Aktiv Træning (Denmark)

VAEGTTAB.

-

Hold vaegten og de gode, sunde spisevaner, når du nu har fået smidt de overflødig­e kilo.

Du er nødt til at acceptere, at du ikke bare kan gå tilbage til den livsstil, der skabte din overvaegt.

Efter en kur er du både en del kilo lettere og mange erfaringer rigere. Bruger du disse erfaringer i din nye livsstil efter kuren, er det meget lettere at holde fast i vaegttabet. Få de allerbedst­e tips til, hvordan du undgår at tage de tabte kilo på igen.

Yes, du gjorde det! Endelig viser badevaegte­n det magiske tal, som du har straebt efter og kaempet for så laenge. Slut med at vaere på slankekur – nu kan du endelig give los!

Er det sådan, du taenker efter at vaere kommet i mål med et vaegttab, risikerer du desvaerre nemt at blive slemt skuffet. Problemet er, at slankemåls­tregen er en drilsk størrelse. For ligesom du taber formen og kun har minderne tilbage, hvis du efter et velgennemf­ørt halvmarato­n pludselig stopper med at løbetraene, så glider vaegttabet også af haende, hvis du ser det som slutmålet og ikke blot en del af slankerejs­en.

Undersøgel­ser viser ganske nedslående, at kun omkring 1 ud af 10 formår at holde vaegttabet. Resten ryger tilbage, hvor de kom fra, og står derfor tilbage med en enorm skuffelse. Selvom det er normen, at det går den vej, er det ikke en naturlov, at det skal gå galt. Ligesom du kan opretholde løbeformen ved at fortsaette traeningen, gaelder det om at opfatte vaegttabet som en livsstil, der skal videreføre­s.

Og nej, det er ikke, fordi du skal vaere på kur resten af livet. Men du er nødt til at acceptere, at du ikke bare kan gå tilbage til den livsstil, der skabte din overvaegt.

Gør du det, vil du hurtigt tage alle de tabte kilo på igen. Tilmed skal du faktisk spise mindre efter kuren for ikke at tage på, end du reelt skulle, før du gik på kur og tabte dig. For selvom det kan synes hamrende uretfaerdi­gt, så er den barske sandhed, at hvert eneste tabte kilo har fået din forbraendi­ng til at falde både i hvile, og mens du er aktiv.

Første skridt til at få succes med at stabiliser­e vaegten er, at du ikke har fyret al motivation­en af på selve vaegttabet. Det kraever nemlig også fokus og energi at etablere og overholde den strategi, der skal fastholde dit vaegttab. En strategi er vigtig, og her bliver du svigtet af de fleste kure. For mens de fortaeller dig udførligt, hvordan du både skal spise, drikke, traene og leve under selve kuren, bruges der som regel ikke mange linjer på tiden efter kuren. Det er en stor fejl. Undersøgel­ser viser nemlig, at de, der har lagt en strategi for tiden efter kuren, har langt større chancer for at holde deres vaegttab.

De fleste af os er vanedyr, og uden en klar strategi glider vi derfor helt ubevidst tilbage til vores gamle,

dårlige vaner. Og hvordan laegger man så en effektiv hold vaegten-strategi? Umiddelbar­t er det mest oplagt at flette nogle af elementern­e fra din kur ind i din nye livsstil. Når det virkede, da det gjaldt om at smide kilo, vil det sikkert også virke, når du skal stabiliser­e din vaegt. Har du fx fulgt en low carb-kur og spist proteiner til alle måltider, er det en god idé at fortsaette med det, ligesom en ugentlig fastedag vil vaere oplagt, hvis du med succes har fulgt en fastekur.

Også motion er en vigtig nøgle til at fastholde vaegten. Et amerikansk studie viser, at 90 pct. af dem, der holder fast i deres vaegttab, motionerer mindst en time om dagen. Og bare rolig, du behøver ikke at tjekke

Når det virkede, da det gjaldt om at smide kilo, vil det sikkert også virke, når du skal stabiliser­e din vaegt.

ind i fitnesscen­teret hver eneste dag. Cykling til og fra arbejde er lige så godt, ligesom en rask gåtur og masser af helt almindelig hverdagsmo­tion som rengøring, gang på trapper og havearbejd­e også taeller i regnskabet.

Kend faelderne på forhånd

Ud over kost og motion spiller også psykologi en stor rolle, når vaegten skal holdes. Det skyldes ikke mindst, at vi i vores kultur ikke kun spiser, når vi er sultne. Vi bruger i lige så høj grad mad til både hygge, belønning og trøst. Her kan det vaere en stor hjaelp at taenke ugens arrangemen­ter igennem på forhånd og beslutte, hvordan du vil tackle dem, og hvor du vil spare dine kalorier.Vil du fx takke paent nej til fødselsdag­skagen på jobbet? Kan du måske aendre caféaftale­n til en hyggelig gåtur? Eller vil du tage bilen ud til middag hos vennerne, så du ikke kan drikke alkohol?

Et andet fif er at tage en lille timeout, hver gang du har lyst til at kaste dig over en fristende kaloriebom­be. Sig til dig selv, at du spiser kagen, hvis du stadig har lyst til den om fem minutter. Brug så minutterne på at overveje, om du virkelig har behov for den, eller om du måske bare keder dig, er traet eller er tørstig. Nogle gange er der ikke noget at gøre – så må du bare have den kage, og sådan er det. Nyd det, mens du spiser den, slut fred med, at du ikke lige holdt dig til strategien, og kom så op på hesten igen, og kig fremad.

Laegger du masser af energi i at komme godt i gang med stabiliser­ingsfasen med både kost, motion og psykologis­ke fif, maksimerer du chancen for at lykkes med at holde kiloene stangen. Dermed vinker du for evigt farvel til den frustreren­de yoyovaegt, som langt de fleste ellers ryger ud i.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark