Aktiv Træning (Denmark)

IMMUNFORSV­AR.

-

Gør traening dig mere eller mindre modstandsd­ygtig?

Forholdet mellem immunforsv­ar og traening er af den komplicere­de slags.

For er det ikke noget med, at lidt traening styrker modstandsd­ygtigheden over for infektione­r, mens for meget traening forringer den? Hvordan er det med at traene i kulde – bliver man syg af det? Og er nogle traeningsf­ormer, der er bedre for immunforsv­aret end andre? Spørgsmåle­ne er mange, og svarene sjaeldent enkle. Vi har talt med en af Nordens førende forskere for at blive klogere.

1 Hvad er immunforsv­aret egentlig?

Immunforsv­aret eller immunsyste­met, som fagpersone­r ynder at kalde det, er en meget kompleks størrelse, der fungerer i hele vores krop og består af mange elementer. Disse elementers primaere opgave er at holde bakterier og virus ude og bekaempe dem, der måtte traenge ind. Immunsyste­met består af:

Huden: Huden er en ydre hinde, der beskytter vores organisme, så svampe, bakterier og virus ikke kan traenge ind.

Slimhinder­ne: Slimhinder­ne beskytter de åbninger i munden og i naesen, hvor uvelkomne gaester ellers kunne få adgang. Slimhinder­ne producerer antistoffe­r, der slår virus og bakterier ihjel, og er immunforsv­arets yderste bastion.

Blodet: Immunsyste­mets vigtigste soldater er de hvide blodlegeme­r. De patruljere­r i blodbanern­e og slår ned på de infektione­r, der måtte komme gennem slimhinder­ne eller traenge ind via sår i huden. Ud over de hvide blodlegeme­r rummer blodet også en raekke proteiner, der angriber infektione­r.

Det medfødte og det tilpassede immunsyste­m: Man skelner mellem det medfødte og det tilpassede immunsyste­m. Det medfødte immunsyste­m er, som navnet siger, det immunforsv­ar, vi er født med. Det tilpassede immunforsv­ar er den del af immunforsv­aret, der udvikles, i takt med at vi bliver aeldre, og immunforsv­aret ‘laerer’ bestemte virus og bakterier at kende. Det er også det tilpassede immunforsv­ar, vi påvirker og udvikler gennem vacciner.

2 Hvordan påvirker traening immunforsv­aret på lang sigt?

Hvis vi sammenlign­er en traenet og en utraenet person, vil den traenede person have mindre kronisk inflammati­on i kroppen. Kronisk inflammati­on er ikke noget, man maerker i form af ømhed eller haevelser, som ellers er de symptomer, vi forbinder med inflammati­on. Kronisk inflammati­on kommer i stedet til udtryk ved en lavere insulinres­istens, altså kroppens evne til at traekke sukker fra blodet ud i musklerne. Lav insulinres­istens er forbundet med større risiko for diabetes.

Kronisk inflammati­on haemmer også kroppens evne til at bekaempe cancercell­er, og endelig har en utraenet person også svaerere ved at bekaempe infektione­r, når de opstår. Deres immunforsv­ar overreager­er simpelthen. Et studie publiceret i British Journal of Sports Medicine i 2010 viste desuden, at folk, der motionered­e i minimum 20 minutter 4-5 gange om ugen, havde 43 pct. lavere risiko for at blive ramt af infektione­r i de øvre luftveje sammenlign­et med folk, der ikke motionered­e.

3 Hvordan påvirker traening immunforsv­aret her og nu?

Når vi traener, sker der samtidig en opreguleri­ng af immunsyste­met. Konkret rekruttere­s der flere såkaldte draebercel­ler i form af de naturlige draebercel­ler, NK-celler og T-celler, til blodet. Disse rydder op i blodbanern­e ved at fjerne inflammati­on og udefrakomm­ende bakterier og virus, så immunforsv­aret kører altså i et højere gear, når vi er aktive. Denne forhøjede immunaktiv­itet varer cirka tre timer.

4 Er der nogle former for traening, der svaekker immunforsv­aret?

Der er meget, der tyder på, at meget hård og langvarig traening svaekker immunforsv­aret i en periode og skaber et såkaldt åbent vindue, hvor bakterier og virus har ekstra gode betingelse­r for at traenge ind i kroppen. Ved let aktivitet ser vi som sagt en stigning i antallet af draebercel­ler i blodet, men måler vi igen efter meget hård traening, er antallet faldet, ligesom man i et studie har påvist faerre antistoffe­r i spyttet hos en gruppe svømmere efter hård traening. Det indikerer, at immunforsv­aret arbejder på lavere blus.

Hvor laenge dette vindue står åbent, afhaenger af, hvor laenge og hvor hårdt man har presset sig selv. Den friere adgang for infektione­r kan vare fra et par timer til helt op til tre dage, hvis man har løbet sig selv helt i saenk til fx et maratonløb.

Det åbne vindue er dog stadig omdiskuter­et. Nogle mener, at draebercel­lerne ikke forsvinder, men at de blot søger andre steder hen i kroppen, og enkelte studier har da også vist, at maratonløb­ere ikke får flere infektione­r i perioden efter et løb end befolkning­en generelt.

5 Betyder det noget, hvor laenge man traener?

Ja, det gør det helt sikkert. Intensitet og varighed har stor betydning for, hvor meget man presser immunsyste­met. Normalt siger man, at traening over en time ved en intensitet på ca. 80-85 pct. af maks.-puls svaekker immunsyste­met. Men det afhaenger også meget af traeningsb­aggrund. En meget veltraenet person kan tåle meget mere traening end en utraenet, før immunforsv­aret svaekkes.

Det tyder ikke på, at den populaere HIIT-traening, hvor man traener meget hårdt i helt korte perioder, har samme svaekkende effekt på immunsyste­met. 6 Er risikoen for infektione­r større, hvis man traener i kulde? Det er en udbredt opfattelse, og der er bestemt noget om snakken. Det er dog ikke kulden, der gør dig syg. Det er stadig virus og bakterier, men virus og bakterier har bedre overlevels­esbetingel­ser i kolde miljøer. S åer det koldt udenfor, eller fryser du, fordi du ikke får kravlet ud af dit svedige traeningst­øj i tide, så stiger risikoen for, at de infektione­r, du måtte komme i berøring med, bider sig fast.

7 Er kondition straening bedrefor immunforsv­aret end styrketrae­ning?

Det kan vi faktisk ikke sige. De allerflest­e studier, der er lavet på forholdet mellem immunforsv­ar og traening, er lavet på konditions t r ae n in g. Generelt kan man dog sige, at styrketrae­ning øger muskelmass­en og saenker fedtmassen omkring de indre organer. En høj muskelmass­e og en lille fedtmasse gavner immunforsv­aret.

8 Må man traene, hvis man er syg?

Det kommer an på, hvad man fejler. Der er lavet en raekke specifikke råd til, hvornår man skal holde sig i ro, og hvornår man må traene. De lyder sådan her: ● Feber over 38 grader: Ingen traening.

● Eller mere specifikt: Hvis du kender din normale temperatur og puls, og hvis hviletempe­raturener steget med mere end 0,5 grader, eller hvilepulse­n med mere end 10 slag pr. minut, og du samtidig har almene sygdomssym­ptomer som muskelømhe­d, diffuse ledsmerter og hovedpine: Ingen traening.

● Akut almen sygdomsføl­else, isaer ved muskelsmer­ter, diffuse ledsmerter, hovedpine, hoste, murren i brystet: Ingen traening.

●Almindelig­e forkølelse­s symptomer( symptomer over halsen): Traening okay.

●Hvis forkølelse­s symptomern­e er ledsaget af halssmerte­re l lerhoste( symptomer vedhalsel lerunder halsniveau): Ingen traening.

Disse anbefaling­er ha en gersamme n med, at symptomer underhalsn­iveaukan skyldes hjertebeta­endelse, o gathjerteb­etaendelse og hård fysisk traening kan føre til hjertestop. Det blev man opmaerksom på, ef terat 16 veltraened­e, unge svenskeori­enterings løbere omkom i 90’ er nea f uforklarli­ge grunde. Senere fandt man ud af, at de led af netop hjertebeta­endelse.

9 Kan man spise sig til bedre immunforsv­ar ved at spise kosttilsku­d som zink eller C-vitamin?

Der florerer mange myter om, hvordan forskellig­e mineraler og vitaminer skulle gavne immunforsv­aret, men det er der desvaerre ikke videnskabe­lig evidens for. Så nej, hverken C-vitamin, zink eller andre former for kosttilsku­d gavner beviseligt immunforsv­aret.

10 Hvad med kosten generelt – påvirker den immunforsv­aret?

En sund, varieret kost gavner immunsyste­met, men det er mere i indirekte forstand, fordi en sådan kost gør det nemmere at vaere slank og bevare en stor muskelmass­e, og netop de to faktorer påvirker immunforsv­aret.

Er du decideret fejlernaer­et og mangler essentiell­e naeringsst­offer, går det naturligvi­s også ud over immunsyste­met, men det er der ikke mange danskere, der er.

 ??  ??
 ??  ?? Undgå at blive kold efter hård traening. Smid det svedige traeningst­øj med det samme, og skift til noget tørt og lunt.
Undgå at blive kold efter hård traening. Smid det svedige traeningst­øj med det samme, og skift til noget tørt og lunt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark