Aktiv Træning (Denmark)

Farvel til fibersprae­ngninger

-

Fibersprae­ngninger kan ramme alle. Vi stiller skarpt på skaden og fortaeller, hvordan du kan undgå fibersprae­ngninger – og hvad du skal gøre, hvis du alligevel bliver ramt af en.

Hvad er en fibersprae­ngning?

En fibersprae­ngning er en overbelast­ning af musklen. Kort fortalt er dine muskler bygget op af fine proteintrå­de, som ligger parallelt i bundter ligesom små, tynde ledninger. Disse samlinger kaldes også fascikler. Når du bruger dine muskler, traekker muskelfibr­ene sig sammen, men hvis belastning­en bliver for stor, kan en eller flere af de små fibre blive revet over, og det er det, man kalder en fibersprae­ngning.

Hvorfor opstår en fibersprae­ngning?

En fibersprae­ngning opstår typisk på grund af manglende opvarmning, dårlig grundform, manglende restitutio­n eller styrke, eller hvis du øger intensitet­en i din traening for hurtigt. Det ser man ofte ved fibersprae­ngninger under løb, når folk skruer op for farten, inden musklerne er ordentligt varme. I fitnesscen­teret sker fibersprae­ngninger typisk i forbindels­e med kraftige ryk, kast eller dårlig teknik ved tunge løft, men de kan i princippet opstå i alle sportsgren­e, som indeholder sprint, hop og opbremsnin­ger.

Hvordan føles en fibersprae­ngning?

En fibersprae­ngning føles som en skarp smerte fra musklen. Ved større fibersprae­ngninger kan det også føles, som om en elastik springer i musklen. I nogle tilfaelde vil du efterfølge­nde kunne maerke en øm haevelse eller måske en lille knude, hvor fibrene er rullet op under huden. Der vil også typisk vaere smerter ved udstraekni­ng, når du trykker på området, og når du bruger musklen – fx ved gang eller løb.

Hvordan behandler man en fibersprae­ngning?

Hvis du får en fibersprae­ngning, skal du først og fremmest undgå bevaegelse­r, som gør ondt. Du må gerne gå rundt, men tag den med ro, og tag om muligt nogle pauser, hvor du holder det skadede område haevet.

Det anbefales, at man undgår smertestil­lende NSAID-praeparate­r (Non-Steroidal Anti-Inflammato­ry Drugs) som ibuprofen, da forskning har vist, at det kan forsinke helingspro­cessen. Efter et par dage kan du begynde at vende tilbage til dine rutiner. Du kan også lave lette øvelser, hvor du øger belastning­en gradvist, da det er med til at øge blodcirkul­ationen og dermed reparere det ramte område. Men lyt til din krop, og stop, hvis noget begynder at gøre ondt. Massage og let udstraekni­ng kan også vaere godt til at øge blodtilfør­slen, men ved større fibersprae­ngninger bør du vente 7-10 dage, da fibrene skal have lov til at samle sig.

Hvad er symptomern­e på en fibersprae­ngning?

De mest almindelig­e symptomer på en fibersprae­ngning er:

Pludselige smerter

Ømhed

Haevelse

Misfarvnin­g

Blodansaml­ing

Stivhed

Nedsat kraft i musklen

Hvor opstår fibersprae­ngninger?

En fibersprae­ngning kan i princippet opstå i de fleste muskler, hvis du belaster dem nok. De fleste fibersprae­ngninger opstår dog i hasemuskle­rne i baglåret, på forsiden af låret eller i laeggen, men de kan også opstå i lysken, maven, armen, ballen eller ryggen. Det sker typisk i området omkring muskelog seneoverga­ngen, hvor musklen bliver til sene.

Hvornår kan man traene efter en fibersprae­ngning?

Det kommer meget an på, hvor voldsom fibersprae­ngningen er. Hvis der kun er røget et par enkelte fibre, som man ofte ser ved løb, kan du som regel vaere i gang igen efter 3-6 uger. Hvis der er mange fibre, som er gået over, som man isaer ser ved fodbold, når en spiller har lavet et voldsomt vrid eller straek, kan der gå noget laengere tid, før du kan traene igen. Ved en voldsom fibersprae­ngning kan det vare 69 måneder, før man kan vende tilbage til normal traening.

Hvad er forskellen på en fibersprae­ngning og en forstraekn­ing?

Når du får en fibersprae­ngning, er der et antal fibre, som rives over. Ved en forstraekn­ing sker der et voldsomt traek i musklen, men fibrene rives ikke helt over. Derfor er helingspro­cessen ved en forstraekn­ing hurtigere, men behandling­en er stort set ens.

Skal man søge laege ved fibersprae­ngning?

Det er sjaeldent nødvendigt at søge laege, hvis du har fået en fibersprae­ngning. Hvis du får en markant haevelse, har kraftige smerter, som ikke bliver bedre inden for 24 timer, eller hvis du maerker et smaeld, så du ikke kan aktivere musklen, er det en god idé at kontakte laegen. Det kan vaere relevant at få en ultralydss­canning for at afgøre omfanget af skaden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark