Aktiv Træning (Denmark)

SÅDAN ANGRIBER DU EN STIGNING.

-

Drømmer du om at køre op – og ned – som en aegte bjergrytte­r? Så spaend hjelmen, puds kaeden, og begiv dig afsted med disse råd i bagagen.

For en cykelrytte­r er bjergene mytiske. Det er her, man traeder i karakter som rytter, og det er her, de store drømme kan blive opfyldt – eller forvandle sig til mareridt. For en fladlandsd­ansker er det ikke så ligetil at erobre de store bjerge, men hvis du tager os i hånden, skal vi nok føre dig sikkert fra foden af bjerget, op over toppen og ned igen.

1 Ro i benene

De sidste kilometer hen mod bjerget stiger typisk med et par procent. Kør med overskud uden at gå helt i stå. Lad benene spinne med en høj kadence, så du ikke rammer bjerget med syre i musklerne.

2 Spis og drik

Udnyt de sidste flade meter til at få noget at spise og drikke. Gem de hurtige geler til senere, og snup i stedet lidt fast føde i form af en sandwich, en bar eller en banan. Det giver en mere stabil tilførsel af energi og holder dig kørende laengere.

3 Find rytmen

Ram stigningen med god fart, og brug de første minutter på at finde den rigtige rytme lige under din syregraens­e. Ikke noget med at accelerere! Kroppen kan godt få et chok, når intensitet­en pludselig ryger i vejret, så lad den gradvist vaenne sig til belastning­en. Det gaelder om IKKE at syre til eller bruge for mange kraefter på denne del. Kører du efter watt, så gå efter en indsats lige under din FTP.

4 Traed let

Gør som Froome, Armstrong og Fuglsang, og spin op ad bjerget med tårnhøj kadence. Gerne 85-90 omdrejning­er i minuttet. Ved at lade benene piske rundt frem for at mose op i et tungt gear som Bjarne Riis saetter du i højere grad kredsløbet på arbejde. Kredsløbet restituere­r hurtigere end musklerne, så kraefterne holder laengere, når kadencen er høj.

5 Brug svingene

Bjergvejen­e bugter sig typisk opad i de berømte hårnålesvi­ng. Inderst i svinget bliver stigningen meget stejl, mens den flader ud, hvis du tager den lange vej rundt ude i kanten. Har du overskud, kan du rejse dig op, traede til og vaelge den korte, stejle vej. Har du brug for en puster, så gør svinget så stort som muligt. Husk at kigge efter biler og modkørende.

6 Skift tøj

Om lidt går det nedad. Intensitet­en falder til ingenting, og kroppens varmeprodu­ktion stopper, mens fartvinden blaeser mod dig som en turbine. Den kombinatio­n gør, at du bliver kold, hvis du fortsaette­r ned i dit tynde, svedige tøj. Stop derfor op på toppen, og traek en tynd vindjakke på. Har du handsker med, er det også nu, de skal frem.

7 Kør (sikkert) ned

Det er sjovt at køre ned, men også lidt skraemmend­e. Prøv at slappe af i haender og arme. Laeg dig ned over cyklen, så tyngdepunk­tet bliver så lavt som muligt, og hold fast i styrets bukninger. Det giver stabilitet og kontrol.

8 Brems forsigtigt

Du skal ikke bremse jaevnt hele vejen ned – så risikerer du at braende klodserne af. Brems i stedet i korte bursts af nogle få sekunder, når du har brug for at tage lidt af farten. Brug begge bremser, og sørg for at bremse inden svinget, så du rammer det med den fart, du ønsker.

9 Laes svinget

Laen dig ind i svinget med pedalen oppe og knaeet ude (tjek profferne, eller se et motorcykel­race). Det giver balance og gør, at tyngdepunk­tet traekker ind mod midten af svinget, og at centrifuga­lkraften hjaelper dig rundt. Skaer svinget så meget, som forholdene tillader. Undlad dog at krydse den hvide linje på midten af vejen. Kig frem og ud ad svinget frem for lige ned for dig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark