Aktiv Træning (Denmark)

6 spørgsmål om løbesko

-

Hvor laenge holder et par løbesko?

Det er svaert at sige og afhaenger af din vaegt, løbestil og de sko, du løber i. Generelt gaelder, at lette, bløde såler som fx Nikes React trykkes hurtigere flade end hårde, mere kompakte såler. Forvent at kunne løbe mellem 500 og 1.000 km i dine løbesko.

Hvordan vasker jeg dem?

Er skoene snavsede, så vask dem med en blød børste og varmt saebevand. Undgå at putte dem i vaskemaski­nen, da det kan ødelaegge den lim, skoene er samlet med.

Skal løbesko ‘løbes til’?

Det er faktisk sjaeldent. De fleste moderne løbesko er laekre fra første skridt. Meget stive og faste sko kan dog godt blive mere medgørlige efter 20-30 km.

Hvilken størrelse skal jeg købe?

Løbesko er ofte meget små i størrelsen, og de fleste går halvandet til to numre op sammenlign­et med almindelig­e sko. Du skal desuden også have ca. 1 cm plads foran taeerne, så skoene ikke klemmer tåspidsern­e.

Må man gå i sine løbesko?

Ja, det kan du godt, men skoene er ikke lavet til det, og du slider dem unødigt ved også at gå i dem. Undgå at bruge dem til styrketrae­ning og boldspil. De er for høje og ikke skabt til sidelaens bevaegelse­r.

Er dyre sko bedre end billigere?

Nej, det kan man ikke sige. Dyre sko består tit af flere og dyrere teknologie­r som gelpuder, skum med forskellig­e densiteter, stive torsionsel­ementer og trykaflast­ende skum. Det er slet ikke sikkert, at alt det gavner dig, så gå efter en sko, der passer til din løbestil uafhaengig­t af pris.

Undgå dog de billige supermarke­dssko (selv fra etablerede maerker) til 400-500 kr., da de ofte er af en meget ringe kvalitet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark