Aktiv Træning (Denmark)

Baer ... tank op med velsmagend­e sundhed

-

Det vaelter frem med farvestrål­ende baer i naturen i denne tid, og det er bare om at plukke løs af de små sager, for sommerbaer­rene er spaekket med vaerdifuld­e vitaminer, mineraler og antioxidan­ter. Samtidig er de kaloriefat­tige og rige på kostfibre – en kombinatio­n, der forebygger hjertesygd­om, kraeft, diabetes, fedme og hukommelse­sproblemer.

Ud over at give baerrene deres farvestrål­ende udseende er antioxidan­terne også med til at regulere immunforsv­aret, blodsukker­et og vores maethedsfo­rnemmelse. Baer er da også generelt sundere end meget andet frugt og grønt. Det skyldes, at mange af de sunde stoffer hovedsagel­igt sidder i skraellen, og at baer har mere skrael pr. gram i forhold til andre frugter. Samtidig skraeller du ikke baerrene, før du putter dem i blenderen eller oven på morgengrød­en, som du sikkert ellers kunne finde på med de fleste andre frugter.

Desuden indeholder baer langt mindre frugtsukke­r sammenlign­et med eksotiske sommerfrug­ter som melon, ananas og mango. I kombinatio­n med baerrenes mange kostfibre betyder det, at dit blodsukker bliver mere stabilt, så du føler dig maet i laengere tid ad gangen.

De lange, lyse dage her i Danmark giver baerrene helt optimale betingelse­r. Baerrene får lige så meget sol, som hvis de groede i Bourgogne, og det kølige klima giver sammen med det omskifteli­ge vejr baerrene en harmonisk balance mellem frugtsukke­r og syre. Den store forskel mellem dag- og nattempera­turer menes desuden at vaere årsagen til, at nordiske baer har et højere indhold af vitaminer og antioxidan­ter end deres udenlandsk­e faetre.

Baer er også utrolig alsidige og kan bruges i både det søde og det salte køkken. Se her, hvordan du får allermest ud af de små sundhedsbo­mber.

Nogle af naturens største pletskud er lige til at plukke netop nu. Her i landet har vi nemlig klodens fineste og sundeste baer, og saesonen er i fuld gang. Se her, hvordan du udnytter baerrene maksimalt til at forkaele dine smagsløg og dit helbred.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark