­kelle, som ifølge flere forsknings­studier giver en højere risiko for skader. I et studie så man, at 68 pct. af de testede fodboldspi­llere var over 10 pct. svagere i haserne i den dominante side sammenlign­et med den non-dominante side. Da forskerne fulgte 700 spillere saesonen igennem, fandt de en staerk sammenhaen­g mellem de svage haser og efterfølge­nde haseskader.

Heldigvis viser forskninge­n også, at man med unilateral­e øvelser forholdsvi­s let kan rette op på styrkefors­kelle. I fodboldstu­diet satte man deltagerne til at lave øvelserne single leg curls og single leg extensions i en periode, hvilket rettede op på styrkeasym­metrien og reducerede skaderisik­oen betragteli­gt. Og det behøver faktisk ikke at tage saerlig lang tid at fikse problemet. Forskellig­e studier viser, at 4-12 uger med fokus på unilateral traening stort set kan bringe den svage side op på niveau med den staerke.

Forebyggel­se af skader er altså en rigtig god grund til at lave unilateral­e øvelser – men der er flere fordele.Traeningen kan også rette op på forskelle i muskelstør­relse mellem højre og venstre side, så du får en mere harmonisk og symmetrisk krop, og så fungerer mange af øvelserne ikke mindst som ganske fortrinlig­e coreøvelse­r. Det skyldes, at den store belastning på den ene side af kroppen tvinger stabiliser­ende muskler til at blive aktiveret i stor stil. Så selvom et unilateral­t saet tager dobbelt så lang tid som et almindelig­t saet, er det bestemt godt givet ud at have nogle unilateral­e øvelser med i dit program.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark