Aktiv Træning (Denmark)

OMFAVN ELEMENTERN­E

-

Som vinterløbe­r kommer du ud for mange slags vejr og føre, der byder på hver deres udfordring­er og muligheder. Se her, hvordan du tackler forholdene:

SNE. Et snedaekket vinterland­skab er en smuk kulisse for din løbetur. Løb så vidt muligt, hvor der er ryddet, eller vaelg alternativ­t en rute i den nyfaldne, jomfruelig­e sne, og undgå den hårdtstamp­ede af slagsen. Når du løber i sne, skal du tage korte skridt og fokusere på at traekke foden godt op under kroppen i stedet for at pløje fremad gennem sneen. Spaend godt op i coremuskul­aturen, hold kroppen rank, og traek kraftigt igennem med armene.

REGN. Det kraever måske lidt ekstra overvindel­se (og en regntaet løbejakke) at løbe ud i regnen, men efter nogle få minutter er det faktisk ikke så slemt – og du kan i stedet nyde triumfen over at have trodset det våde element. Der er ikke den store forskel på at løbe på regnvåde og på tørre veje, men vil du udfordres, så overvej en trailtur. Når skovens små stier bliver våde og glatte, øges kravene til koordinati­on, smidighed og balance.

MØRKE. Udnyt mørket til en anderledes løbetur i pandelampe­ns skaer. Det er en helt anderledes intens oplevelse end løb i dagslys. Sanserne skaerpes, og du koncentrer­er dig fuldt og helt om løbeturen. Selv din velkendte rute opleves pludselig ny og spaendende, og som et ekstra plus har du ofte stierne for dig selv.

SOL. Der er ikke meget, som slår en løbetur i vintersole­n. Kommer solen efter en periode med møgvejr, som kun har indbudt til korte løbeture, så er det nu oplagt at tage en lang, rolig tur i solskinnet. Omvendt kan en periode med glat føre have kostet på intervalfr­onten, og så er det bare med at fyre op under kedlerne, hvis vejene igen er tørre.

FROST. Glatføre hører til vinterens store udfordring­er for løberen, men du kan sagtens få en god og effektiv løbetur på det glatte underlag, hvis du justerer din løbestil efter forholdene. Laen dig let fremad, og tag små, hurtige skridt med fokus på at lande fremme på foden, direkte under hoften. De korte skridt øger chancen for at forblive oprejst, hvis den ene fod pludselig smutter.

BLAEST. Blaesten er faktisk en glimrende løbemakker. Ligesom på bakker får du automatisk banket pulsen i vejret, når du løber ind i modvind, så glaed dig over, at du både booster formen og din mentale råstyrke – eller søg alternativ­t ind i skoven, hvor traeerne yder lae mod vinden.

 ??  ??
 ??  ?? En løbetur i regnvejr kan faktisk vaere ganske befriende, fx efter en lang dag indespaerr­et på kontoret.
En løbetur i regnvejr kan faktisk vaere ganske befriende, fx efter en lang dag indespaerr­et på kontoret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark