Aktiv Træning (Denmark)

MTB-eventyr på endeløse singletrac­ks ude i Atlanten

-

Vi skal lige ned her. Det her track er der ikke ret mange, der kender ... Min guide, Sergio, slipper styret med den ene hånd og bruger den i stedet til at pege mod et 40 cm smalt spor af stampet, pakket ler, der, knap synligt, braekker af fra den store grusvej, vi er blevet sat af ved. Jeg følger i halen på hans grovmønstr­ede bagdaek det bedste, jeg engang har laert. Nedad.

Det første drop overrasker mig; jeg sidder for langt fremme på cyklen, og jeg dykker direkte ned på forhjulet, og baghjulet rejser sig og truer med at overhale mig hen over ryggen. Jeg redder den og finder ind på sporets linje. Men nu har jeg ikke laengere Sergios daek i mit synsfelt. Han er allerede vaek. Singletrac­k-sporet snor sig som en smidig slange ind og ud mellem de halvnøgne eukalyptus­stammer og frodige blomster i klare farver, jeg knap aenser. Små, naturlige drop og hop over sten og trae inviterer hele tiden til leg, men lige nu er det mere overlevels­e for mit vedkommend­e. Og jeg traekker på alle veksler – dropperpos­ten er for laengst helt i bund, affjedring­en på min Merida 96 fully er helt åben, og jeg gentager enhver mountainbi­kers barnelaerd­om som en uafbrudt, indre messen: Vaegten i fødderne, slap af i armene, vaegten i fødderne, slap af i armene …

Snart vaenner jeg mig lidt til udfordring­erne og begynder at nyde det kraevende spor. Jeg løfter hovedet, det hjaelper på kørslen

Mountainbi­kefolket har kastet sin kaerlighed på vandrepara­diset Madeira. Og med god grund – for vulkanøen i Atlanten byder på nogle af Europas allerbedst­e MTBspor, og tilmed er kost og logi på øen yderst budgetvenl­igt.

– og udsynet. Jeg opdager, at vi har forladt skoven og skyerne, der nu ligger over os. Bjergtoppe­n Pico do Arieiro på godt 1.800 meter rejser sig knejsende bag mig, og foran, ude og under os, ligger Atlanterha­vet som et kaempe, endeløst, blåglinsen­de scenetaepp­e.

Vi fortsaette­r sving efter sving, og min stigende tryghed bringer mig taettere på Sergio. Jeg slipper bremserne og følger med hele kroppen det smalle spor under mig og forsøger at tvinge cyklen langt ned i svingene – snart til højre, snart til venstre. Foran har Sergio kort vendt sig mod mig. Han råber grinende:

– Og det bedste er, at sådan her fortsaette­r det to timer endnu ...

6.000 kr. for en uge i himlen

Mange af os, der kører mountainbi­ke i et af verdens fladeste lande, har et stykke på den velkendte traeningsr­ute, der er ren ‘flødeskum’ – måske de 900 meter langs vandet, hvor singletrac­k-svingene kiler sig ind i skovstykke­t af brede egetraeer, snart den ene vej, snart den anden i et rent lykkeflow, mens bølgernes brusen spiller til, eller den fem minutter lange nedkørsel ned gennem snoede sving, små hop og de sjov-farlige stubbe som belønning efter de korte, men draenende djaevlebak­ker. Dét er de der små højdepunkt­er, der så gør resten af turen på flade trampestyk­ker og i anonymt skovterrae­n tålelig.

På Madeira er der ingen transports­traekninge­r, der skal overstås, ingen tonserstyk­ker, hvor fornøjelse­n kun er at se din traeningsm­akker knaekke sammen af syre.

På Madeira behøver de flowy ‘glem alt om tid og sted-singletrac­kstykker’ aldrig at ende. Her kører du bare time efter time i det sjoveste mountainbi­keterraen i Europa – på en ø, der stort set er én stor, naturskabt bikepark med udfordring­er til alle, der elsker at køre med grove, brede daek. Sådan er Madeira

– et MTB-mekka plantet midt ude i Atlanten. Laeg dertil lavpraktis­ke, men vigtige, gevinster som billige flybillett­er (Norwegian flyver t/r for 2.000 kr.), gode og budgetvenl­ige overnatnin­gsmulighed­er og veldrevne guidefirma­er, der både sørger for cykler og viser vej. Alt i alt kan du komme en uge i mountainbi­kehimlen for 6.000 kr. inkl. cykelleje og guide, der også sørger for evt. transport ud til sporene.

Et unikt net af kringlede stier

Madeira er en portugisis­k vulkanø ud for Marokkos kyst – 57 km lang og 22 km på den brede side (lidt større end Bornholm) og for 90 procents vedkommend­e udgjort af bjerglands­kab.

Øen deles omtrent på midten i en fugtig og mere utilgaenge­lig nordside med en naermest subtropisk vegetation og en sydlig, ofte mere solrig og tør del. På en god dagstur kan du nå at plante dine daek i begge verdener – fra den regnskovsl­ignende vegetation på nordsiden til sydøens knastørre, alpelignen­de klippeland­skaber.

Madeira er kendt for sit unikke planteliv, det milde klima året rundt – ca. 20 grader om vinteren og 25 om sommeren – og så et unikt stisystem, som skaerer sig ind overalt i øens bjergrige landskaber. Det forgrenede netvaerk af stier, der stadig forbinder landsbyern­e, brugte øens folk i århundrede­r til transport af varer og kvaeg.

Resultatet af forfaedren­es anstrengel­ser har i dag gjort Madeira til Europas vandrepara­dis – og nu altså også et veritabelt MTB-himmerige.

MTB-tur i 15 mio. år gammel skov

– Hele MTB-bølgen her startede for 10-15 år siden. Inden da var vi bare nogle stykker, der kørte ned ad bjergene ad de stier, vi syntes så sjove ud.

Sergio fortaeller, mens vi holder en pause på en lille café lige uden for naturreser­vatet. Han har bestilt en prego til os. Det er en bøf med skinke og ost mellem to skiver brød af søde kartofler og lidt olie med hvidløg. Sergio fortaeller, hvordan rygtet om øens skjulte ‘MTBskatte’ på få år gik fra de få lokale cykelfreak­s til det internatio­nale mountainbi­kemiljø.

– Der er blevet gjort meget for sporten her.Vi byggede spor og organisere­de konkurrenc­er, og regeringen bakkede op, fordi den så gevinsten for turismen. I 2017 fik vi en afdeling af EnduroWorl­d Series til øen, og alle MTB-verdens øjne rettedes mod os. Men man kan lige så fint komme til øen og køre ganske almindelig­t crosscount­ry og på den måde få store oplevelser.

Vi er på cyklerne igen, og med ny energi fra den madeiransk­e sandwichva­riant kører vi ind i nationalpa­rken, Parque Natural da Madeira, taet på øens midte.

Parken, der figurerer på UNESCO’sVerdensar­vsliste, er en rejse i Madeiras geologiske og biologiske forhistori­e og byder bl.a. på øens 15 millioner år gamle laurbaersk­ov og et planteliv som klippet ud af en børnetegni­ng – i alskens farver og former. Og mountainbi­kere er velkomne i det storslåede område.

Af og til passerer vi svedige hikere, der med rygsaek, lange skridt og stave i haenderne på afstand ligner skiløse langrendsl­øbere uden for saesonen. De haever stavene til hilsen, når vi triller forbi. Snart slår vi så ind på en del af en world cup-rute – en MTB-rutsjebane, der nok er svaer, men også mavekrølle­nde sjov.

Ikke svaerere end danske spor

Sergio foran mig kan helt sikkert når som helst slippe bremserne og forsvinde for mig, men den lange, cykeldanse­nde guide holder sig paedagogis­k lige foran mig.

Udført, som sporet er, med chicken runs og genveje, når de tekniske stykker bliver vanskelige, svarer det til et udfordrend­e XC-spor, som vi finder mange steder i skovene i Danmark.

Et par hundrede meter fremme er Sergio stået af cyklen, og den ranglede guide holder en orangerød blomst frem for mig:

– Den her bliver kaldt Flame of the Forest, fortaeller Sergio. Han ruller det tulipanlig­nende blomsterho­ved rundt mellem fingrene ved stilken og beviser endnu en gang i dag, at han ikke kun mestrer cyklen.

– Blomsten stammer fra et trae, der oprindelig­t kom til øen som frø bragt til Madeira af kaptajn Cook, da han på sin opdagelses­rejse mod Stillehave­t gik i land på Madeira i Funchal i 1772.

Klokken er 14, og vi har vaeret på cyklerne i snart fire timer.Vi har retning mod hovedbyen, Funchal, på sydkysten, men inden vi når de brede asfaltveje, drejer Sergio skarpt til højre ad en smal betonsti, mens han råber bagud til mig: – Urban style ...!

Med ét kører vi så på den kontante stenbelaeg­ning mellem forstadens primitive huse. Vi kan kigge direkte ind i små stuer, hvor familier spiser sen frokost, og der høres stemmer og skrattende radioer. Efter yderligere en serie af kraftige sving og et par stejle trapper lander vi ved guidefirma­ets domicil. Sergio får et kram og en highfive til farvel, inden jeg triller mod hotellet i Funchals centrum. På Madeira snakker vi MTB-kørsel til døren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MTB på Madeira er ikke for nybegynder­e, men har du styr på den grundlaegg­ende teknik på cyklen, byder den frodige ø på store oplevelser.
MTB på Madeira er ikke for nybegynder­e, men har du styr på den grundlaegg­ende teknik på cyklen, byder den frodige ø på store oplevelser.
 ??  ??
 ??  ?? En tur i højderne på Madeira kraever indlagte pauser – om ikke andet så for at nyde den fantastisk­e udsigt.
En tur i højderne på Madeira kraever indlagte pauser – om ikke andet så for at nyde den fantastisk­e udsigt.
 ??  ?? Funchal er hovedbyen på øens sydkyst. De smalle gader oser af stemning, og markederne bugner af frugter, vi aldrig ser herhjemme.
Funchal er hovedbyen på øens sydkyst. De smalle gader oser af stemning, og markederne bugner af frugter, vi aldrig ser herhjemme.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark