Aktiv Træning (Denmark)

LØB HELE LIVET.

-

Vi har spurgt en raekke erfarne løbere, hvordan de år efter år holder fart i skoene og skader fra døren.

Løb er en fantastisk traeningsf­orm, men det bliver ikke lettere med alderen. Som årene går, kan kroppen stå imod mindre belastning, så farten falder, og skaderne melder sig. Heldigvis kan du sagtens beholde løbeskoene på hele livet, hvis du skruer på de rigtige knapper. Vi har spurgt en raekke mildt sagt erfarne løbere, hvad de gør for at holde sig godt løbende.

Listen over negative påvirkning­er, som alderen udsaetter os for, er så lang, at det naesten er til at faelde en tåre over. Din evne til at optage og transporte­re ilt i kroppen aftager. Din muskelkraf­t i såvel overkrop som kropskerne og ben svinder ind, og du bliver mindre smidig og mere tyk. Din evne til at koordinere bevaegelse­r siger langsomt og sikkert adjø, og den tager din balanceevn­e med sig i faldet.

Der er stort set dårlige nyheder over hele linjen. Den gode nyhed er, at der er grund til optimisme – for der er tilsynelad­ende ingen, der har kunnet råbe løberne over 40 år op for at fortaelle dem det.

Om det skyldes, at hørelsen også står på listen over faerdighed­er, som aftager, er muligt, men det er ikke bakket op af fakta. Det er det til gengaeld, at gruppen af ‘masterløbe­re’ – det er dem fra 40 år og opefter – vokser og vokser. Og ikke nok med det. Kigger man på de laengere distancer som maraton, så noterer aldersgrup­pen 40 til 49 år sig for de hurtigste løbetider, hvis man traekker eliteløber­ne fra.

Faktisk er der kun én aldersklas­se, som overhaler de 40- til 49-årige i popularite­t – og det er de 90- til 95-årige. Så der er håb endnu. Det kraever dog, at du knaekker koden til at få et langt løberliv, og her er der flere gode nyheder: Vi har gjort det for dig! Vi har nemlig kigget en raekke af løbeverden­ens ‘grand old men and women’ i kortene og afluret spørgsmåle­t: Hvad er deres hemmelighe­d?

Det er tankevaekk­ende, at ét velmenende råd går igen på tvaers af alle de løbere, vi har researchet på og talt med: “Nyd dine løbeture.” Ikke en eneste har sagt, at de ville ønske, at de tidligere i livet havde traenet mere og hårdere, og det er en naerliggen­de konklusion, at nøglen til et langt løberliv overordnet ligger gemt i at drysse traeningen ud over mange år. Men det afholder ingen af dem fra at supplere med alt fra kostråd til favorittra­eningspas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark