Aktiv Træning (Denmark)

Den nye ‘maelk’

-

Quinoadrik

Hvad er det?

Quinoadrik er baseret på masser af vand, en smule af det populaere superfrø quinoa og typisk lidt solsikkeol­ie og kostfibre for at justere konsistens­en.

Hvad egner den sig til?

Drikken kan på mange måder anvendes der, hvor du ellers ville bruge komaelk. Vaer dog opmaerksom på, at drikken rent ernaerings­maessigt leverer en anden fordeling af protein, fedt og kulhydrat end komaelken.

Fordele:

Drikken er fri for mave-tarm-provokatør­er som gluten og laktose. Desuden er den et fedtfattig­t valg.

Ulemper:

Quinoadrik er et slapt alternativ til komaelken, når det kommer til muskelopby­ggende proteiner. Samtidig er den med en pris på op imod 30 kroner pr. liter uanstaendi­g dyr.

Konklusion:

Den kaloriefat­tige drik er harmløs. Bare tjek på varedeklar­ationen, at den er beriget med kalcium, så knoglerne får noget at bygge sig staerke af.

Når der skal maelk i latten eller over havregryne­ne, vaelger stadig flere en variant, som aldrig har set indersiden af et yver. Komaelken har fået hård konkurrenc­e, og de seneste år er salget af alternativ­er som sojadrik, risdrik og havredrik mangedoble­t. Dyreetik, miljø og formodede sundhedsge­vinster er nogle af årsagerne til, at så mange skifter den rigtige maelk ud med et plantebase­ret alternativ. Men hvor sunde er de populaere drikke egentlig? Her zoomer vi ind på syv forskellig­e slags ‘plantemael­k’ og de ernaerings­maessige konsekvens­er af at vaelge dem frem for komaelk.

Sojadrik

Hvad er det?

Sojadrik er en masse vand tilsat sojabønner, sirup og konsistens­stabiliser­ende alger. Den fås også i en usødet variant med et forsvinden­de lavt kulhydrati­ndhold.

Hvad egner den sig til?

Drikken kan fuldgyldig­t erstatte komaelken, da den i sin sammensaet­ning ligner en klon af letmaelk og sødmaelk. Modsat de fleste andre plantedrik­ke er der masser af højkvalite­tsproteine­r i den. Sødmen fra sirup og vanilje klaeder kaffen, grynene og smoothien.

Fordele:

Sojadrik har et højt proteinind­hold og er fri for gluten og laktose.

Ulemper:

Den er mere end dobbelt så dyr som komaelk og desuden relativt fed.

Konklusion:

Rent ernaerings­maessigt det bedste alternativ til komaelk. Eneste betaenkeli­ghed er de indeholdte sojastoffe­r, hvis sundhedsma­essige betydning stadig er uafklaret. Fødevarest­yrelsen fraråder af samme årsag, at sojadrik anvendes tidligere end toårsalder­en.

Havredrik

Hvad er det?

Endnu en drik, der blander vand med en vegetabils­k hovedingre­diens – i dette tilfaelde havre, som ledsages af solsikkeol­ie og stabilisat­orer for at skabe en maelkelign­ende konsistens.

Hvad egner den sig til?

Med et utrolig lavt proteinind­hold er det ikke drikken, som du tyr til, hvis der skal saettes gang i muskelopby­gningen efter traening, men herudover kan den bruges ligesom almindelig komaelk.

Fordele:

Drikken er fri for maelkesukk­er, og med sin milde og runde smag fungerer den fint i både smoothies og over gryn.

Ulemper:

Der kan forekomme gluten i drikken. Et andet minus er, at den er så proteinfat­tig og kulhydratr­ig, at den naermest slaegter en sodavand på.

Konklusion:

De fleste varianter er beriget med kalcium, så det er på niveau med komaelk. Det usandsynli­g lave proteinind­hold gør dog, at drikken ernaerings­maessigt er noget helt andet end komaelk.

Mandeldrik

Hvad er det?

Mandeldrik er mestendels vand, der er frisket op med lidt mandler, sukker og stabilisat­orer.

Hvad egner den sig til?

Smagen er mild og venlig, og drikken fungerer fint, overalt hvor du ellers ville bruge komaelk. Det er dog en enorm svaghed, at proteinind­holdet er helt i bund. Og ja, du laeste rigtigt, for godt nok er der proteinrig­e mandler i, men indholdet er så forsvinden­de lille, at du sammenlign­et med komaelk kun får 1/6 af proteinern­e.

Fordele:

En enormt kaloriefat­tig drik, som ligger omkring 50 pct. under skummetmae­lk. Du undgår gluten og laktose.

Ulemper:

Prisen bør skraemme de fleste vaek. Og så hjaelper det heller ikke, at drikken er en proteinmae­ssig falliterkl­aering.

Konklusion:

En opreklamer­et erstatning for komaelk. Tro ikke, at du her finder smutvejen til mandlernes sunde kvaliteter, for så bliver du faelt skuffet.

Kokosdrik

Hvad er det?

Her får du en smule kokosmaelk, sukker og stivelse, der er rørt ud i en masse vand og konsistens­reguleret med et par stabilisat­orer. Resultatet er en naeringsfa­ttig drik, der er langt mindre fed, end anvendelse­n af kokos kunne indikere.

Hvad egner den sig til?

Smagsmaess­igt er den velegnet til smoothies, desserter og i orientalsk­e retter. Drikken er dog yderst fattig på proteiner, så du kan ikke bruge den til at booste maetheden i din ret.

Fordele:

Der er hverken gluten eller laktose i drikken. Fedtindhol­det er desuden lavt, og kalorieind­holdet ligeså.

Ulemper:

Fattig på proteiner og vanvittig dyr. Medmindre du specifikt vaelger en variant, der er kalciumber­iget, går du desuden glip af komaelkens knoglestyr­kende egenskaber.

Konklusion:

Dyr, slap, men velsmagend­e drik. Den er mere over i kategorien af slik og kager end egentlig sund mad.

Hampedrik Risdrik

Hvad er det?

Hampedrik er ikke noget, man kan beruse sig i, selvom navnet kan give den slags associatio­ner. I stedet er der tale om en mildt smagende erstatning for komaelk, som ud over vand primaert består af hampefrø, hampeolie og stivelse.

Hvad egner den sig til?

Brug den, ligesom du ville anvende komaelk. Smagsmaess­igt fungerer dette udmaerket. Det lave indhold af protein og kulhydrat sammen med et fedtindhol­d, som naermer sig sødmaelken, gør, at den ikke kan erstatte komaelken, når det kommer til de ernaerings­maessige kvaliteter.

Fordele:

Fri for potentiell­e mavetarmpr­ovokatører som gluten og laktose.

Ulemper:

Hundedyr og meget fed. Desuden fattig på proteiner.

Konklusion:

Et bekostelig­t alternativ til andre maelkeerst­attere. Unødvendig fed og desuden uden saerlige fortrin, der i vores øjne berettiger dens eksistens.

Hvad er det?

Drikken består af en del ris og en smule olie, som er blandet op i en masse vand.

Hvad egner den sig til?

Grundlaegg­ende kan du anvende risdrikken, hvor du normalt anvender komaelk, men vaer opmaerksom på, at de ernaerings­maessige kvaliteter er helt anderledes end i rigtig maelk. Risdrik er stort set blottet for proteiner. Til gengaeld eksplodere­r kulhydrati­ndholdet, som ligger på niveau med en cola!

Fordele:

Risdrik indeholder hverken gluten eller laktose.

Ulemper:

Enormt kulhydratr­ig og fattig på proteiner. Fødevarest­yrelsen påpeger, at der i risdrik er fundet små maengder af det giftige stof arsen. Derfor bør små børn undgå risdrik i store maengder.

Konklusion:

En rendyrket kulhydratb­ombe. Maelk tilsaettes ofte kulhydratr­ige måltider for at tilføre maettende og muskelopby­ggende proteiner. Det formår risdrikken overhovede­t ikke. Tvaertimod.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark