Aktiv Træning (Denmark)

Parlør: Kernebegre­ber til dig, der shopper løbesko

-

● Stabilitet betyder, at skoen støtter foden, så den ikke falder for meget indad for hvert skridt og dermed belaster akillessen­e, knae og skinneben. Stabilitet opnås vha. faste materialer i mellemsåle­n, en fast haelkappe og hold i overdelen.

● Neutralsko betyder, at skoen er lavet til løbere med en neutral løbestil. Det vil sige, at de ikke falder for meget indad på foden, når de løber.

● Respons daekker over, hvor fjedrende skoen opleves, og hvor meget energi der sendes tilbage i fødderne for hvert skridt.

● Drop beskriver forskellen på sålens tykkelse i henholdsvi­s hael og forfod. Et lavt drop giver en mere naturlig løbeopleve­lse, men belaster også laegge og akillessen­er.

SKOENS OPBYGNING:

1 OVERDEL: Den del af skoen, der omslutter foden. I moderne sko er den ofte samlet uden syninger vha. en teknologi kaldet seamless engineered mesh – eller lidt mere fancy er den vaevet/strikket af én lang tråd i en såkaldt knit-overdel.

2 MELLEMSÅL: Den del, der absorberer stødene og styrer skridtet. Lavet af blødt, daempende skum, evt. med ekstra indsatser i form af gel- eller luftpuder.

3 HAELKAPPE: Bagerste del af skoen, der går op om haelen. Er ofte lavet i et fastere plastmater­iale for at holde bedre på foden. Mange moderne haelkapper er vippet bagud, så de ikke trykker på akillessen­en.

4 PLØS: Pløsen er den ‘tunge’, som går op over vristen og beskytter mod tryk fra snørebånde­t, når det strammes til. I moderne løbesko er pløsen ofte syet fast til overdelen. Dette gavner pasformen.

5 YDERSÅL: Den del af sålen, der er i kontakt med underlaget. Lavet i slidstaerk­t gummi – ofte i samarbejde med kendte daekproduc­enter. Sålens profil afgør, hvor godt skoen står fast på underlaget.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark