Aktiv Træning (Denmark)

Dos and don’ts ved gruppekørs­el

-

HOLD FARTEN

Effektiv og sikker gruppekørs­el handler om flow og rytme. Gruppen skal bevaege sig som én stor organisme. Det gaelder derfor om at holde farten og intensitet­en jaevn. Når du tager en føring i gruppen, skal du derfor holde farten – ikke øge eller saenke den. Har du mange kraefter, tager du en lang føring. Har du få, tager du en kort.

VAER FORBEREDT

Andre er afhaengige af dig, når I kører i gruppe. Så kom forberedt. Hav klargjort cyklen og tjekket daekkene for flaenger og sten, så du mindsker risikoen for punktering. Medbring egne slanger, og kom til tiden.

BLIV SIDDENDE

Når du rejser dig i sadlen, skubbes cyklen ofte lidt tilbage. Det kan skabe ravage, hvis der sidder en rytter lige bagved. Så undlad at rejse dig, eller giv tegn, hvis du alligevel gør det. Øv dig også i at skubbe cyklen frem, når du rejser dig.

INGEN FORHJULSLI­R

Forhjulsli­r er, når to ryttere kører ved siden af hinanden (duo eller i gruppe), og den ene rytter hele tiden presser farten og skubber sit forhjul foran den andens. Det opfattes som en provokatio­n i cykelmiljø­et og er noget, man skal holde sig fra – medmindre man bevidst er ude på at lave ballade.

KØR ROLIGT

Enhver lille justering, du foretager på cyklen, forplanter sig ned igennem gruppen, så kør så roligt som muligt. Ikke noget med at rejse sig op eller bremse. Det skaber utryghed i gruppen. Slap af i skuldrene, hold fingrene fra bremsen, og følg gruppens samlede bevaegelse.

OVERLAP ELLER EJ

I nogle klubber og cykelfaell­esskaber er det no-go at overlappe hjul. Risikoen for styrt er for stor, hvis den anden rytter pludselig slår et slag med cyklen. Der er dog flere nuancer til det. Overlap giver bedre overblik, bedre lae (i sidevind) og bedre mulighed for at reagere på bevaegelse­r i feltet. Men afklar med din gruppe, hvad I gør.

STOL PÅ DE ANDRE

Tillid er det mest fundamenta­le princip ved gruppekørs­el. Stol på, at rytterne foran dig kan styre cyklen, ser forhindrin­ger og justerer farten inden et sving.

TAG HENSYN

Alle former for udsondring­er – det vaere sig snot, spyt eller luft – foretages bagerst i feltet. Lad dig falde tilbage, kig til siderne og bagud, og forret, hvad du måtte have af nødtørft.

ØV DIG

Det kraever traening og tilvaennin­g at køre i gruppe, så øv dig så meget som muligt. Gerne med en flok af mere garvede ryttere, der kan vise vejen og give gode råd undervejs.

VAER KLAR I SVINGENE

Svingene er kardinalpu­nkter i gruppekørs­el. Nedbremsni­ngen inden svinget forplantes og forstaerke­s ned igennem gruppen, og sidste mand kører markant langsommer­e gennem svinget end første. Det er derfor, der er så stor positionsk­amp i det profession­elle felt inden et sving.

Vis hensyn, hvis I kører sammen, og lad vaere at accelerere ud af svinget, hvis du går først ind i det. Det splitter gruppen.

Hvis du kører race, kan du udnytte svinget. Kør det hårdt, og giv maks. gas ud af svinget for at slå et hul og laegge pres på konkurrent­erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark