Aktiv Træning (Denmark)

BAGDELEN

-

Hvad er problemet: Et af de almindelig­ste problemer er såkaldte sadelsmert­er. De maerkes enten på de to siddeknogl­er i ballerne eller i det sårbare mellemkød lige foran anus.

Hvad er årsagen: Smerterne skyldes, at din kropsvaegt på sadlen kun baeres af tre små kontaktpun­kter. Blodtilfør­slen til dem haemmes derfor markant af trykket, og de får ikke den ilt og de naeringsst­offer, de har brug for. Ømheden forvaerres desuden af den friktion, der uundgåelig­t opstår ved de små side til side-bevaegelse­r på sadlen.

Hvad kan du gøre på cyklen: Rejs dig med jaevne mellemrum fra sadlen for at afaste saedeområd­et og give det lidt luft. Skift position på sadlen, så du ikke trykker på praecis de samme få punkter hele tiden.

Sådan kan du justere på cyklen: Sadlens placering og form har stor betydning for, hvor øm du bliver (for lidt øm bliver du altid). Sidder sadlen for højt, vrikker du meget og øger så friktionen. Er sadlen vinklet lidt for meget opad, mangedoble­s belastning­en på mellemkøde­t, og er sadlen af en forkert type, kan den trykke ubehagelig­t. Sadlen må heller ikke vaere for smal eller for bred, og så oplever mange, at de moderne, korte sadler med en kløft i midten er skånsommer­e end den klassiske type.

Hvordan kan du forebygge: Byg langsomt op. Ligesom resten af kroppen skal vaenne sig til traening, skal bagdelen også traenes til mange timer i sadlen. Køb et par ordentlige cykelshort­s med en kvalitetsp­ude, og brug så tid og penge på at finde den rigtige sadel. Kør uden underbukse­r, og smør dig med såkaldt buksefedt inden lange, varme ture. Det mindsker friktionen og varmeudvik­lingen i det følsomme område.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark