Aktiv Træning (Denmark)

7 skridt til at blive bidt af

-

Tempofyldt løb på småstier, blød skovbund, stejle skraenter, og hvad skov og natur nu ellers kan byde på af listige udfordring­er, løfter dit udbytte af løbetraeni­ngen markant og maerkbart – og gør den SÅ meget sjovere. Her guider vi dig med en stribe enkle skridt godt i gang verdens sjoveste løbeform.

Du løber op ad bakke og ned ad bakke, kaemper dig op ad stejle, fedtede skraenter, hopper over traestamme­r og sten, zigzagger uden om småbuske og lumske rødder, dykker under lavthaenge­nde grene og springer over vandpytter og rislende baekke – det hele i fuld fart og med adrenalin og glaede boblende i kroppen.Trailløb er nemlig verdens sjoveste form for løb, og alle kan vaere med. Det handler i al enkelhed bare om at komme afsted og gøre det.

Umiddelbar­t er lysten til oplevelse, forandring og eventyr den største motivation for at søge vaek fra alfarvej og ud på de små stier og spor i terraenet. Det bliver med ét rigtig sjovt at traene, og du genopdager noget af den naermest barnlige begejstrin­g ved traeningen.

Rent fysiologis­k er der også rigtig meget, der taler for at løbetraene i naturen. Skovens bakker, forhindrin­ger og tunge føre gør, at pulsen helt automatisk ryger i vejret – og med jaevne mellemrum helt op i den røde zone. Det gør traeningen til en slags naturlig intervaltr­aening og løfter konditione­n markant.

Du får udfordret muskelstyr­ken i benene, men så sandelig også i den centrale kropskerne, hvor rigtig mange af de muskler, der i dagligdage­n holder kroppen stabil og ryggen smertefri, bliver sat i spil. Også din balance og smidighed bliver kastet ‘ind i kampen’ på skovens små, krøllede og udfordrend­e spor.

Samtidig viser undersøgel­ser en sjaeldnere forekomst af overbelast­ningsskade­r blandt terraenløb­ere, fordi den bløde skovbund er skånsom mod benene – både sener, led og muskulatur­en belastes mindre – og fordi det ujaevne underlag samtidig sikrer en mere varieret belastning af kroppen, der således styrkes generelt.

Løber du trail 1-2 gange om ugen, vil du hurtigt maerke, at formen bliver bedre. Det forudsaett­er dog, at du sørger for at få kvalitet i traeningen ved flittigt at udfordre og presse dig selv. Intensitet­en skal vaere høj på i hvert fald én af ugens ture i skoven.

Du kan fx løbe 15-20 minutter for fuld skrald på en udfordrend­e offroadrut­e, du selv mikser. Løb fx på en kort rundstraek­ning, som tager 4-6 minutter at gennemløbe, og løb 3-5 omgange. Snup evt. 2-3 minutters pause mellem hver omgang. Husk også 10 minutters opvarmning og 5 minutters afjogning, hvor du løber helt roligt – fx på vej hen til og hjem fra din ‘runde’.

Den hårde, hurtige tur kan passende suppleres af en laengere tur med lidt lavere intensitet.

Er du helt vild med at løbe i skoven, kan du sagtens henlaegge al din traening til under traekroner­ne. Hold dig blot til de bredere stier på resten af ugens traeningst­ure.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark