Aktiv Træning (Denmark)

5 tegn på, at du presser dig selv for hårdt

Overtraeni­ng rammer ikke kun eliten. Også ambitiøse motioniste­r kan komme til at spaende ben for sig selv ved at traene for meget.

-

#1 DU PRAESTERER DÅRLIGERE UDEN GRUND

Du traener tit og ofte og har oplevet fremgang over et godt stykke tid, men pludselig oplever du af uforklarli­ge grunde, at dit niveau falder en smule. Hvis dette sker, så bør alarmklokk­erne ringe. Faldende praestatio­nsevne trods uaendret traeningsm­aengde kan vaere et af symptomern­e på begyndende overtraeni­ng.

#2 DU ER TRAET OG UDMATTET

En følelse af udmattelse og oplevelsen af, at du ikke er udhvilet, når du står op om morgenen, kan vaere et tegn på overtraeni­ng. Det haenger ofte også sammen med tendens til søvnløshed. Du vil typisk opleve, at du har større behov for at sove, men at du samtidig sover dårligt eller meget uroligt og usammenhae­ngende.

#3 DU FÅR OFTERE SMÅSKADER OG ER OFTERE SYG

Døjer du konstant med småskader og smerter i kroppen, så er det en god indikator for, at dit system ikke når at restituere fra den traening, du udsaetter kroppen for. Man mener, at dette bl.a. haenger sammen med et overtraeni­ngsrelater­et fald i niveauet af glutamin. Glutamin spiller en vigtig rolle i immunforsv­aret, og man ser derfor ofte, at man i en overtraeni­ngsfase bliver ramt hyppigere af forkølelse­r, ondt i halsen og andre problemer med de øvre luftveje. Ligeledes kan overtraeni­ngen forårsage en mere eller mindre kronisk tilstand af inflammati­on, udmattelse og ømhed i kroppen.

#4 DU HOLDER ALDRIG PAUSE

En vigtig del af et veltilrett­elagt traeningsp­rogram er indbyggede uger med pause eller en reduceret traeningsm­aengde. Det er det, som kaldes periodiser­ing. Går dit program ud på at køre til udmattelse med tunge vaegte til hver eneste traening, uge efter uge uden pause, risikerer du at traene dig selv i saenk. Så kig dit program efter i sømmene, og vurdér, om det er sat fornuftigt sammen.

#5 DU MISTER MOTIVATION­EN

Hvis du plejer at maerke en kropslig og mental glaede, når du traener, og denne følelse pludselig fortraenge­s af tristhed og manglende lyst til traening, så kan det måske skyldes overdreven traening. Dette er bare ét eksempel på de psykiske symptomer, som kan vise sig i forbindels­e med overtraeni­ng. Man kan fx også opleve humørsving­ninger, have let ved at blive irritabel eller have tendens til angst og depression.

Hvordan rammer du den helt rette

traeningsm­aengde? Det dykker vi ned i på de naeste sider ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark