Aktiv Træning (Denmark)

6 spørgsmål til eksperten: Hudlaegen

-

Hvordan kan stress påvirke hudsygdomm­e?

Alle hudsygdomm­e forvaerres af stress, for huden er på mange måder et spejl af, hvordan du har det. Det er dog ikke sådan, at du kan få en hudsygdom af at vaere presset. Men hvis du har en hudlidelse liggende latent i dine gener eller allerede døjer med fx akne, psoriasis eller rosacea, kan det blusse op, når du kører dig selv for hårdt.

Hvordan holder jeg øje med mine modermaerk­er?

Tag billeder af dig selv, for det er den eneste måde, hvorpå du kan se, om dine modermaerk­er aendrer sig. Tag et par skud både forfra og bagfra, og supplér med naerbilled­er af de pletter, som du vil holde ekstra øje med. Laeg gerne en lineal ved siden af maerkerne på naerbilled­erne, så du bedre kan vurdere størrelsen fra gang til gang.

Hvorfor kan min hud ikke ånde under traening?

Din creme er formentlig årsagen. Cremer kan som udgangspun­kt vaere baseret på enten planteolie­r eller jordolier, som også hedder petrolatum. Langt de fleste cremer indeholder petrolatum. Det laegger sig som en hinde på huden og holder på fugten. Det er godt, hvis du har tør hud, men langtfra en fordel, når du sveder.

Skal man lade vaere med at klemme bumser ud?

Bumser har klart bedst af, at du lader dem vaere i fred. Det kan godt vaere, du kan klemme noget af pudset ud, men du klemmer faktisk også noget ind. Det vil sige, at du skubber urenhedern­e dybere ned i huden, så der kommer betaendels­e i dybden. Dermed tager det meget laengere tid, før bumsen forsvinder, og der er langt større risiko for ar.

Hvad kan man spise for at få en sundere hud?

Din hud har godt af fed fisk for at kunne reparere og vedligehol­de sig selv. Alle cellemembr­aner i din krop – inklusive dem i din hud – indeholder fedtstoffe­r, og derfor har huden brug for tilstraekk­eligt af dem for at undgå at blive tør og trist. Så hvis du ikke får nok fiskeolie gennem kosten, kan det vaere en god idé at snuppe et tilskud.

Hvorfor er personer med eksem mere udsatte for allergi?

Har du tendens til eksem, er din hud som en mur, der mangler sin mørtel. Det vil sige, at barrieren er i stykker, og derfor vil sådan noget som nikkel, parfume og tilsaetnin­gsstoffer nemmere kunne traenge ind i huden, så du udvikler allergi. Hvis du fx har haft børneeksem, vil din hud resten af livet vaere mindre modstandsd­ygtig og mere modtagelig. Det er derfor en god idé at vaere ekstra opmaerksom på ikke at udsaette dig selv for allergifre­mkaldende stoffer.

 ??  ?? Din hud har ikke godt af mødet med en skoldhed bruser. Bader du i meget varmt vand, affedter du huden, så den bliver tør.
Din hud har ikke godt af mødet med en skoldhed bruser. Bader du i meget varmt vand, affedter du huden, så den bliver tør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark