Aktiv Træning (Denmark)

“Det har vaeret hårdt at acceptere, at jeg ikke er superwoman”

-

Kraevende forhindrin­ger er Ida Mathilde Steensgaar­d vant til. Som en af verdens bedste OCR-løbere møver hun sig gennem mudder og under pigtråd, forcerer meterhøje mure og løfter tunge atlassten. Det seneste år har én forhindrin­g dog overskygge­t alle andre: I marts 2020 blev hun ramt af en skade i foden – kun få måneder efter at hun havde kvittet jobbet og valgt at satse 100 procent på sin sport.

– Da jeg gik på fuldtid, fik jeg jo pludselig mere tid til traening og bedre mulighed for at restituere optimalt, hvilket igen kunne gøre mig i stand til at traene mere, end jeg var vant til. Men desvaerre endte jeg med at traene for

OCR-løberen Ida Mathilde Steensgaar­d var lige sprunget ud som fuldtidsat­let, da hun blev ramt af en skade i foden. Den har vaeret skyld i mange frustratio­ner, men har også laert hende at blive endnu mere fokuseret og målrettet.

meget. Kombinatio­nen af meget løb og de mange hop og spring, der er en stor del af forhindrin­gstraening­en, har vaeret for hård for foden, forklarer Ida Mathilde Steensgaar­d.

Forvirret og ked af det

Skadeforlø­bet har vaeret langt og kringlet, og alene det at finde ud af, hvad foden egentlig fejlede, har vaeret en kamp. Den første MR-scanning blev udsat tre måneder pga. corona, og da hun endelig fik den, viste den en lille vaeskeansa­mling i den knogle i foden, der hedder naviculare. Hun skruede ned for løbetraeni­ngen, men smerterne ville ikke forsvinde. Først i slutningen af året viste

en CT-scanning, at problemet skyldtes en begyndende fraktur i knoglen. Nu blev hun sat til at gå med en speciel støvle, som isolerer fodens bevaegelse­r, i 5 uger. De første to uger måtte hun slet ikke støtte på foden og skulle gå med krykker overalt. Efter 5 uger med støvlen på og efterfølge­nde en måned med alternativ kardiotrae­ning, som ikke belastede foden, viste en ny scanning, at der stort set ikke var nogen forbedring at spore.

– Jeg var virkelig blevet smidt rundt mellem en masse forskellig­e specialist­er, og på det her tidspunkt var jeg bare dødforvirr­et og ked af det. Jeg havde haft den her støvle på i 5 uger, og jeg havde prøvet at deloade, uden at det åbenbart havde gjort en forskel. Og nu snakkede laegerne om, at jeg måske skulle opereres, fortaeller hun.

Endelig klar besked

Et ophold på sponsoren Red

Bulls Athlete Performanc­e Center i Østrig i foråret blev dog et vendepunkt. Her viste en speciel scanning, som kan afsløre, om forskellig­e områder i kroppen er i en aktiv helingspro­ces, at foden var i gang med at hele sig selv. Det tydede på, at en operation ikke var nødvendig. I stedet fik hun lagt et genoptraen­ingsprogra­m af ekspertern­e i Østrig, hvor hun skulle bygge løbetraeni­ngen ekstremt langsomt og tålmodigt op og derudover have behandling med shockwave.

Efter mere end et år ligger der nu endelig en klar køreplan for, hvordan hun skal komme videre.

Selvom det har vaeret et mentalt hårdt forløb, så har det dog også haft nogle positive sideeffekt­er. I skadeperio­den, hvor hun ikke har kunnet løbe så meget som normalt, har hun fået frigivet noget tid, som hun så har kunnet bruge på andre ting rundt om selve traeningen, som også hører med til at vaere en god atlet. Det gaelder bl.a. mentaltrae­ning og et større fokus på restitutio­n og kost. Og så har hun brugt tid på at vaere en del af et projekt, som har fokus på at få flere unge kvinder til at deltage i OCR på konkurrenc­eplan.

Samtidig har Ida Mathilde Steensgaar­d laert, at hendes tilgang til traening måske ikke har vaeret optimal, og at der venter en anderledes traening, også på den anden side af skaden.

– Det hårdeste har vaeret at skulle acceptere, at jeg ikke er superwoman. Jeg har i mange år haft succes med at presse kroppen meget. For mig har det altid vaeret sådan, at meget traening har gjort mig bedre. Nu er jeg nået til et punkt, hvor det ikke handler om mere traening, men om, hvordan jeg gør det smart, fortaeller hun.

– Jeg har forstået, at det ikke nødvendigv­is er dem, der traener mest, der er de bedste. Det er derimod dem, der virkelig kender sig selv og ved, praecis hvad det er, de skal arbejde med for at udvikle sig. Det kommer jeg til at fokusere på fremover.

Mod nye mål

Ambitioner­ne er også blevet justeret. Hvor hun tidligere har villet det hele og satset på både de korte og lange distancer inden for OCR, så vil hun nu specialise­re sig inden for de kortere distancer, hvor der ikke skal løbes helt så mange kilometer om ugen.

Hendes naeste store mål er at blive verdens bedste på 3-km-distancen ved VM, der afholdes i USA i slutningen af september. Her skal sølvmedalj­en fra 2019 veksles til guld. I første omgang er det dog en anden og mere beskeden ambition, der fylder mest:

– Jeg glaeder mig rigtig meget til at løbe et race igen. Det behøver ikke engang handle om at løbe for en placering, og det kan bare vaere et lille lokalt løb. Men at maerke taknemmeli­gheden over at kunne løbe et OCR-løb, hvor jeg ikke skal bekymre mig om, hvordan foden har det – det er det, der står øverst på agendaen.

“Jeg har forstået, at det ikke nødvendigv­is er dem, der traener mest, der er de bedste.”

 ??  ?? Ida Mathilde Steensgaar­d er blandt verdens bedste inden for OCR (obstacle course racing), der er militaert inspirered­e forhindrin­gsløb.
Ida Mathilde Steensgaar­d er blandt verdens bedste inden for OCR (obstacle course racing), der er militaert inspirered­e forhindrin­gsløb.
 ??  ?? Ida Mathilde Steensgaar­d elsker udfordring­en ved et godt OCR-løb, og det glaeder hun sig til at opleve igen.
Ida Mathilde Steensgaar­d elsker udfordring­en ved et godt OCR-løb, og det glaeder hun sig til at opleve igen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark