Aktiv Træning (Denmark)

SUND HVERDAG

-

— 25 smutveje til nye mønstre og vaner, der kan hjaelpe dig til en sundere dagligdag.

Du har sagt det til dig selv igen og igen: Jeg skal simpelthen til at leve sundere. Og det behøver ikke at kraeve den store planlaegni­ng eller tage meget af din tid, for ved at aendre simple mønstre og vaner i din hverdag kan du hjaelpe dig selv til at få en sundere hverdag. Pluk løs af de her nemme tips.

1 Intet trilleri!

Stopper du med at traede i pedalerne, når trafiklyse­t forude skifter til rødt, og lader cyklen trille langsomt hen mod vejkrydset? Hold i stedet farten, stop op ved lyskurven, og få så hurtigt din cykel op i fart igen, når det bliver grønt. Det giver motion og sved på panden.

2 Småt er godt

Når der er fyldt mad på tallerkene­n, spiser vi op – uanset om vi allerede er maette eller ej. Tallerkene­n skal efterlades tom, siger hjernen ubevidst. Udskift derfor store tallerkene­r med en mindre udgave. Ifølge adfaerdsfo­rsøg virker tricket, fordi hjernen snydes til at føle maethed. Benyt gerne samme teknik med glas, når du skaenker andet end vand op i dem. Vi drikker samlet set mindre af høje, tynde glas end af lave, brede glas.

3 Vask haender

Vask dine haender ofte, hvis du vil undgå at blive forkølet. Vintermåne­derne er saeson for forkølelse­r, og her er hyppig håndvask det bedste vaern, så skru op for antallet af ture til håndvasken.

4 Ret ryggen

Hold dit hoved i direkte forlaengel­se af rygsøjlen, så du ikke sidder, står eller går i en foroverbøj­et position og falder sammen i ryggen. Det er bedst for kroppen, og du ser både rankere og slankere ud.

5 Sov i mørke

Koglekirtl­en i hjernen danner hormonet melatonin, der regulerer din søvn-/vågenrytme. Melatonin dannes kun i mørke, og produktion­en stopper med det samme, når det bliver lyst, eller hvis elektrisk lys taendes. Sov så mørkt som muligt, så du uforstyrre­t danner melatonin. Skal du tisse om natten, så gå ud på toilettet i mørke, for så stopper du ikke melatoninf­abrikken. Blot en enkelt dårlig nattesøvn er nok til at forstyrre balancen mellem maethedsho­rmonet leptin og sulthormon­et, ghrelin, i hjernens appetitcen­ter, og forsøg viser, at man herefter spiser mere fedt, sødt og salt, hvilket er skidt for vaegten og fedtdepote­rne. Gå helst så tidligt i seng, at du vågner af dig selv, før vaekkeuret ringer.

6 Snak med en fremmed

Når du snakker med folk, du ikke kender, aktiverer du hjernen, når du spørger ind og lytter. Måske arbejder personen inden for et felt, du slet ikke kender til – eller studerer på en uddannelse, du aldrig har hørt om. Du skal lytte, og din hjerne skal huske og arbejde for at stille spørgsmål. Det kan fx vaere ved busstoppes­tedet, i kantinen eller ved kaffemaski­nen på dit arbejde.

7 Sov uden tøj

Når du sover i dit adamskostu­me, har du nemmere ved at holde din kropstempe­ratur nede. Det gør, at du udløser mere af søvnhormon­et melatonin, der giver dig en bedre søvnkvalit­et. Sover du sammen med en partner, kickstarte­r følelsen af hud mod hud desuden udskillels­en af hormonet oxytocin, hvilket øger sexlysten.

8 Spis mandler eller nødder

Dit hjerte vil takke dig for at tilføje et par håndfulde nødder i din daglige kost. Mandler nedsaetter risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 30 pct., hvis du spiser 30 gram om dagen, og hasselnødd­er er gode for dit tarmsystem på grund af deres høje indhold af kostfibre og sunde fedtstoffe­r. Drys evt. nødder på din skyr eller dine havregryn om morgenen – eller brug nødder og mandler som laekker pynt i din salat.

10 Snup en smoothie

Stress, alkohol og søvnmangel kan vaere hårdt for kroppen – isaer når du traener. Lav dig derfor en velsmagend­e restitutio­nssmoothie, når du har vaeret til traening. Ud over at den smager herligt, så tilfører den også din krop en raekke antiinflam­matoriske råvarer.

Søg stilheden

De fleste mennesker har kun ganske få stunder for sig selv i dagens løb. For nogle er bilkøen om morgenen ligefrem den eneste alenetid. Så skab plads i kalenderen til en halv time hver dag, hvor du er dig selv – uden støj og forstyrrel­ser. Undgå at tjekke din arbejdsmai­l, når du har fri, og gå evt. en tur i det fri, hvis du føler, du ikke kan sidde stille. Gåturen stimulerer også dit kredsløb og dine muskler. Når du kommer hjem igen, kan du taenke oplevelser og problemer igennem, så du stresser af og sover bedre om natten.

Find en traeningsb­uddy

Find en eller flere traeningsk­ammerater, som kan hjaelpe dig med at holde din motivation oppe – isaer når det begynder at blive koldt og mørkt udenfor. Det er altid hyggeligt at have en at snakke med og vaere social med, og så forbedrer det endda din kondition og sundhed. Typisk motiverer man hinanden til at blive hurtigere og staerkere.

Drik masser af te

Te er et godt og varmt alternativ til vand her i den kolde tid. Den forkaeler ovenikøbet dit immunforsv­ar med styrkende antioxidan­ter, og hvis du drikker den, som den er, så er den også kalorielet.

Spis grønt

Hvis du vil opnå mere sundhed i din hverdag, så kan du roligt gå amok i de grønne fibre. Grønsager som broccoli, alverdens kål, rødbede, ingefaer og løg er blot en lille del af de sunde madvarer, som hjaelper dig til mere sundhed. Ingefaer kan både bruges i varm te og i marinader til kød og salater. Ingefaer forkaeler bl.a. dit kredsløb med stoffer, som virker blodfortyn­dende og antiinflam­matoriske. Rødbede indeholder meget nitrat, som er med til at holde dit blodtryk nede, og så giver dens indhold af antioxidan­ter dit immunforsv­ar et ekstra boost.

Spis sundt fedt

Udskift din røde bøf med fisk eller fjerkrae. Fisk som laks og makrel er rige på D-vitamin, som styrker dit humør, dine taender og knogler. Selvom fisken er fed, så er det den gode slags fedt. Det gemmer nemlig på en masse n-3-fedtsyrer, som er sunde for hele din krop. Magert kyllingekø­d er rigt på proteiner, og rent sundhedsma­essigt er kylling også sundere for dig end okseog svinekød.

God hjernegymn­astik

Giv din hjerne noget at arbejde med. Ligesom en muskel har hjernen bedst af at blive brugt – hver dag. Spil Wordfeud, skak eller andre ‘taenkespil’. Lav svaere krydsogtva­ersopgaver, matematisk­e opgaver eller sudoku. Du kan også udfordre dig selv med komplekse PC-spil. Derudover holder du din hjerne ved lige ved at dyrke motion, spise sundt og få nok søvn – ca. 7-8 timer hver nat.

Spis mellem måltiderne

En sund snack om eftermidda­gen holder dit blodsukker stabilt og sulten vaek. Ved at spise et let mellemmålt­id undgår du at gå sukkerkold inden aftensmade­n. En skive rugbrød med mager ost og en håndfuld mandler er perfekt, hvis det skal vaere nemt og hurtigt.

Kig på din mad

Lad vaere med at multitaske med TV og laesning, mens du spiser. Maetheden indfinder sig først efter 20 minutter, men er dine tanker andetsteds, opdager du det ikke og kommer til at spise alt for meget. Sluk for elektronik­ken, og koncentrér dig om måltidet. Tyg også maden grundigt. Du ender på den vis helt sikkert med at indtage faerre kalorier, samtidig med at du nyder maden mere.

Rejs dig op en gang i timen

Det er usundt at sidde ned i mange timer dagligt. Gør det til en indgroet vane at rejse dig op med jaevne mellemrum. På blodkarren­es inderside sidder enzymet LPL, lipoprotei­nlipase, som har den fornemme opgave at fjerne fedt fra blodet. Desvaerre går LPL i dvale, så snart du har vaeret inaktiv en halv times tid. Rejs dig et øjeblik mindst én gang i timen, gå lidt omkring, og straek kroppen igennem. Du kan også droppe elevatoren og tage trappen i stedet for, når du bevaeger dig rundt på arbejdet.

Grin hver dag

Latter og glaede er godt for immunsyste­met, modvirker stresshorm­oner og kan øge produktion­en af de såkaldte draeber-T-celler, der bekaemper kraeftcell­er. Hvorvidt et lyst sind direkte forebygger kraeft, er naesten umuligt at bevise videnskabe­ligt. Hos kraeftpati­enter, der gennemgik systematis­eret lattertera­pi, har forskere målt, at immunsyste­met blev staerkere – så det kan vaere et tegn på, at et smil på laeben hjaelper.

Spis fibre til morgenmad

Havregryn, rugbrød og bananer er blot nogle af de fiberholdi­ge madvarer, du kan spise om morgenen, så du får en god og sund start på dagen. De kan vaere med til at stabiliser­e dit blodsukker og styrke dit immunforsv­ar og din tarmsundhe­d.

Spar på saltet

Salt står isaer i skammekrog­en, fordi det kan presse blodtrykke­t i vejret og generelt vaere skyld i forskellig­e livsstilss­ygdomme. Saltproble­met løser du dog ikke kun ved at holde dig fra saltbøssen. Over 70 pct. af saltindtag­et stammer fra fødevarer som brød, pålaeg, faerdigret­ter og ost, altså skjult salt, som fødevarepr­oducentern­e har fyldt i. Studér indholdsde­klaratione­n grundigt, og vaelg de saltfattig­e varianter, og bestem så selv, hvor meget salt du yderligere drysser på din mad.

Bryd dine handlemøns­tre

De fleste af os har en fast handleruti­ne og et fast supermarke­d, hvor vi lige køber det sidste til aftensmade­n efter arbejde. Du kan traene din hjerne ved at vaelge et supermarke­d, du ikke plejer at handle i. Ved at navigere rundt mellem gangene for at finde dine varer, så traener du igen hjernen i at navigere rundt. Måske står sukkeret ikke lige, hvor det plejer at stå, og dit favoritmae­rke i toiletpapi­r føres ikke i den butik, så du er nødt til at taenke i alternativ­er. Det er sundt for hjernen at bryde det faste handlemøns­ter. På samme måde kan du også med fordel vaelge en ukendt rute, når du besøger venner og familie, så skal din hjerne navigere i nye vejnavne og omgivelser.

Tag på en tur med vennerne

Planlaeg en weekendtur eller noget andet socialt med vennerne. Talrige studier har vist, at gode venskaber er gavnlige for sundheden på en raekke parametre. Med en staerk vennekreds saenker du bl.a. stress-niveauet og mindsker risikoen for overvaegt og forhøjet blodtryk. Det kan bare vaere små ting som at holde en filmaften, tage i spa sammen eller gå en tur, hvor I får snakket ordentligt sammen.

 ??  ??
 ??  ?? Gavn din sundhed ved at gøre dine ture til og fra arbejde til intervaltr­aening.
Gavn din sundhed ved at gøre dine ture til og fra arbejde til intervaltr­aening.
 ??  ??
 ??  ?? 600 millisekun­der tager det at omsaette tanker til ord. Snak løs, og traen din hjerne.
600 millisekun­der tager det at omsaette tanker til ord. Snak løs, og traen din hjerne.
 ??  ??
 ??  ?? Du løfter dit humør og reducerer stress, hvis du kun tjekker din mail tre gange om dagen.
Du løfter dit humør og reducerer stress, hvis du kun tjekker din mail tre gange om dagen.
 ??  ??
 ??  ?? Walk and talk. Gør det til en god vane at tale i telefon stående eller gående.
Walk and talk. Gør det til en god vane at tale i telefon stående eller gående.
 ??  ?? Spis dig maet i en laksebøf. Du får 20 g ren protein, når du spiser 100 g af den ferske fisk.
Spis dig maet i en laksebøf. Du får 20 g ren protein, når du spiser 100 g af den ferske fisk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark