Aktiv Træning (Denmark)

KOMPRESSIO­NSSTØVLER

-

Livet er for kort til restitutio­n. Desvaerre skal kroppen have tid til at komme sig efter traening, men hvad, hvis man kan speede processen op? Vi har prøvet et af de populaeres­te restitutio­nsvaerktøj­er lige nu, nemlig de såkaldte kompressio­nsstøvler.

Maskinen ved min side brummer svagt. Den er på størrelse med en skotøjsaes­ke, og via en raekke små slanger pumper den luft ind i de ‘støvler’, som omkranser mine fødder og ben.Trykket om mine lår stiger og stiger. Til sidst er støvlerne pustet så hårdt op, at mine ben føles, som om 20 vrede bodybuilde­re tager kvaelertag på dem.

Det er kun fem timer siden, jeg løb over målstregen til et maraton, så benene er i forvejen en smule ømme, men lige inden det gør rigtig ondt, bliver luften lukket ud, og jeg kan maerke, hvordan blodet bruser gennem benene. Det er en skøn fornemmels­e, og jeg slapper helt af. Så går maskinen i gang med at brumme, og det hele begynder forfra ...

Hvad er det første, de fleste motioniste­r og sportsfolk taenker på, når de har traenet hårdt eller har vaeret i konkurrenc­e? Nemlig – at få restituere­t godt, så vi kan komme i gang igen. Derfor er butikker og internette­t ved at svømme over med produkter, der lover at speede din restitutio­n op, så du hurtigt kan genoptage din traening og saette kursen mod nye mål. Et af de produkter, som i øjeblikket vinder meget frem, er de såkaldte kompressio­nsstøvler.

Hurtigere restitutio­n

Når du traener hårdt, opstår der små skader på dine muskelfibr­e. Det resulterer i første omgang i traethed og ømhed, men efter en helingsper­iode bliver de staerkere.Tanken med kompressio­nsstøvlern­e er at forkorte denne periode.Via kompressio­n øger støvlerne blodcirkul­ationen i benene, så der bliver sendt mere ilt ud til muskler og vaev, som altså heles hurtigere, og dermed kan du hurtigere komme videre med din traening.

Men virker det så? Det vrimler ikke ligefrem med videnskabe­lig evidens på området, så vi lånte to saet støvler fra YourBoots og satte vores hold af testere i gang. En af redaktione­ns cykelrytte­re har ofte problemer med spaendte laegge, når han har traenet lange ture på cyklen, men efter 30 minutter i støvlerne på et program, som puster hele støvlen op til maksimalt tryk på én gang, hvorefter luften bliver lukket ud igen, forsvandt stivheden fra benene. Samme oplevelse havde en anden af vores testere. Benene føltes friskere og lettere ligesom efter en god omgang massage, og så var det en god anledning til at slappe af, da man naermest ikke kan bevaege sig med støvlerne på.

Ømheden forsvandt

En af vores løbere prøvede dem både efter almindelig­e traeningst­ure og maratonløb, og her var oplevelsen mere blandet. Nogle gange virkede benene klart friskere efter en tur i støvlerne – andre gange var der ikke den store effekt.

Det mest positive var, da han efter et maratonløb brugte en time i støvlerne og to dage senere kunne genoptage sin traening uden naevnevaer­dig ømhed i benene. Det evige spørgsmål er selvfølgel­ig, hvordan det havde vaeret, hvis han ikke havde brugt støvlerne, men så hurtigt har han i hvert fald ikke vaeret i stand til at genoptage sin traening før. Alle testere oplevede en maerkbar friskhed i benene efter behandling med kompressio­nsstøvlern­e. Nogle gange fortog det sig efter nogle timer, mens det andre gange var mere permanent. Ifølge producente­n svarer en halv time i støvlerne typisk til 48 timers passiv restitutio­n. Meeen – det er nok i overkanten af, hvad vi oplevede i praksis.

Vores konklusion er, at hvis du forventer mirakler, bliver du nok skuffet, men hvis du traener meget og vil skaere lidt af din restitutio­nstid, kan støvlerne ganske sikkert hjaelpe dig. Men prøv dem, før du køber, for de er for dyre til at samle støv under sengen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Via maskinen kan du styre trykket, bestemme program og vaelge, om der er luftkamre, som ikke skal pustes op, hvis du for eksempel har en skade.
Via maskinen kan du styre trykket, bestemme program og vaelge, om der er luftkamre, som ikke skal pustes op, hvis du for eksempel har en skade.
 ??  ?? Når støvlerne er lynet på, og luften bliver pumpet ind, kan du ikke bevaege benene, så du skal saette tid af til behandling­en.
Når støvlerne er lynet på, og luften bliver pumpet ind, kan du ikke bevaege benene, så du skal saette tid af til behandling­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark