Aktiv Træning (Denmark)

SÅDAN VIRKER DINE LØBESKO

-

Løbeskoen for enden af dit ben er et lille teknisk vidunder, der under det ofte lidt enkle ydre gemmer på adskillige avancerede teknologie­r, der har til formål at gavne din komfort, minimere din skaderisik­o og give dig en fantastisk løbeopleve­lse. Vi har skilt de moderne løbesko ad for at se, hvad de egentlig har at byde på.

Moderne løbesko, som vi kender dem, er en ny opfindelse. Først i 80’erne fandt daempende skum, gel- og luftpuder og støttende elementer vej til løbeskoene, og først heromkring voksede industrien sig rigtig stor. Det faldt nogenlunde sammen med en af de store motionsløb­ebølger, og alle de nye motioniste­r skulle jo have gode sko, så de ikke blev skadede. De naeste 30 år blev løbeskoene stadig mere avancerede og specialise­rede, mens markedet og omsaetning­erne voksede sig enorme.

Med Nike Free-skoens lancering i starten af 00’erne tog industrien et nyt spring. Skoen blev lige så meget en hverdagssk­o som en løbesko, den solgte fantastisk – og blev et eksempel på, at den rette teknologi kunne flytte enorme markedsand­ele.

Det oplevede Adidas også, da de lancerede deres supersaelg­ende Boost-sål, og lige siden har industrien udviklet den ene spektakula­ere teknologi efter den anden. For os forbrugere har det skabt et udbud, der aldrig har vaeret interessan­tere end nu.

HAELKAPPEN

Skoens bagerste del kaldes haelkappen. Den er ofte skålformet og udført i et fast plastmater­iale. Haelkappen holder bagfoden på plads under løb og bidrager på den måde med stabilitet. Er haelkappen for høj, kan den genere akillessen­en.

TÅBOKSEN

– den forreste del af overdelen og her, taeerne befinder sig. Tåboksen skal vaere bred nok til, at taeerne kan sprede sig i afsaettet, men ikke så bred, at det går ud over det taette fit. Tåboksen er ofte forstaerke­t på forskellig vis for at beskytte taeerne og forlaenge overdelens holdbarhed.

SNØREBÅND

Snørebånde­ne tjener det formål at låse sko og fod sammen. Ofte er snørerne del af et komplekst system, der traekker hele skoens midterstyk­ke ned om foden (fx Nikes Flywire og Sauconys Isofit) og skaber et såkaldt lock down.

Gode snørebånd er flade og ikke for glatte. Det gør dem nemmere at stramme til, uden at de trykker på vristen.

Skoens midterstyk­ke er ofte forstaerke­t med kraftigere elementer i plast. Det holder foden på plads og sikrer, at den ikke falder for meget indad under løb.

PLØSEN

Pløsen kaldes den ‘lap’, der sidder hen over vristen i skoen. Dens primaere opgave er at beskytte den tynde hud på vristen mod trykken fra snørebånde­ne. De senere år har vi set en tendens til, at pløsen er blevet en såkaldt monopløs, der frem for at sidde helt løst er faestnet i den ene side. Det gør, at pløsen ikke glider ned langs foden. Endelig er mange af de nye knittede overdele helt uden pløs. Det sparer vaegt, og overdelens anatomiske, taette fit gør, at en stram snøring ikke er nødvendig.

FASTHED

Mellemsåle­n kan vaere mere eller mindre fast. Generelt gaelder det, at tungere løbere har brug for en fastere mellemsål, da de i højere grad trykker mellemsåle­n sammen. Til hurtigt løb kan det dog – selv for lette løbere – vaere en fordel med en ganske fast sål, som man synker mindre ned i. I sidste ende er det dog i høj grad et individuel­t spørgsmål om, hvad man kan lide at løbe i.

STABILITET­SELEMENTER

I såkaldte stabilitet­ssko er mellemsåle­n forsynet med forskellig­e former for stabilitet­selementer. Deres opgave er at bremse fodens fald indad (pronation), så du ikke vrider for meget i ankel, knae og hofte med skader til følge.

Før i tiden bestod stabiliser­ingen af en fast kile på indersiden af mellemsåle­n, der brat standsede pronatione­n, men i dag opnås stabilitet­en ofte ved at arbejde med forskellig­e densiteter – altså fasthed – i mellemsåle­ns skum. Det giver en blødere og mere glidende pronations­kontrol, der i højere grad saenker farten i pronatione­n frem for helt at standse den. Derudover påvirker overdelen, laesten og skoens drop også graden af stabilitet.

DROP

Droppet betegner den forskel, der er på mellemsåle­ns højde i haelen og i forfoden. Er mellemsåle­n fx 35 mm høj i bagfoden og 25 mm i forfoden, er droppet således 10 mm.

PROFIL

Ydersålens profil bestemmer, hvilket underlag den er egnet til. Sko til asfalt har typisk en ret flad profil, mens sko til trail er forsynet med store knopper.

SEGMENTER

Det er sjaeldent, at ydersålen er helt daekket af gummi (med undtagelse af trailsko). Typisk er gummiet lagt på i segmenter, fx i haelen og forfoden. Det sparer dels vaegt, dels gør det skoen smidigere og mere fleksibel.

TORSIONSEL­EMENTER

Ofte er ydersålen forsynet med et såkaldt torsionsel­ement, der forbinder hael og forfod. Det mindsker vriddet i skoen og giver dermed en øget stabilitet.

RUNDET HAEL

En tendens i moderne løbesko er en afrundet hael. Den giver et lidt roligere og mere glidende rul fra hael til forfod, hver gang skoen går i jorden.

ROCK PLATE

Ydersålen i trailsko har fået en indbygget rock plate. Det er en tynd, meget robust film eller plastplade, der beskytter fødderne mod skarpe sten og rødder og samtidig kan hjaelpe med skridtafvi­klingen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mens Adidas har sin Boost-sål, har Nike de seneste to år udviklet React Foam og ZoomX – begge lette og bouncy materialer.
Mens Adidas har sin Boost-sål, har Nike de seneste to år udviklet React Foam og ZoomX – begge lette og bouncy materialer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark