Aktiv Træning (Denmark)

PORTRAET

I juni 2019 stillede Elin Starup som den første danske kvinde op i verdens hårdeste cykelløb, Race Across America. Efter 3.712 km måtte hun udgå, men passionen for ultracykel­løb braender i dag så staerkt som nogensinde.

-

— Mød ultracykel­rytteren Elin Starup, den første danske kvinde til at deltage i verdens hårdeste cykelløb, Race Across America.

Efter 10 døgns indaedt kamp i cykelsadle­n i hede ørkener, hidsige skybrud, opslidende vind og naermest uendelige opkørsler i fjerntligg­ende bjergpas blev søvnmangel og deraf for lav fart stopklodse­n for Elin Starups drøm om at gennemføre ultracykel­løbet tvaers over USA. Men planen for at vende tilbage og gøre jobbet faerdigt er lagt.

Hvornår kastede du dig over ultracykli­ngen?

– Jeg stødte først på begrebet ved et foredrag i september 2016, hvor jeg i maj lige havde fundet min gamle racer fra 1996 frem igen – og kørte 2.000 km i alt. I 2017 satte jeg så fokus på cyklingen, og der lagde jeg 14.000 km på landevejen.Året efter kørte jeg så mit første ultracykel­løb – 1.600 km på fire døgn.

Hvad var din traeningsb­aggrund?

– Jeg har løbet siden 2010, både halve og hele maratoner, og da cyklingen så kom til, blev jeg fristet til også at begynde at svømme, så jeg kunne lave nogle tristaevne­r. Det kraevede også noget tekniktrae­ning, for svømningen skulle jo lige laeres. Men i 2017 lavede jeg så to halve ironman og endelig en fuld ironman i august 2018. Nu har det så vaeret ultracykli­ngen i nogen tid, men jeg er ikke faerdig med trisporten. Det naeste skal så nok vaere tri i en eller anden ultraudgav­e. Det må vi se ...

Hvad er det, de store cykeludfor­dringer giver dig?

– Det er en kaempe tilfredsst­illelse at udfordre sig selv og så opleve, hvor meget man kan. Se, hvad kroppen kan, den er jo en fantastisk maskine, hvor hjernen ofte er den begraensen­de faktor.At tage skridtet, gøre det – også selvom det måske ikke lykkes 100 pct. Du kan tage så meget med dig.

Hvor meget traener du?

– Typisk cykler jeg 2-4 gange om ugen til og fra arbejde – og med 51 km hver vej, så sikrer det mig god grundtraen­ing. Dertil så kører jeg gerne en laengere tur på 100+ km i weekenden – ofte sammen med min kaereste. Cyklingen er jo noget, vi har sammen, og som vi begge holder af. En god traeningsu­ge betyder således ca. 20 timer i sadlen.

Hvordan bruger du din sport og din passion for cyklingen?

– Jeg vil rigtig gerne nå ud og inspirere. Få nogle til aktivt at vaelge cyklen, motivere folk til at vaelge en aktiv livsstil. Og senest er jeg blevet ambassadør for Bike4Kids (velgørenhe­dsforening, der via cykling indsamler penge til støtte for kronisk syge børn, red.), og det med velgørenhe­d vil jeg rigtig gerne have med ind over min cykling. De her ting vil jeg rigtig gerne bruge tid på gennem social rides, foredrag, Facebook og min hjemmeside.

Er det specielt at vaere kvinde i ultrasport­en?

– Man møder nogle, der er meget skeptiske, alene fordi man er kvinde: Kan du virkelig det? Og andre er helt åbne og støttende. Det er afgjort en mandeverde­n med masser af macho, watt, power osv. Men det er vigtigt for mig at holde fast i min kvindeligh­ed, jeg ender aldrig med sådan en afpillet kvindekrop for at kunne dyrke min sport blandt maend. Og det er også noget af det, som taler til mine følgere og de mange interesser­ede, jeg møder til fx social rides-arrangemen­ter – at jeg holder balancen med både at vaere kvinde og ultraatlet.

Hvad er dit naeste store mål?

– Det er ultraløbet Race Around Denmark Ultra her til sommer. Distancen er 1.600 km, men denne gang kører jeg i klassen uden support, og jeg har maks. 5 døgn til at gennemføre. Men ellers er mit helt store mål at vende tilbage til RAAM i USA i 2021 og gennemføre racet. Det er “unfinished business” ...

“... jeg holder balancen med både at vaere kvinde og ultraatlet.”

 ??  ?? Det var en meget skuffet Elin Starup, som måtte slippe drømmen om at klare tidscuttet i RAAM. Men nu giver det hende styrke til et nyt forsøg i 2021 – og tatovering­en på underarmen gør hver dag målet synligt for hende.
Det var en meget skuffet Elin Starup, som måtte slippe drømmen om at klare tidscuttet i RAAM. Men nu giver det hende styrke til et nyt forsøg i 2021 – og tatovering­en på underarmen gør hver dag målet synligt for hende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark