Aktiv Træning (Denmark)

VANDRING.

Tiderne er forbi, hvor gåturen var en kedelig syssel, som bare skulle overstås. I dag er det populaert som aldrig før at snøre skoene og vandre ud i det blå og grønne. Vi inspirerer dig til at gå med – hvad enten du vil bruge turen som benhård traening el

-

Lad os bare slå det fast allerede her: Gang er rigtig traening. Skulle du stadig have lyst til at skrue op for effektivit­eten, så hjaelper vi dig selvfølgel­ig med det.

Mentalt afbraek fra traeningen

Gevinsten ved gåturene er, at du traener, uden at det føles som traening. Din hjerne får et aktivt frikvarter, som du kan udnytte til at vaere klar og frisk i hovedet, når du igen skal give den gas.

Saetter forbraendi­ngen i vejret

Gåturens (relativt) lave intensitet traener og forbedrer musklernes evne til at udnytte og forbraende kroppens største energidepo­t, som er fedtet.

Supplerend­e traening for løbere

Gåturen er en bevaegelse­sform, som giver meget lav belastning af kroppen. Derfor er den genial som supplement til løb eller styrketrae­ning.

Gå dig i form

Målrettede gå- og vandreture traener dit kredsløb og saetter gang i fedtforbra­endingen, og du vaenner kroppen til at bevaege sig i laengere tid.

Styrker muskler og sener

Muskler, sener og led i ben og kropskerne bliver også aktiveret, når du går. Forskellen er, at det er vaesentlig­t mere skånsomt, når du går, end når du løber.

Du bladrer igennem d int r ae n in g skalender. Mellemdag enemed timer i crossfit eller Bodypump og løbeture af varierende hårdhed falder dine øjne til rette på ordene: “Lang gåtur i skoven, friskt tempo. Husk madpakke og kaffe.” Ved siden af er en lille, gul Post-it: “Husk ny podcast.”

Inden du når at taenke, at det da ikke er traening, slår du det vaek, for tankerne begynder at kredse om, hvilken natursti du skal afsted på denne gang, og om ikke du kan overtale traeningsm­akker X til at tage med.

Ovenståend­e er ikke et taenkt eksempel. Gå- og vandreture er blevet den nye, hotte motionstre­nd, og det er høj som lav og ung som gammel, der har taget

den aeldgamle motionsfor­m til sig og gjort den populaer igen.Tilbage i 2017 blev det anslået, at 25 procent af danskerne dyrkede det at vandre som motionsfor­m. Der findes i dag ingen tal for, praecis hvor mange der vandrer, men det er sikkert og vist, at coronakris­en og nedlukning­erne har gjort det populaert som aldrig før at kridte skoene og trave afsted under åben himmel.

Tal fra internetgi­ganten Google viste i slutningen af februar måned 2021 en stigning på 121 procent i danskernes aktivitete­r udendørs.Tallene har Google isoleret fra data fra vores telefoner via Googles mange tjenester – fortrinsvi­s Google Maps. Stigningen i Danmark overstiger den i nabolanden­e Sverige og Norge og er den største i verden.

For Danmarks vedkommend­e kan man sammenhold­e Google-tallene med data fra den seneste undersøgel­se fra Idan, som er Idraettens Analyseins­titut. De har kigget naermere på alle dem, som er begyndt at dyrke motion efter nedlukning­erne og restriktio­nerne. Her er tendensen bragende klar: Markant flere bruger en gå- eller vandretur som deres form for motion. Sammenlign­et med før coronakris­en er der 45 procent flere danskere, der er begyndt at vandre og gå ture, med det største spring fra 44 procent i september 2020 til 58 procent i februar 2021.

Undersøgel­sen peger også på, at 27 procent af dem, der ikke dyrkede sport og motion før coronakris­en, nu er begyndt på det. Og det er tankevaekk­ende, at 78 procent af dem angiver, at deres motionsfor­m er at gå eller vandre. Eller er det?

Overset (super)motion

For det pudsige ved at gå er, at man let kan komme til at taenke, at det hverken er en rigtig motionsfor­m – eller batter som én. Om det skyldes et lidt fodformet image skabt af aldrende medborgere, som snegler sig frem i blød hat og tweedbukse­r, er svaert at afgøre. Men det aendrer ikke ved, at det er forkert.

Faktum er, at vores kroppe er skabt til at bevaege sig, og at gang står forrest i køen over måder, vi kan bevaege os på (det kan løberne lige skrive sig bag øret). Samtidig står de fysiologis­ke fordele ved gåturen som traeningsf­orm naermest i kø for at overgå hinanden.

Forrest står, at gang som motionsfor­m er lige så effektivt som løb til at forbraende energi – og til at vaenne kroppen til at vaere aktiv. Kroppens forbraendi­ng er nemlig stort set den samme, når du går, som når du løber. Det er kropsvaegt­en og distancen, som grundlaegg­ende afgør, hvor meget du forbraende­r, ikke intensitet­en – selvom den selvfølgel­ig spiller ind, for modsat gang, så får du en afledt effekt ved at løbe, fordi der komme ren ekstra for b r ae n ding, som forts a etter, ef terat løbeturen er slut.

Men i modsaetnin­g til løb forbraende­r kroppen overvejend­e fedt, når du går eller vandrer. Når du løber, vil kroppen grundet den høje intensitet hurtigere laegge sig an på at forbraende sukker, og det sker ikke på samme måde, når du går. Nuvel, det tager laengere tid at gå, men der er jo ingen, der siger, at du skal holde dig til det ene eller det andet.Tvaertimod er gang et suveraent supplement til din øvrige traening.

For det kan godt vaere, at gangtraeni­ng saetter kredsløbet på hårdt arbejde, men belastning­en på dine led og muskler er mindre, når du går eller vandrer. Hvis du er løber, skal du alt efter din hastighed gange din kropsvaegt med mindst fem. Det giver et tal for den belastning, som du pålaegger dine fødder, led og ben samt din kropskerne i løbebevaeg­elsen. For hvert eneste skridt på turen.Traener du inden døre med hop og eksplosive spring, som du fx gør til crossfit, er belastning­en tilsvarend­e høj.

Vaelger du at gå i stedet, skal du som udgangspun­kt nøjes med at fordoble din kropsvaegt for at få et billede af belastning­en. Selv hvis du vaelger at laegge ekstra vaegt på turen ved at bruge en rygsaek, er der langt op til den belastning, som du kommer ud

for ved løb.

Gåturen giver en helt anden mulighed for at tage omgivelser­ne omkring dig ind.

Det mentale frirum

“I took a walk in the woods and came out taller than the trees.”

Ordene kommer fra forfatter Henry David Thoreau, og begynder du at dykke ned i hans arbejde, er det et sikkert tegn på, at du har overgivet dig 110 procent til vandringen­s uransageli­ge lyksalighe­der. Det er dog ikke obligatori­sk pensum, og du kan nøjes med at notere dig, at der er en sidegevins­t ved gåturene, som ikke kan gøres op i tal: naturoplev­elserne og det aktive frikvarter, som du giver dig selv.

For selv hvis du bruger alle Aktiv Traenings tips og tricks til at give dine vandreture maerkatet ‘traening’ og fx saetter mål om distance og fart, når du er afsted, så kommer du ikke uden om, at tempoet er så lavt, at du på gåturen har en helt anden mulighed for at tage omgivelser­ne omkring dig ind – og nyde både turen og naturen i fulde drag.

Det giver en situation, hvor du kan vaere afsted i mange timer og lave et fysisk arbejde, som på papiret er hårdt. Men samtidig skåner du din krop og giver din hjerne et frirum til at hente ny energi, så du er frisk til, når du bladrer i traeningsk­alenderen, og den hårde, intensive traening venter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark