Aktiv Træning (Denmark)

Får du nok fibre?

Kostfibre kan, hvis ikke ligefrem redde dit liv, så i hvert fald saenke din risiko for livstruend­e sygdomme som kraeft, diabetes og blodproppe­r. Bliv klogere på, hvorfor kostfibre er kaviar for din krop, og hvor mange du skal tygge dig igennem for at få n

-

Hvis du gerne vil leve sundt, kommer du ikke uden om dem – kostfibren­e. Heldigvis er det nemt at få fat på dem, for de findes i masser af madvarer, fx grøntsager, frugt, baer, baelgfrugt­er, fuldkornsp­rodukter, nødder, frø og kerner.

Fibre er de dele af planten, som kroppen ikke kan fordøje eller optage. Vi har simpelthen ikke de enzymer, der skal til. Fibrene ryger altså relativt intakte gennem din krop og belaster dig derfor ikke med saerlig mange kalorier. Deres rejse gennem dit system er dog langtfra ligegyldig. På turen binder fibrene nemlig bl.a. galde og giftstoffe­r som tungmetall­er og stegemutag­ener til sig, så din krop bliver afgiftet, og dit kolesterol­tal holdes i balance. Nogle af fibrene fungerer tilmed som en slags madpakke for de sundhedsfr­emmende bakterier, der bor i din tarm. De gode bakterier udnytter fibrene som energikild­e og omdanner dem til stoffer, der styrker cellerne i tarmvaegge­n, så de kan kommuniker­e med immunforsv­aret, ligesom de haemmer vaeksten af kraeftcell­er, holder blodsukker­et i ro, fremmer din fordøjelse og øger udskillels­en af maethedsho­rmoner, så du bliver mindre sulten. Ret smart! Kostfibre påvirkes ikke under madlavning­en, så det er ligegyldig­t, om du steger, bager eller tygger dig igennem rå udgaver af de fiberrige madvarer. Til gengaeld kraever fibre, at du drikker godt med vand til, da de ellers kan virke stik mod hensigten og give dig hård mave.

Som med traening – og naermest alt andet her i livet – kan det dog vaere en fordel ikke at gå fra nul til hundrede, da en brat overgangfr­a en fiberfatti­g til en meget fiberrig kost kan give luft i maven. Trap op, spis langsomt, og tyg maden godt.Velbekomme!

Holder blodsukker­et i ro, fremmer fordøjelse­n og øger udskillels­en af maethedsho­rmoner

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark