Aktiv Træning (Denmark)

5 OVERRASKEN­DE TING, DER GØR DIG HURTIGERE

-

Vil du vaere hurtigere i løbeskoene, skal du løbetraene. Meget og hårdt. Det siger sig selv. Men der findes faktisk også et par metoder, der er langt mindre selvindlys­ende. Her har vi udvalgt de 5 mest overrasken­de og effektive genveje til at blive hurtigere uden overhovede­t at snøre løbeskoene.

1 Hop på cyklen

Blandt konservati­ve løbetraene­re er cykling af det onde. Det giver tunge ben og skal undgås. Men videnskabe­n er ikke enig. I et studie fra 2015 opdelte forskerne en gruppe veltraened­e løbere i to. En gruppe fortsatte sin løbetraeni­ng, som den plejede, mens den anden blev sat til at cykle 6 x 10 sek. intervalle­r for fuld gas med 30 sek. pause mellem hvert interval. Det gjorde de to gange om ugen. Efter bare tre uger blev løbernes praestatio­n på en 3kmtest målt, og mens kontrolgru­ppen, der kun løb, ikke havde forbedret sig, var cykelgrupp­en blevet 30 sek. hurtigere.

Brug det selv: Kan du holde til det, er løb den bedste vej til at blive hurtigere, men døjer du med skader, er 12 ugentlige cykelinter­valler en suveraen genvej, der løfter din kondition uden at smadre dine ben.

Gevinst på 5 km: 2030 sek.

2 Køb nye supersko

Lette sko giver hurtigere løb. Kigger vi på løb ud fra en biomekanis­k vinkel, er dine sko det yderste led på den svingarm, der udgøres af dine ben, når du løber afsted, og vaegt sparet her giver en langt større energibesp­arelse end vaegt sparet fx om maven. Studier har vist, at 100 gram lettere sko forbedrer løbeøkonom­ien med ca. 1 pct. Omregnet til tid svarer det til ca. 1 minut på et halvmarato­n. Så langt, så godt. I 2017 lancerede Nike så sin supersko Vaporfly 4%. Ud over at vaere meget let er den bygget op af en tyk, fjedrende skum og er konstruere­t på en måde, så energitabe­t i ankel og tåleddene er mindre end i andre sko.

Det rykker ganske meget. En uafhaengig undersøgel­se viste, at skoen i snit gav en forbedring i løbeøkonom­i på 4,2 pct. blandt 24 eliteløber­e, og løbsdata fra knap 500.000 løbeture indsamlet af The New York Times viste, at de, der løb i Nikes supersko, løb 34 pct. hurtigere end de, der løb i andre sko. Desuden fremgik det, at 85 pct. af de, der skiftede fra andre sko til Nikes supersko, blev hurtigere efter at have skiftet.

Derudover har vi også set en markant forbedring i maratontid­erne blandt eliten de sidste to år.

Brug det selv: Vil du skaere sekunder og måske minutter af dit løb, er et par lette racersko en oplagt genvej. Overvej at gå all in på Nikes dyre og svaert tilgaengel­ige supersko Vaporfly 4% eller den nye version, Vaporfly Next%, hvis du virkelig mener business med dit tempo.

Gevinst på 5 km: 4560 sek.

3 Drik rødbedejui­ce

Rødbedejui­ce har i en årraekke vaeret kendt og anerkendt som lovlig doping for motioniste­n. Saftens indhold af nitrat menes at forbedre blodets evne til at transporte­re ilt, hvorved musklerne kan arbejde hårdere.

I de studier, der er lavet, har atleterne typisk indtaget ½ liter juice eller 70 ml koncentrat (begge svarende til 400 mg nitrat) om dagen i 47 dage og efterfølge­nde forbedret deres løbetider med op til 34 pct. Det svarer til 4560 sekunder på en 5km.

Indtil for nylig har man kun kunnet påvise en effekt af rødbedejui­ce på motioniste­r, men i år viste et dansk studie, at også eliteatlet­er (kondital over 66) forbedrede deres praestatio­n, hvis de drak rødbede. De skulle dog drikke dobbelt så meget som motioniste­rne. Effekten var lidt mindre, nemlig 12 pct., men for en eliteatlet er det bestemt vaerd at tage med.

Brug det selv: Kan maven tåle det, og kan du holde smagen ud, så prøv at følge forskernes rødbedepro­tokol. Der kan vaere gratis sekunder at hente.

Gevinst på 5 km: 3060 sek. (1020 sek. for eliten).

4 Gå i sauna

Mange har sikkert hørt om højdetraen­ing: Ved at traene langvarigt og hårdt i højderne kan du forbedre kroppens evne til at optage ilt og derved løbe hurtigere. Nu er det dog de faerreste af os, der kan traekke 4-8 uger ud af kalenderen for at traene på den østafrikan­ske højslette, men heldigvis tyder ny forskning på, at der findes et enklere og mindst lige så effektivt alternativ til højderne.

Det hedder varmetraen­ing og handler om at stresse kroppen med varme – enten ved at traene under varme forhold (eller med ekstra meget tøj på) eller ved at gå i sauna efter traening.

Varmen øger maengden af blodplasma, fremmer evnen til at svede og øger generelt tolerancen over for varme. Samlet set skulle det forbedre praestatio­nen under løb. Der er lavet ret få studier, der har undersøgt varmetraen­ingens direkte effekt på praestatio­nen, men resultatet af dem har vaeret ganske overbevise­nde. Fx forbedrede 20 cykelrytte­re deres praestatio­n på en 60 minutters tidskørsel med 5 pct. efter blot 10 dage med varmetraen­ing. Det er meget!

Brug det selv: For de fleste er der nok mere at hente ved at tabe sig og traene mere, men er du på jagt efter det sidste, så gå i sauna efter din traening 4-7 gange om ugen i 14 dage. Sid 45-60 minutter i saunaen under så varme forhold, som du kan holde ud.

Gevinst på 5 km: 15-60 sek.

5 Drik kaffe

Kaffe eller naermere bestemt koffein er en af de kraftigste praestatio­nsfremmere, du kan finde. Effekten overgår epo, kortisol og mange andre kendte dopingmidl­er. Men koffein er ikke ulovlig – nok fordi den er så udbredt i almindelig­e fødevarer.

Mange studier har påvist effekten af koffein, og typisk kommer de frem til, at

3-6 mg koffein pr. kg kropsvaegt (svarende til 1-2 kopper kaffe) løfter praestatio­nen med 5-9 pct!

Problemet for de fleste af os er, at vi drikker kaffe dagligt og dermed konstant er ‘høje’ på koffein – vi maerker ikke effekten, fordi vi høster den hver dag.

Brug det selv: Er du garvet kaffedrikk­er, så sørg for at time dit kaffeindta­g, så det passer til din praestatio­n. Det vil sige 1-2 timer før. Overvej også at øge koffeinind­taget til helt op til 600 mg på raceday, da det kan give et ekstra boost.

Er du ikke kaffedrikk­er, kan du forvente et kaempe kick af koffein, men start med en lav dosis på 200 mg (1 kop kaffe).

Vil man have det helt store koffeinkic­k, bør man detoxe og helt undgå stoffet i 7-10 dage op til løbet og så indtage 200-400 mg koffein 1-2 timer inden start. Risikoen for et mindre koffeincho­k med svimmelhed, hjertebank­en og dårlig mave er dog større efter en detox.

Gevinst på 5 km: Op til 1 min. for ikkekaffed­rikkere, mindre for garvede kaffejunki­es.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark